Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ρεκόρ στις αγορές και το δίλημμα «αξία» ή «ανάπτυξη»

Τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου για τις μετοχές μετά το πολύμηνο ράλι αναζητούν οι αναλυτές. Το δίλημμα «αξία» ή «ανάπτυξη» και η στροφή στις μετοχές ποιότητας. Οι κινήσεις των διαχειριστών κεφαλαίου.

Τα ρεκόρ στις αγορές και το δίλημμα «αξία» ή «ανάπτυξη»
  • Του Michael Mackenzie

Όσο πλησιάζουμε προς τα μέσα του έτους τείνουμε να στοχαζόμαστε όσα έχουν συμβεί ως τώρα και τις προκλήσεις που επιφυλάσσει το μέλλον.

Κρίνοντας από την πλειονότητα των εξαμηνιαίων επενδυτικών outlook που έχουν δημοσιευτεί ως τώρα, πολλοί επενδυτές και υπεύθυνοι στρατηγικής αναρωτιούνται πόσο μπορούν να ανέβουν ακόμα οι αγορές μετοχών δεδομένων των εντυπωσιακών κερδών που σημείωσαν τους τελευταίους δεκαέξι μήνες από τα χαμηλά της πανδημίας.

Υπάρχουν κάποιες προφανείς αβεβαιότητες στον ορίζοντα. Πρώτον, υπάρχει η προοπτική λιγότερης νομισματικής και δημοσιονομικής στήριξης. Αυτό θα μπορούσε να εξασθενήσει την τρέχουσα οικονομική ανάκαμψη και να επηρεάσει δυσμενώς την αύξηση των εταιρικών κερδών. Η πιθανότητα επιβολής υψηλότερων φόρων είναι ένας ακόμα πιθανός παράγοντας κινδύνου.

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για το αν η τρέχουσα αύξηση του πληθωρισμού είναι παροδική και αν όχι, τότε για πόσο καιρό θα διαρκέσει. Αν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές διατηρηθούν και αν ως συνέπεια οι προσδοκίες ανόδου των επιτοκίων αυξηθούν, τότε μπορεί να μας περιμένουν αναταράξεις.

Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι περιπλέκουν το εγχείρημα της αξιολόγησης του τι προμηνύουν τα πρώτα στάδια του τρέχοντα οικονομικού κύκλου για τις δημοφιλείς επενδυτικές στρατηγικές με βάση την «αξία» και την «ανάπτυξη».
Μέχρι τώρα, οι μετοχές αξίας – οι οποίες θεωρούνται υποτιμημένες με βάση κάποια μέτρηση – έχουν επωφεληθεί από τη βελτίωση της οικονομίας. Έχουν σημειώσει μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές ανάπτυξης, οι οποίες γενικά επιτυγχάνουν υψηλότερα κέρδη. Ωστόσο, το προβάδισμά τους μέχρι εκείνο το σημείο επέβαλε μια περίοδο προσαρμογής. Και η επακόλουθη πτώση στις αποδόσεις στην αγορά ομολόγων προκάλεσε αμφιβολίες για το πόσο ισχυρή θα ήταν η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

H τρέχουσα συζήτηση για την αγορά επικεντρώνεται ως εκ τούτου στο αν οι κυκλικές μετοχές και οι μετοχές αξίας έχουν περαιτέρω περιθώριο ανόδου ή αν οι επενδυτές πρέπει να στραφούν προς τις μετοχές ανάπτυξης.

O Tζέισον Πράιντ, CIO στη Glenmede, υποστηρίζει ότι η «αξία βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάταξης» από την προγενέστερη περίοδο υποαπόδοσης. «Θα επωφεληθεί από το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμα σε μια θεμελιώδη ανάκαμψη όπου η οικονομική ανάπτυξη και τα κέρδη είναι υψηλότερα» σημειώνει. «Το βασικό μας σενάριο είναι ότι ο πληθωρισμός θα κατασταλάξει στο τέλος κάπου ανάμεσα στο 2 με 3% και ότι θα βοηθήσει τις μετοχές αξίας να τα πάνε καλύτερα από τις μετοχές ανάπτυξης».

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν νέα σημάδια ότι οι κυκλικές μετοχές και οι μετοχές αξίας βρίσκουν αγοραστές. Εμφανίστηκαν κυνηγοί ευκαιριών μετά από το κύμα πωλήσεων που πυροδοτήθηκε μετά τη συνεδρίαση της Fed στα μέσα του περασμένου μήνα, το οποίο έστειλε σήμα ότι η κεντρική τράπεζα αναμένει τα επιτόκια να αυξηθούν συντομότερα από ότι αναμενόταν προηγουμένως.

