Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο κοντά στον εξτρεμισμό είναι η Ιταλία με Μελόνι

Το πολιτικό σύστημα και οι δικλίδες ασφαλείας απέναντι σε ριζοσπαστικές κινήσεις της κυβέρνησης. Η δυσκολία συνεννόησης της Δεξιάς και το παράδειγμα Μπερλουσκόνι. Ποια θα είναι η μεγάλη επιτυχία της Μελόνι, αν γίνει πρωθυπουργός.

Πόσο κοντά στον εξτρεμισμό είναι η Ιταλία με Μελόνι
  • του Tony Barber

Η νίκη για την ιταλική δεξιά στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής είναι, κατά μία έννοια, μια στιγμή ορόσημο για την Ιταλία και την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να αμφισβητηθεί η άποψη, που εκφράζεται περιστασιακά εκτός Ιταλίας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ότι το αποτέλεσμα προμηνύει στροφή προς τον εξτρεμισμό.

Υπό τους Χριστιανοδημοκράτες, η δεξιά κυριάρχησε στις κυβερνήσεις της Ιταλίας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Από τη δεκαετία του 1990, συνέχισε να έχει το πάνω χέρι πολλές φορές, χάρη κυρίως στο κόμμα Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αλλά αυτές είναι οι πρώτες εκλογές στις οποίες ένα κόμμα με νεοφασιστικές ρίζες, οι Αδελφοί της Ιταλίας, αναδείχθηκε ως η ισχυρότερη δύναμη στη δεξιά και στη χώρα συνολικά.

Παρά ορισμένες εκλογικές επιτυχίες από παρόμοια κόμματα σε δημοκρατίες της Δυτικής Ευρώπης, όπως η Αυστρία και η Σουηδία, η νίκη των Αδελφών της Ιταλίας ξεχωρίζει. Φαίνεται βέβαιο ότι η Τζόρτζια Μελόνι, η αρχηγός του κόμματος, θα γίνει πρωθυπουργός, καθιστώντας την την πρώτη γυναίκα που κατέχει το αξίωμα από την ιταλική ενοποίηση το 1861.

Ωστόσο, το γεγονός παραμένει ότι η Μελόνι πέτυχε τον θρίαμβό της σε μια συντηρητική εθνικιστική πλατφόρμα, που όφειλε πολύ περισσότερα στις φόρμουλες που έφεραν επιτυχία στους συνασπισμούς του Μπερλουσκόνι παρά σε οποιεσδήποτε πολιτικές που συνδέονται με το Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα, το νεοφασιστικό κόμμα στα τέλη της δεκαετίας του 1940 και της δεκαετίας του 1950, από το οποίο έμμεσα κατάγονται οι Αδελφοί της Ιταλίας. «Το να μιλάμε για φασισμό είναι εντελώς λάθος», λέει ο Λ. Κοντόγκνο, πρώην γενικός διευθυντής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες. Η Μελόνι έχει ελάχιστη εμπειρία διακυβέρνησης και οι συνάδελφοί της στο κόμμα έχουν ακόμη λιγότερη. Η διεθνής φήμη του Μάριο Ντράγκι, του απερχόμενου τεχνοκράτη πρωθυπουργού, ενίσχυσε τη φωνή της Ιταλίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η νέα κυβέρνηση θα αγωνιστεί να κερδίσει τον ίδιο σεβασμό.

Ωστόσο, η Μελόνι έχει τοποθετηθεί ως σταθερή υποστηρίκτρια της στάσης της Δύσης ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία -πιο σταθερή, στην πραγματικότητα, από τον Μπερλουσκόνι ή τον Ματέο Σαλβίνι, ηγέτη της Λέγκας, των συμμάχων της στον δεξιό συνασπισμό. Το εκλογικό πρόγραμμα των Αδελφών της Ιταλίας παρέλειψε επίσης αμφιλεγόμενες προτάσεις που κάποτε αγκάλιασε το κόμμα, όπως η διεκδίκηση της υπεροχής του εθνικού έναντι του κοινοτικού δικαίου.

