Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο αγώνας ταχύτητας μεταξύ εμβολίων και μεταλλάξεων

Τα νέα στελέχη του κορωνοϊού απειλούν να εκτροχιάσουν τους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων για την απόκτηση συλλογικής ανοσίας. Τα χρονικά περιθώρια και οι απρόβλεπτοι παράγοντες.

H Bρετανία δεν είναι η μόνη χώρα που δίνει μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, αλλά αποτελεί ενδιαφέρουσα υπόθεση εργασίας για όσους θέλουν να ξεφύγουν από το lockdown. Από τη μία, διαθέτει ένα από τα πιο εξελιγμένα προγράμματα εμβολιασμού. Από την άλλη, είναι αντιμέτωπη με μια νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που έχει αυξήσει τα κρούσματα σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι ελπίδες εναπόκεινται πλέον στην υπόσχεση της βρετανικής κυβέρνησης να χορηγήσει εμβόλιο σε 15 εκατομμύρια εκ των πιο ευάλωτων Βρετανών ως τα μέσα του Φεβρουαρίου. Το 88% του πληθυσμού που χάνει τη ζωή του από τον ιό προέρχεται από αυτή την ηλικιακή ομάδα. Αν αυτοί αποκτήσουν ανοσία απέναντι στον ιό τότε οι υπόλοιποι θα είναι σε θέση να απολαύσουν μεγαλύτερη ελευθερία χωρίς να ασκηθεί υπερβολική πίεση στις υπηρεσίες υγείας.

Η στιγμή αυτή μπορεί να έρθει μετά τα μέσα Φεβρουαρίου, αν και πρέπει να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί για το χρονοδιάγραμμα.

Αλλά το κατά πόσον θα επιτευχθεί ο στόχος για τους εμβολιασμούς και το κατά πόσον θα αποδειχθεί αυτό αρκετό για να μπει τέλος στο lockdown είναι δύο διαφορετικά ερωτήματα. Και πολλά είναι αυτά που μπορούν να συμβούν από τώρα ως τα μέσα Φεβρουαρίου που μπορεί να οδηγήσουν σε μια εντελώς διαφορετική έκβαση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εμφάνιση νέων στελεχών του κορωνοϊού.

Δείτε το παραπάνω βίντεο των Financial Times και μάθετε πώς οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού μπορεί να ανατρέψουν όλο τον σχεδιασμό για τους εμβολιασμούς.

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v