Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επιχειρήσεις και το στοίχημα των μηδενικών ρύπων

Οι διοικήσεις των εταιρειών αποδίδουν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Οι υποσχέσεις για μηδενικές εκπομπές ρύπων και οι δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Tι χρειάζεται να έχει ένας CEO; Κάποτε η απάντηση ήταν μια εντυπωσιακή επιχειρηματική στρατηγική, ένα MBA, παχυλές αμοιβές, ένα μπαστούνι του γκολφ και ένα εταιρικό τζέτ.

Σήμερα, τα πράγματα είναι διαφορετικά: αυτό που μετράει είναι μια δέσμευση για μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι μια εταιρεία ή χώρα δεν πρέπει να εκπέμπει περισσότερους ρύπους CO2 στην ατμόσφαιρα από αυτούς που απομακρύνει.

Πολλές εταιρείες και χώρες θέτουν στόχο μηδενικών εκπομπών ρύπων. Κάποιες χώρες όπως η Κίνα έχουν υποσχεθεί να επιτύχουν τον στόχο για μηδενικές εκπομπών ρύπων όταν οι περισσότεροι από εμάς θα έχουν πεθάνει, το 2060. Η Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιαπωνία έχουν βάλει ως στόχο το 2050, ενώ Microsoft και Apple κοιτούν προς το 2030.

Σε κάθε περίπτωση, η δέσμευση σε στόχους μηδενικών εκπομπών ρύπων έχει μετατραπεί σε ένα χρήσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Γιατί έχει αυτό σημασία; Φανταστείτε ότι το περιβάλλον μας είναι σαν μια τεράστια μπανιέρα που είναι έτοιμη να υπερχειλίσει. Καθώς εκπέμπουμε ρύπους C02 στην ατμόσφαιρα επιταχύνουμε την κλιματική αλλαγή, η οποία μπορεί να γίνει μη αναστρέψιμη αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί πάνω από δύο βαθμούς Κελσίου.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πόση ποσότητα C02 θα πυροδοτήσει αυτή τη μη αναστρέψιμη διαδικασία ακριβώς όπως μπορούμε να πούμε πότε μια μπανιέρα θα υπερχειλίσει αν το νερό συνεχίσει να τρέχει.

Υπάρχουν δύο τρόποι να σταματήσουμε τη διαδικασία: να κλείσουμε τη βρύση ή να επιβραδύνουμε τη ροή, δηλαδή να σταματήσουμε να προσθέτουμε CO2 ή να τραβήξουμε την τάπα, δηλαδή να βρούμε έναν τρόπου να αφαιρέσουμε C02.

Δισεκατομμυριούχοι όπως ο Έλον Μασκ και ο Μπιλ Γκέιτς ρίχνουν χρήματα στη δεύτερη λύση. Αλλά μέχρι να δούμε αν θα λειτουργήσει πρέπει να σταματήσουμε τη ροή του C02.

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v