Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η παραπομπή Τραμπ και πώς οδηγεί τις ΗΠΑ σε νέο... χάος

Τα πολιτικά πάθη αναμένεται να φουντώσουν όταν ο πρώην πλανητάρχης δώσει δαχτυλικά αποτυπώματα και αντιμετωπίσει τις αρχές. Γιατί διώκεται.

Η παραπομπή Τραμπ και πώς οδηγεί τις ΗΠΑ σε νέο... χάος
  • του Joshua Chaffin (Νέα Υόρκη)

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένας Αμερικανός πρόεδρος που έσπασε νόρμες κατά τη διάρκεια της ταραχώδους τετραετίας του στον Λευκό Οίκο. Τώρα, με το δικαστήριο του Μανχάταν να απαγγέλλει ποινικό κατηγορητήριο εναντίον του το απόγευμα της Πέμπτης, ο Τραμπ και οι ΗΠΑ μπήκαν για άλλη μια φορά σε αχαρτογράφητη - και πιθανώς επικίνδυνη - ζώνη.

Η είδηση ανέτρεψε τις πρόσφατες εικασίες ότι ο Άλβιν Μπραγκ, πρωτοεμφανιζόμενος εισαγγελέας του Μανχάταν, μπορεί να αμφιταλαντεύονταν για τον χειρισμό της υπόθεσης που προκαλεί διχασμό και ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια από τον προκάτοχό του, Σάιρους Βανς.

Κατάφερε επίσης να συγκλονίσει ένα έθνος που φαίνονταν να είχε συνηθίσει το χάος του Τραμπ μετά τις κατηγορίες για ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016, δύο παραπομπές, μια άρνηση συμμετοχής σε ειρηνική μεταβίβαση εξουσίας και μια εξέγερση που προκάλεσε νεκρούς.

Οι παρτιζάνοι παραμέρισαν την ανοιξιάτικη τελετή της έναρξης της σεζόν του μπέιζμπολ και έσπευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την καλωδιακή τηλεόραση να ξανανοίξουν γνωστά σημεία συζήτησης: το κατηγορητήριο ήταν ένα παράδειγμα δικαιοσύνης που επιτέλους λειτούργησε ή ένα δείγμα ενός πολιτικοποιημένου συστήματος δικαιοσύνης που χρησιμοποιήθηκε ανελέητα για την παρενόχληση ενός ανδρός. Ο Τραμπ υποστήριξε το τελευταίο.

«Πρόκειται για πολιτική δίωξη και εκλογική παρέμβαση στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία», σημείωσε σε δήλωσή του λίγο μετά την ενημέρωση των δικηγόρων του για το κατηγορητήριο. «Ακόμα και πριν ορκιστώ ως πρόεδρός σας... οι ριζοσπάστες αριστεροί δημοκράτες -ο εχθρός των σκληρά εργαζόμενων ανδρών και γυναικών αυτής της χώρας- έχουν εμπλακεί σε ένα κυνήγι μαγισσών».

Η Λίντσεϊ Γκράχαμ, γερουσιαστής της Νότιας Καρολίνας και σύμμαχος του Τραμπ, προειδοποίησε το Fox News ότι το κατηγορητήριο θα «καταστρέψει την Αμερική». Για τον Μπραγκ είπε: «Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας ενάντια στην ίδια την Προεδρία».

Πολιτικοί αναλυτές εξετάζουν σενάρια για το πώς οι κατηγορίες θα επηρεάσουν τον μοναδικό δεσμό του Τραμπ με τους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους, ενώ οι ιστορικοί επικαλούνται τον Νίξον, καθώς συζητούν τι σημαίνει για το αξίωμα της προεδρίας.

