Οι «καυτές πατάτες» στη Σύνοδο της Γλασκώβης για το κλίμα

Που θα κριθεί η επιτυχία ή όχι στη Σύνοδο Κορυφής COP26 για το κλίμα στη Γλασκώβη. Η εφαρμογή της συμφωνίας του Παρισιού και οι στόχοι για τον λιγνίτη.

Η Διάσκεψη των Μερών (COP26) στη Γλασκώβη αυτόν τον Νοέμβριο θα είναι η πιο σημαντική σύνοδος για το κλίμα των τελευταίων ετών.

Οπως εξηγείται στο παραπάνω βίντεο, οι σύνοδοι αυτές πραγματοποιούνται από το 1995. Αποτελούν μια ευκαιρία για διαπραγματευτές από 200 περίπου χώρες να συναντηθούν, να εξετάσουν την πρόοδο που έχουν σημειώσει στους στόχους για την κλιματική αλλαγή και να αποφασίσουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουν. Απώτερος στόχος είναι να υπάρξει στο τέλος της συνόδου ένα κείμενο που θα ορίζει τι πρέπει να γίνει στο μέλλον.

Πιθανότατα το μεγαλύτερο «success story» των διασκέψεων για το κλίμα συνέβη το 2015, όταν επιτεύχθηκε η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Η συμφωνία θέτει σαν στόχο τη διατήρηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας αρκετά κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Αλλά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος οι χώρες θα πρέπει να θέσουν νέες δεσμεύσεις ενόψει της φετινής Διάσκεψης των Μερών και να θέσουν πραγματικά σε εφαρμογή τη Συμφωνία του Παρισιού.

Καθοριστική για την επιτυχία της COP26 θα είναι η πρόοδος που θα επιτευχθεί όσον αφορά τον λιγνίτη, την πιο επιβλαβή μορφή ενέργειας για το περιβάλλον. Αντιστοιχεί περίπου στο 45% των εκπομπών CO2.

H Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι το προβλεπόμενο επίπεδο παραγωγής λιγνίτη για το 2050 είναι περίπου τετραπλάσιο από το επίπεδο που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για μηδενικές εκπομπές ρύπων ως τα μέσα του αιώνα.

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v