Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed έτοιμη για επιθετικότερες αυξήσεις επιτοκίων

Στο τραπέζι αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed. Αντιμέτωποι με διπλό ρίσκο οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας. Στο μικροσκόπιο οι προβλέψεις για τιμές-ανάπτυξη.

Η Fed έτοιμη για επιθετικότερες αυξήσεις επιτοκίων
  • Της Colby Smith

Η Fed ξεκίνησε την Τρίτη τη συζήτηση για το αν θα αυξήσει τον ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης μετά την επιδείνωση των πληθωριστικών πιέσεων, καθώς μεγαλώνουν οι προσδοκίες ότι θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) ξεκίνησε χθες διήμερη συνεδρίαση, λίγες ημέρες μετά τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, που έδειξαν ότι οι πιέσεις στις τιμές έχουν γίνει πιο ισχυρές από ό,τι αναμενόταν.

Πριν τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό την Παρασκευή -τα οποία έδειξαν ότι οι τιμές κατέγραψαν άλμα 1% τον Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα-, η Fed είχε στείλει σήμα ότι ετοιμάζεται να εγκρίνει μια δεύτερη διαδοχική αύξηση κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Αλλά μια μεγαλύτερη αύξηση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες είναι πλέον πιθανό να βρίσκεται υπό συζήτηση.

Οι αγορές έχουν σχεδόν προεξοφλήσει πλήρως το αποτέλεσμα αυτό, με οικονομολόγους στην JP Morgan, την Goldman Sachs και την Barclays να προβλέπουν πλέον αύξηση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες -την πρώτη από το 1994.

Οι αγορές μετοχών κατέρρευσαν τη Δευτέρα, εν μέσω ανησυχιών ότι η άνοδος του πληθωρισμού θα πυροδοτήσει περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ. Ο S&P 500 βούτηξε σχεδόν 4% κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από την αρχή του 2021. Στην Ευρώπη, ο Stoxx 600 σημείωσε περαιτέρω πτώση 1,1%, μετά από βουτιά 2,4% στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Η Wall Street Journal μετέδωσε πρώτη ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα συζητήσουν αύξηση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες. O Κρίσνα Γκούχα, αντιπρόεδρος στην Evercore, δήλωσε ότι μια τέτοια κίνηση δεν ήταν «ό,τι θεωρούμε βέλτιστη πολιτική, κατά την άποψή μας, δεν είναι καλή για τις αγορές».

Οι οικονομολόγοι προσπαθούν να διαβλέψουν τι θα ακολουθήσει τη συνεδρίαση της Fed καθώς η κεντρική τράπεζα είναι αντιμέτωπη με περισσότερα πληθωριστικά σοκ, τα οποία έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το αν κινείται αρκετά γρήγορα για να αντιμετωπίσει ένα ήδη δυσεπίλυτο πρόβλημα.

H Fed έχει δεσμευτεί να κινηθεί «γρήγορα» σε μια ουδέτερη στάση -η οποία ούτε τονώνει ούτε περιορίζει την ανάπτυξη-, αν και ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ παραδέχτηκε πρόσφατα ότι το όριο αυτό «δεν είναι κάτι που μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια». Αντίθετα, υποσχέθηκε να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να υπάρξουν «ξεκάθαρες και πειστικές» ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί.

Oι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ θα αποκαλύψουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των επιτοκίων στο ανακοινωθέν που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη, στο πλαίσιο των ευρύτερων προβλέψεών τους για τις προοπτικές της οικονομίας. Στις προβλέψεις που δημοσιεύτηκαν τον Μάρτιο, οι αξιωματούχοι ανέμεναν ότι τα επιτόκια θα βρίσκονται στο 1,9% στο τέλος του έτους και στο 2,8% το 2023.

Οι αξιωματούχοι θα δημοσιεύσουν επίσης νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό, την ανάπτυξη και την ανεργία, οι οποίες αναμένεται να αντανακλούν την πρόσφατη παραδοχή του Πάουελ ότι οι απαιτούμενες κινήσεις για τον μετριασμό των πιέσεων στις τιμές θα προκαλέσουν «πόνο».

Οι οικονομολόγοι αμφισβήτησαν τις προβλέψεις του Μαρτίου, οι οποίες έδειχναν οριακές μεταβολές στο ποσοστό ανεργίας από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, παρά τη σημαντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Ο Πάουελ έχει αναγνωρίσει έκτοτε ότι το ποσοστό της ανεργίας είναι πιθανό να ανέβει λίγο και ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να είναι σε θέση να επιτύχει μια «ομαλή» προσγείωση της οικονομίας.

Η Fed «δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα, χωρίς να υπάρξουν κάποιες αναταράξεις» τόνισε ο Γκάργκι Καουντούρι, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για τις αμερικανικές μετοχές στην BlackRock.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν γενικά η μέση πρόβλεψη για το ποσοστό ανεργίας να φτάσει περίπου στο 3,8% ως το 2024, 0,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, με τους αξιωματούχους να τοποθετούν τον πληθωρισμό πιο κοντά στο 5%. Αναμένεται επίσης μεγαλύτερη επιβράδυνση της ανάπτυξης. Αυτό με τη σειρά του έχει αυξήσει τις πιθανότητες κάποιοι αξιωματούχοι να προβλέπουν μειώσεις επιτοκίων το 2024, αντανακλώντας την εκτίμηση ότι η οικονομία θα έχει καταγράψει σημαντική επιβράδυνση ως τότε.

Πρόσφατη δημοσκόπηση των Financial Times με τη συμμετοχή κορυφαίων οικονομολόγων έδειξε ότι σχεδόν το 70% πιστεύει ότι η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση την επόμενη χρονιά.

Η Πρίγια Μίσρα, υπεύθυνη στρατηγικής για τα επιτόκια στην TD Securities, τόνισε ότι η Fed είναι αντιμέτωπη με ένα ακόμα πιο δύσκολο πρόβλημα από ό,τι μερικούς μήνες νωρίτερα. «Έχουν ένα διπλό ρίσκο τώρα, με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό», σημείωσε.

Για τη Στεφανί Άαρονσον, πρώην αξιωματούχο της Fed που εργάζεται πλέον στο Brookings Institution, η κεντρική τράπεζα θα χρειαστεί αρκετή τύχη για να αποφύγει μια ανώμαλη προσγείωση. «Αν δεν λάβουν σημαντική βοήθεια από την πλευρά της προσφοράς όσον αφορά την ανακούφιση στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και πρέπει να κάνουν οι ίδιοι περισσότερη δουλειά για να φέρουν χαμηλότερα τα επιτόκια, δεν θα μπορέσουν να το κάνουν αυτό με μια ομαλή προσγείωση», ανέφερε η Άαρονσον.

© The Financial Times Limited 2022. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v