Γενικότερα, η σταθερότητα της ιταλικής πολιτικής διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό από ισχυρούς θεσμούς όπως η προεδρία, το συνταγματικό δικαστήριο, τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, η κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών. Εν μέρει ως απάντηση στη φασιστική εμπειρία του 1922-1943, η μεταπολεμική Ιταλία διασκορπίζει προσεκτικά την εξουσία σε διάφορα κέντρα, με τρόπους που δυσκολεύουν την εκτελεστική εξουσία να ενεργήσει με επικίνδυνα ριζοσπαστικό τρόπο.

Από τη σκοπιά των χρηματοπιστωτικών αγορών, μια σημαντική δοκιμασία της νέας κυβέρνησης θα είναι ο ετήσιος προϋπολογισμός που θα πρέπει να ετοιμάσει μέχρι το τέλος του έτους. Το πρόγραμμα του νικηφόρου συνασπισμού ζητούσε περικοπές φόρων για ιδιώτες και επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με υψηλότερες δαπάνες για συντάξεις και οικογενειακά επιδόματα.

Οποιαδήποτε προσπάθεια για πλήρη εφαρμογή τέτοιων πολιτικών θα δημιουργούσε τον κίνδυνο για μια σοβαρή αντίδραση από τις αγορές, που ανησυχούν για το δημόσιο χρέος της Ιταλίας περίπου 150% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Φαίνεται πιθανό ότι για να κατευνάσει τέτοιους φόβους, η Μελόνι θα επιλέξει ένα αξιοσέβαστο ανεξάρτητο δημόσιο πρόσωπο ως υπουργό Οικονομικών -όπως έκαναν οι προηγούμενες ιταλικές κυβερνήσεις διαφόρων πλευρών τα τελευταία 30 χρόνια.

Τα Αδέλφια της Ιταλίας υποστηρίζουν ένα βαθμό κρατικής οικονομικής παρέμβασης και εθνικού προστατευτισμού που κινδυνεύει να αποξενώσει τη Ρώμη από τους συμμάχους της στην ΕΕ καθώς και τις αγορές. Η Μελόνι εξέφρασε επίσης την ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων με τους οποίους η Ιταλία έχει πρόσβαση σε περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία.

Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι εάν η νέα κυβέρνηση θα έχει την ικανότητα και την αποφασιστικότητα να συνεχίσει τις οικονομικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε ο Ντράγκι. Αυτά αποτελούν προϋπόθεση για τη συνέχιση της αποδέσμευσης των κονδυλίων της ΕΕ.

Το κίνητρο για τη διατήρηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας είναι σαφές. Αλλά είναι εξίσου εμφανής η πιθανότητα τα δεξιά κόμματα -που δύσκολα συμπλέουν σε όλα τα οικονομικά ζητήματα- να οδηγηθούν σε εσωτερικές διαμάχες που εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις. Το θλιβερό ιστορικό των κυβερνήσεων του Μπερλουσκόνι σχετικά με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις υπενθυμίζει ότι ακόμη και μια υγιής κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη δεξιά δεν αποτελεί εγγύηση προόδου στην Ιταλία.

Η Μελόνι έχει την ευκαιρία της επειδή διεξήγαγε μια αποτελεσματική εκστρατεία και ξεχώρισε ως η μόνη σημαντική ηγέτιδα κόμματος που δεν είχε ενταχθεί στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ντράγκι. Αλλά θα ξέρει ότι οι περισσότεροι Ιταλοί πρωθυπουργοί από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν πλησίασαν ποτέ να συμπληρώσουν μια πλήρη πενταετή θητεία, πέφτοντας θύμα πολιτικής ίντριγκας και απώλειας εξουσίας.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν διαφορετικά για την πρωθυπουργία της, αυτό μπορεί να είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά της από όλα.

© The Financial Times Limited 2022. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v