Μια ιδιαίτερη αντίδραση ήρθε από τον Γιουσεφ Σαλάαμ, μέλος του Central Park Five, μιας ομάδας νεαρών μαύρων ανδρών που φυλακίστηκαν άδικα για τον βιασμό μιας λευκής γυναίκας το 1989. Εκείνη την εποχή, ο Τραμπ έσπευσε να εκμεταλλευτεί την λαϊκή οργή βγάζοντας μια ολοσέλιδη διαφήμιση σε εφημερίδα με την οποία ζητούσε τη θανατική ποινή. «Κάρμα», είπε ο Σαλάαμ, που σήμερα είναι υποψήφιος για δημοτικό συμβούλιο.

Όπως αποδεικνύεται, το κατηγορητήριο θα εμπλέξει μόνιμα τον Τραμπ με τον Μπραγκ: ένα μαύρο, 49χρονο απόφοιτο της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ, γνωστό για τoν πράο χαρακτήρα και τη συνήθεια να αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας.

Ακόμη και πριν από την Πέμπτη, ο Μπραγκ γινόταν μια μισητή φιγούρα μεταξύ των συντηρητικών. Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από ένα χρόνο περίπου, πίεσε να μειωθούν οι φυλακίσεις και είπε ότι το γραφείο του δεν θα διώκει πλέον πολλά αδικήματα στα οποία δεν υπάρχει βία. Ενώ το έκανε, καταδίωκε τον Τραμπ για πληρωμή 130.000 δολαρίων σε μια πορνοστάρ που ισχυρίστηκε ότι είχε σχέση μαζί του το 2006, κάτι που ο Τραμπ αρνείται.

Ο Μάικλ Κοέν, ο οποίος ως δικηγόρος του Τραμπ είπε κάποτε ότι θα «δέχονταν μια σφαίρα» για το αφεντικό του, αντ' αυτού στράφηκε εναντίον του. Είπε στις αρχές ότι είχε κάνει την πληρωμή για λογαριασμό του τότε υποψηφίου λίγο πριν από τις εκλογές του 2016 για να εξαγοράσει τη σιωπή της Ντάνιελς.

Η είδηση ότι υπάρχει κατηγορητήριο έχει επιτείνει το σασπένς γύρω από την υπόθεση, καθώς το έθνος περιμένει να αποσφραγιστεί ο φάκελος από το δικαστήριο, ώστε οι πολίτες να μπορούν να αξιολογήσουν οι ίδιοι τις κατηγορίες. Αυτό μπορεί να απαιτήσει αρκετές ημέρες.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει το «δράμα» της παράδοσης του Τραμπ στις αρχές επιβολής του νόμου στη Νέα Υόρκη. Αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη, όταν μπορεί να γίνει ο πρώτος πρώην Αμερικανός πρόεδρος που θα υποστεί φωτογραφία σήμανσης, θα του πάρουν δακτυλικά αποτυπώματα και εν γένει θα υποστεί ταπεινώσεις του συστήματος ποινικής δικαιοσύνης.

«Στο τέλος της ημέρας, μπορεί να είναι ο πρώην πρόεδρος, αλλά από τις πέντε το απόγευμα σήμερα, είναι κατηγορούμενος», είπε ο Νταν Χόρβιτς, πρώην εισαγγελέας.

Ωστόσο, η περίπτωση Τραμπ θα απαιτήσει ιδιαίτερη προσοχή. Η πόλη, για παράδειγμα, διατηρεί πλέον έντονη αστυνομική παρουσία κοντά στα δικαστήρια στο κάτω Μανχάταν, αφού ο Τραμπ προέβλεψε τη σύλληψή του και προέτρεψε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν, προκαλώντας φόβους για επανάληψη της 6ης Ιανουαρίου. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Χόρβιτς, «σε μεγάλο βαθμό θα φερθούν όπως σε οποιονδήποτε άλλον».

Ένα αδίκημα που αναζητά η Εισαγγελία, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους που ενημερώθηκαν για το θέμα, επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο ο Τραμπ αποζημίωσε τον Κοέν για τις πληρωμές. Σύμφωνα με τον Κοέν, καταγράφηκαν ψευδώς στα αρχεία της εταιρείας ως νομικά έξοδα.

