Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς κατασκευάζεται ένα «τεχνητό δέντρο»!

Ο εφιάλτης της κλιματικής αλλαγής έχει κινητοποιήσει start ups που αναζητούν λύσεις. Η τεχνολογία που παίρνει διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και τη μετατρέπει σε χρήσιμα υλικά.

Μπορείς να χωρέσεις το αντίστοιχο 37.000 δέντρων σε μια βαλίτσα; Η Twelve, μια μικρή start up που ίδρυσαν τρεις απόφοιτοι του Stanford πιστεύει ότι έχει τη λύση απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Όπως εξηγούν στο παραπάνω βίντεο, η τεχνολογία που αναπτύσσει μετατρέπει CO2 σε χρήσιμα προϊόντα, όπως ανταλλακτικά αυτοκινήτου, αθλητικά και αλκοόλ.

Η βασική τεχνολογία της εταιρείας αφορά σε ένα καταλύτη που επιτρέπει να διασπώνται μόρια διοξειδίου του άνθρακα και να μετατρέπει τον άνθρακα, το οξυγόνο και το υδρογόνο από το νερό σε νέες χημικές ενώσεις. Ετσι, μπορείς να πάρεις διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και να τον μετατρέψεις σε κάτι χρήσιμο.

Καθώς βλέπουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής το βίντεο θυμίζει την ρήση του αρχιτέκτονα Buckminster Fuller: Η μόλυνση δεν είναι τίποτα άλλο από πηγές που δεν μαζεύουμε. Τις αφήνουμε να διασκορπιστούν γιατί είμαστε αδαείς αναφορικά με την αξία τους.

Η εταιρεία συγκέντρωσε κεφάλαια 57 εκατ. δολαρίων. Σήμερα στο εργαστήριο παράγει κιλά υλικών από τη μετατροπή διοξειδίου του άνθρακα. Σκοπεύει να ανεβάσει την παραγωγή σε τόνους.

Πώς όμως λειτουργεί το «τεχνητό δέντρο»;

Ένα δέντρο παίρνει διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα, νερό από το έδαφος και με τον ήλιο ως πηγή ενέργειας μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε ζάχαρη. Η συσκευή είναι παρόμοια γιατί παίρνει διοξείδιο του άνθρακα και νερό καθώς και με ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα όχι σε ζάχαρη αλλά σε άλλες μορφές ενδιάμεσα προϊόντα.

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v