Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς οι μικροεπενδυτές του Reddit «νίκησαν» τη Wall Street

Τα διδάγματα για το αμερικανικό χρηματιστήριο από την νίκη της μαρίδας έναντι των hedge fund. Η αναδρομή στην συναρπαστική ιστορία που έδειξε πώς μπορούν να ανατραπούν τα δεδομένα στις διεθνείς αγορές.

H ιστορία πίσω από το ξέφρενο ράλι της μετοχής της GameStop είναι μια ιστορία απλών ανθρώπων οι οποίοι αποφάσισαν να αναμετρηθούν με την πανίσχυρη χρηματοοικονομική βιομηχανία μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Μικροεπενδυτές οι οποίοι είχαν απόθεμα ρευστού εν μέσω της πανδημίας αποφάσισαν να αγοράσουν μαζικά μετοχές τις οποίες είχαν σορτάρει μεγάλα hedge funds. Συντόνισαν τη δράση τους μέσα από το φόρουμ r/ wallstreetbets της Reddit, το οποίο αριθμεί εκατομμύρια χρήστες. Επέλεξαν τη μετοχή της GameStop, μιας αλυσίδας καταστημάτων ηλεκτρονικών παιχνιδιών η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί στο λιανεμπόριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οδήγησαν τη μετοχή της σε ξέφρενο ράλι, με αποτέλεσμα η τιμή της να ξεπεράσει τα 400 δολάρια από τα 2,80 δολάρια που βρισκόταν τον Απρίλιο.

Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε σε αυτό και η επενδυτική πλατφόρμα της Robinhood, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν συναλλαγές με μηδενική προμήθεια σε ένα εύκολο και λειτουργικό περιβάλλον. Οι μικροπενδυτές απέκτησαν πρόσβαση στην αγορά των δικαιωμάτων προαίρεσης, η οποία προηγουμένως ήταν κλειστή για αυτούς.

Το παραπάνω βίντεο των Financial Times περιγράφει αναλυτικά όλα τα κρίσιμα επεισόδια της ιστορίας αυτής και παράλληλα εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες και πρακτικές.

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v