Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφιαλτική πρόβλεψη: Ανθεκτικά μικρόβια θα σκοτώσουν εκατομμύρια

Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά θα προκαλούν εκατόμβες νεκρών, προβλέπουν οι Financial Times. Ο ρόλος της υπερβολικής χρήσης φαρμάκων και ένα... ταξίδι στο χρόνο.

Είμαστε στο 1928 και ένας δίσκος καλλιέργειας μικροβίων δίπλα από ένα ανοιχτό παράθυρο θα φέρει επανάσταση στη σύγχρονη ιατρική. Ο σκωτσέζος επιστήμονας Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακαλύπτει ότι κάτι που αναπτύσσεται μέσα στον δίσκο σκοτώνει τα βακτήρια. Είναι η πενικιλίνη, το πρώτο αντιβιοτικό.

Το θαυματουργό φάρμακο και άλλα αντιβιοτικά θα σώσουν εκατομμύρια ζωές.

Μεταφερόμαστε στο 2050. Τα αντιβιοτικά μας ήταν πολύτιμα και έπρεπε να τα χρησιμοποιήσουμε με σύνεση, γιατί κάθε φορά που κάναμε κατάχρηση δίναμε στα βακτήρια την ευκαιρία να εξελιχθούν και να γίνουν πιο ανθεκτικά. Και χωρίς συντονισμό σε διεθνές επίπεδο οι επιστήμονες δεν κατόρθωσαν να φέρουν νέα αντιβιοτικά στην αγορά.

Πλέον, ακόμα και ένα απλό κόψιμο μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες.

Έχει αρχίσει ο χρόνος να κυλάει αντίστροφα προς ένα μέλλον χωρίς αντιβιοτικά, όπου λοιμώξεις θα σκοτώνουν 10 εκατομμύρια τον χρόνο; Όπου οι χημειοθεραπείες δεν θα είναι ασφαλείς; Όπου απλά χειρουργεία θα είναι πολύ επικίνδυνα για να πραγματοποιηθούν; Όπου ο μεγαλύτερος δολοφόνος παιδιών, η πνευμονία, θα είναι ασταμάτητος;

Δείτε το παραπάνω βίντεο των Financial Times και μάθετε την απάντηση μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο.

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v