Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Wall Street «ψηφίζει» τώρα Δημοκρατικούς

Η άνοδος του Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις και η αλλαγή αφηγήματος για το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ και τις συνέπειες για τις μετοχές. Γιατί οι επενδυτές θα πρέπει να προσέχουν την ευκολία που αλλάζει… πουκάμισα η αγορά.

Ολο και πιο ευχαριστημένη με αυτό που βλέπει για το μέλλον εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα η Wall Street, επισημαίνει το παραπάνω βίντεο.

Οι πιθανότητες εκλογής του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν έχουν αυξηθεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες, όπως τουλάχιστον δείχνουν τόσο οι δημοσκοπήσεις, όσο και οι εταιρείες στοιχημάτων.

Η συμβατική σοφία υποστήριξε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι που μισούν τους φόρους και τη ρύθμιση της αγοράς είναι καλύτεροι για τις αγορές μετοχών. Αυτή όμως αρχίζει να αλλάζει γρήγορα. Πρόσφατα, τόσο οι επενδυτές όσο και οι αναλυτές άρχισαν να μιλούν για το ενδεχόμενο κυριαρχίας των Δημοκρατικών στον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο που θα τους επέτρεπε να προωθήσουν ένα τεράστιο δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης. Αυτό, στη θεωρία, θα μπορούσε να οδηγήσει υψηλότερα τις αγορές.

Πράγματι, τις εβδομάδες που ακολούθησαν το πρώτο debate Τραμπ-Μπάιντεν είδαμε τον S&P 500 να ανεβαίνει. Τα επιτόκια αυξήθηκαν επίσης, πιθανόν εξαιτίας της προσδοκίας ότι όλο αυτό το κρατικό χρήμα θα μπορούσε να δημιουργήσει λίγο πληθωρισμό.

Υπάρχουν και άλλα σημάδια που δείχνουν προς τον πληθωρισμό. Το δολάριο υποχωρεί, ενώ οι κυκλικές μετοχές και τα εμπορεύματα ανεβαίνουν. Σε ένα λίγο ή πολύ αποπληθωρισμένο κόσμο, αυτά δείχνει αρκετά καλά.

Ισως τα πράγματα να πάνε καλά, όμως είναι λίγο περίεργο το γεγονός ότι μόλις ο Τζο Μπάιντεν άρχισε να δείχνει πολιτικά ανεβασμένος, το πολιτικό αφήγημα της Wall Street άρχισε ταυτόχρονα να μεταβάλλεται. Οι αγορά μετοχών διανύει ένα 10ετες bull run και οι τιμές είναι πολύ υψηλές σε σύγκριση με την κερδοφορία.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό μιας «φούσκας» είναι η ανάγκη για μια ιστορία που θα εξηγεί γιατί οι μετοχές μπορεί να ανέβουν ακόμα περισσότερο. Αυτό το αφήγημα είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να εξηγεί γιατί κάθε εξέλιξη είναι ένας λόγος για να συνεχίσεις να αγοράζεις.

Γι’ αυτό επισημαίνουν οι Financial Times, οι επενδυτές πρέπει να είναι καχύποπτοι για το πόσο γρήγορα η αγορά πήγε με τους Δημοκρατικούς». Γιατί το να ερμηνεύονται τα πάντα ως «καλά νέα» για τις μετοχές είναι εν τέλει «κακό νεό»…

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v