Δηλώσεις αξιωματούχων της Fed τις τελευταίες ημέρες συνέβαλλαν να αμβλυνθεί η ανησυχία που είχε προκαλέσει στην αγορά το ανακοινωθέν της κεντρικής τράπεζας, το οποίο αρχικά είχε ερμηνευτεί ως στροφή προς μια λιγότερο υποστηρικτική νομισματική πολιτική.

Το αγοραστικό momentum έλαβε επίσης ώθηση από τη συμφωνία στην Ουάσιγκτον για το πακέτο επενδύσεων στις υποδομές που θα φτάσει το $1 τρισ. σε βάθος οκταετίας.

Ενώ η δημοσιονομική τόνωση θα επιβραδυνθεί σημαντικά την επόμενη χρονιά, όσοι τάσσονται υπέρ της κατοχής κυκλικών μετοχών αναμένουν ότι οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα ξοδέψουν τις αποταμιεύσεις που συσσώρευσαν κατά τη διάρκεια των lockdown και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

«Σε μια πιο καυτή οικονομία θέλεις να έχεις μετοχές που είναι ευαίσθητες στον πληθωρισμό και μπορεί να υποτιμούμε τη διάρκεια του κύκλου» λέει ο Άντριου Σλίμον, επικεφαλής διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Morgan Stanley Asset Management. «Η αξία είναι ακόμα φθηνή σχετικά με την ευρύτερη αγορά και πιστεύω ότι οδεύουμε σε μια πιο παρατεταμένη φάση υπεραπόδοσης» πρόσθεσε.

Ένας τομέας τον οποίο επισημαίνει ο Σλίμον είναι η ενέργεια. Παρά τα μεγάλα κέρδη που έχουν καταγράψει οι μετοχές ενέργειας αυτή τη χρονιά, ο τομέας δεν έχει σημειώσει τόσο μεγάλη άνοδο όσο οι τιμές του αργού, το οποίο σημαίνει πώς υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ανατίμηση.

Άλλα διαχειριστές εξετάζουν τα προτερήματα μιας στροφής σε εταιρείες «ποιότητας» με καλή διοίκηση και υγιείς ισολογισμούς και σταθερά αυξανόμενα μερίσματα. Μετά την ανάκαμψη των εταιρειών χαμηλότερης ποιότητας που κατακλύζουν το σύμπαν των μετοχών αξίας, αυτές δείχνουν πιο ελκυστικές συγκριτικά.

O δείκτης της BlackRock με τις εταιρείες υψηλής ποιότητας διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή με το μεγαλύτερο discount έναντι του Russell 1000 εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες. Αυτό αντανακλά πως οι επενδυτές στοιχημάτισαν στην ανάκαμψη εταιρειών που χτυπήθηκαν σκληρά από τα lockdown στους τομείς της αναψυχής, των ταξιδιών και της λιανικής.

«Παραμένουμε ακόμα προσανατολισμένοι προς την αξία, αλλά αρχίζουμε σιγά σιγά να μετριάζουμε τη στάση μας και να κοιτάμε προς τις μετοχές ποιότητας» τόνισε ο Τόνι Ντεσπίριτο, CIO στη BlackRock. Μολονότι αναμένει ότι οι κυκλικές μετοχές και οι μετοχές αξίας δεν έχουν ολοκληρώσει το ράλι τους, το ρολόι χτυπάει.

Mόλις η οικονομία μπει στα μέσα του κύκλου, η ιστορία δείχνει ότι οι μετοχές ποιότητας αρχίζουν να υπεραποδίδουν. Ο Ντεσπίριτο υποστηρίζει ότι ένας πιο φυσιολογικός ρυθμός οικονομικής ανάκαμψης θα οδηγούσε τους επενδυτές να υιοθετήσουν μια πιο επιφυλακτική προσέγγιση καθώς οι κίνδυνοι όσον αφορά «τους φόρους, τον πληθωρισμό και το πότε θα γίνει στροφή στην πολιτική της Fed» θα γίνονται πιο ξεκάθαροι.

Eκτιμά ότι εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα και της υγείας με υγιείς ισολογισμούς έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα κέρδη τους με τον καιρό. «Ως μακροπρόθεσμος επενδυτής, το να έχω μετοχές αξίας θα αποδώσει» σημειώνει.

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v