Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπάρχει «φούσκα» στη Wall Street;

Τι δείχνουν οι υψηλές αποτιμήσεις και οι ενδείξεις επενδυτικής παράνοιας. Το τρελό ράλι του Nasdaq και το παράδειγμα της Tesla και του bitcoin.

Ένα πρόβλημα με τις φούσκες είναι ότι δεν μπορούν να εντοπιστούν με απόλυτη βεβαιότητα όσο ακόμα υπάρχουν. Μόνο μόλις μια φούσκα σκάσει μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι υπήρχε.

Υπάρχουν ωστόσο δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για την ύπαρξη μιας φούσκας. Η πρώτη είναι μια απότομη αύξηση των τιμών που οδηγεί τις αποτιμήσεις σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η δεύτερη είναι η ολοένα και πιο κερδοσκοπική και τρελή συμπεριφορά των επενδυτών.

Στην περίπτωση της Wall Street είναι προφανές ότι ισχύει η πρώτη προϋπόθεση. Ο Nasdaq έχει πραγματοποιήσει μόνο το 2020 άλμα 40%, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία δέχθηκε σφοδρό πλήγμα από την πανδημία.

Όσον αφορά την τρελή συμπεριφορά των επενδυτών δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα επενδυτικής παράνοιας από το ράλι 800% που έχει καταγράψει η μετοχή της Tesla και την ξέφρενη πορεία του bitcoin.

Αρκεί αυτό για να ισχυριστεί κανείς ότι υπάρχει φούσκα στις αμερικανικές μετοχές; Δείτε το παραπάνω βίντεο των Financial Times και μάθετε την απάντηση.

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v