Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νερό: Γιατί δεν είναι απλώς ένα ακόμη εμπόρευμα

Το νερό πωλείται και αγοράζεται αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Η κλιματική αλλαγή και τα όρια των αγορών.

To νερό είναι ζωή.

Αλλά καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε εμπόρευμα.

Για παράδειγμα, το 2020 δημιουργήθηκε για πρώτη φορά αγορά προθεσμιακών συμβολαίων νερού στην Καλιφόρνια που επιτρέπει σε επενδυτές, αγρότες και δημοτικές αρχές να στοιχηματίζουν στη μελλοντική τιμή του νερού στην περιοχή.

Οι αγρότες στην Αυστραλία έχουν επίσης τη δυνατότητα να αγοράσουν και να πουλήσουν δικαιώματα νερού σε μια αγορά 1,4 δισ. δολαρίων.

Οι επικριτές αυτών των μοντέλων υποστηρίζουν ότι το καθαρό νερό αποτελεί ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και θα έπρεπε να παρέχεται από το κράτος.

Πιστεύουν επίσης ότι οι κερδοσκοπικές αγοραπωλησίες διαστρεβλώνουν τις τιμές του νερού, το οποίο σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι θα δυσκολευτούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε νερό.

To βίντεο των Financial Times εξετάζει αν το νερό μπορεί να θεωρηθεί απλώς ένα ακόμα εμπόρευμα ή ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

© The Financial Times Limited 2022. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v