Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξέπλυμα αστρονομικών ποσών «μαύρου χρήματος» εν μέσω πανδημίας

Τους τελευταίους μήνες, η πανδημική κρίση έχει παγώσει την οικονομική δραστηριότητα ανά τον πλανήτη, με μια ανησυχητική εξαίρεση: Το ξέπλυμα χρήματος. Πώς οι επιτήδειοι είδαν τον κορωνοϊό ως... ευκαιρία.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, η πανδημία του κορωνοϊού έχει περιορίσει αμέτρητες επιχειρηματικές δραστηριότητες, με μια ανησυχητική εξαίρεση: το ξέπλυμα χρήματος.

Τα lockdown έδωσαν στους εγκληματίες ακόμη περισσότερες ευκαιρίες να διαπράξουν αδικήματα και να ξεπλύνουν δισεκατομμύρια δολάρια.

To ξέπλυμα χρήματος, η διοχέτευση παράνομων κερδών μέσω τραπεζών και εταιρειών για τη νομιμοποίηση τους, συνήθως έχει τρεις μορφές, φυσική μεταφορά χρημάτων, τραπεζικές συναλλαγές και εξαγωγικό εμπόριο.

Και η χρήση αυτών των δύο τελευταίων μεθόδων φαίνεται να αυξάνεται. Καθώς ο κορωνοϊός ανάγκασε τις τράπεζες να μετακινήσουν τις συναλλαγές των πελατών τους στο διαδίκτυο, οι εγκληματίες έχουν εκμεταλλευτεί δυσκολίες στην επαλήθευση της ταυτότητας των πελατών.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης άνοιξαν περισσότεροι από 60 εκατομμύρια νέοι λογαριασμοί στο διαδίκτυο, αλλά δεν ήταν αξιόπιστη κάθε ψηφιακή ταυτότητα. Ταυτόχρονα, η πανδημία άφησε πολλές επιχειρήσεις σε οικονομική δυσχέρεια, διευκολύνοντας τους εγκληματίες να χρησιμοποιούν αξιόπιστες αλλά υπό την απειλή της χρεοκοπίας επιχειρήσεις ως μέτωπο για παράνομη δραστηριότητα.

Μελέτη των Ηνωμένων Εθνών έχει εκτιμήσει ότι τα ετήσια έσοδα από παράνομες δραστηριότητες με 3,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, με 2,7% ή 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια να ξεπλένονται.

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v