Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρωμα νέου σκανδάλου στα οικονομικά του Βατικανού

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου για κατάχρηση εκατομμυρίων κάθεται επίδοξος διάδοχος του Πάπα Φραγκίσκου. Η αγορά πολυτελών ακινήτων στο Λονδίνο σε συνεργασία με fund managers και συμβούλους.

Στο Βατικανό μόλις ξεκίνησε η δίκη ενός ρωμαιοκαθολικού καρδινάλιου ο οποίος είχε στενές σχέσεις με τον Πάπα Φραγκίσκο.

Η τελευταία φορά που η Εκκλησία δίκασε κάποιον καρδινάλιο για οικονομικά εγκλήματα ήταν τη δεκαετία του 1730. Το Βατικανό κατηγορεί fund managers και εξωτερικούς συμβούλους για απάτη, καθώς και αξιωματούχους της εκκλησίας που φέρονται να συνωμότησαν με τους συμβούλους αυτούς.

Στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκεται ο καρδινάλιος Μπέτσιου, ο οποίος θεωρούνταν πιθανός διάδοχος του Πάπα Φραγκίσκου. Ο ίδιος αρνείται πως έχει πράξει οτιδήποτε κακό και θέλει να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να αποδείξει ότι είναι αθώος και οι κατηγορίες εναντίον του εσφαλμένες. Ο καρδινάλιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει συνωμοσία εναντίον του, και ότι κάποιοι θέλουν να τον απομακρύνουν από τη θέση του.

Το σκάνδαλο αφορά την ύποπτη αγορά συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο. Το συγκρότημα είχε αγοραστεί έναντι 129 εκατ. στερλινών το 2012 και έναν μήνα προτού πωληθεί στο Βατικανό το 2014 η αξία του αυξήθηκε κατακόρυφα κατά πολλά εκατομμύρια. 

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να μην κινούσε υποψίες σε οποιονδήποτε επενδυτικό σύμβουλο ο τρόπος με τον οποίο γίνονται πολλές δουλειές με το Βατικανό» τονίζει ο Εντ Κόντον, δημοσιογράφος ο οποίος ασχολείται με εκκλησιαστικά ζητήματα. 

«Στο Βατικανό το σημαντικό δεν είναι ποιον γνωρίζεις, αλλά τι γνωρίζεις για αυτόν που γνωρίζεις» δηλώνει ο ανταποκριτής των Financial Times στη Ρώμη για το σκάνδαλο που φέρεται να έχει στοιχίσει τεράστια ποσά στο Βατικανό.

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v