Η παραποίηση των επαγγελματικών αρχείων είναι πλημμέλημα - αυτό είναι λιγότερο σοβαρό έγκλημα - σύμφωνα με τη νομοθεσία της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Αναβαθμίζεται σε βαθμό κακουργήματος που επισύρει πιθανή ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εάν η πλαστογραφία διαπράχθηκε για να κρύψει άλλο έγκλημα. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό το τελευταίο έγκλημα θα μπορούσε να είναι η παραβίαση των κανόνων χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η πιθανή παραβίαση των κανόνων χρηματοδότησης της εκστρατείας θα ήταν θέμα ομοσπονδιακού νόμου. Δεν είναι ξεκάθαρο στους δικηγόρους εάν ένας νόμος της πολιτείας της Νέας Υόρκης και ο ομοσπονδιακός νόμος μπορούν να συνδυαστούν με τέτοιο τρόπο. Ένας πρώην υπάλληλος της Εισαγγελίας είπε ότι είναι κάτι που δεν έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν.

Η Κάρεν Φριεντμαν Αγκνιφιλο, η οποία πέρασε τρεις δεκαετίες στο γραφείο της Εισαγγελίας του Μανχάταν, συμφώνησε ότι ήταν «νομικά μη δοκιμασμένο» αλλά μια «σημαντική υπόθεση» παρόλα αυτά.

Για τους σκεπτικιστές, μια προφανής σύγκριση είναι η περίπτωση του Τζον Εντουαρντς. Ο άλλοτε υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία συνελήφθη το 2011 αφού αποδείχθηκε ότι είχε διοχετεύσει σχεδόν 1 εκατομμύριο δολάρια από δωρητές της εκστρατείας σε μια ερωμένη έγκυο στο αγέννητο παιδί του. Οι πληρωμές έγιναν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Έντουαρντς το 2008 και επέτρεψαν στη γυναίκα να κρυφτεί.

Αφού αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στις πληρωμές, ο Έντουαρντς είπε τελικά ότι δεν ήταν για πολιτικούς σκοπούς αλλά για να προστατεύσει τη σύζυγό του που πέθαινε. Το δικαστήριο τον αθώωσε για μία κατηγορία και βρέθηκε σε αδιέξοδο για άλλες πέντε.

Ορισμένοι δικηγόροι υπεράσπισης πιστεύουν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να προβάλει ένα παρόμοιο επιχείρημα. Εν τω μεταξύ, ο Κοέν, ένας καταδικασμένος εγκληματίας με ιστορικό ψευδορκίας, θα είναι ένας προβληματικός, τουλάχιστον, μάρτυρας.

Είναι πιθανό η μαρτυρία του Κοέν να ενισχύεται από αυτή του Άλεν Βάισελμπεργκ, του πρώην οικονομικού διευθυντή του Οργανισμού Τραμπ. Η Εισαγγελία του Μανχάνταν εξακολουθεί να εξετάζει ποινικές διώξεις κατά του Βάισελμπεργκ για τη μακροχρόνια πρακτική της εταιρείας να διογκώνει τις αξίες των ακινήτων της προκειμένου να εξασφαλίσει οφέλη όπως τραπεζικά δάνεια ή ασφαλιστική κάλυψη με καλύτερους όρους, σύμφωνα με αρκετούς ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Βάισελμπεργκ εκτίει ποινή φυλάκισης πέντε μηνών αφού ομολόγησε την ενοχή του για φορολογική απάτη. Οι εισαγγελείς δεν εγκατέλειψαν αυτό που, μέχρι στιγμής, ήταν μια απογοητευτική προσπάθεια να τον πείσουν να συνεργαστεί εναντίον του Τραμπ.

Ακόμη και αφήνοντας αυτές τις μηχανορραφίες στην άκρη, άλλοι νομικοί εμπειρογνώμονες πίστευαν ότι ο Μπραγκ ήταν υποχρεωμένος να προχωρήσει την υπόθεση Τραμπ αφού αποκάλυπτε αδικήματα - όποιες κι αν ήταν οι συνέπειες. Η Κ. Κόλεβελντ, εταίρος στην Clifford Chance είπε: «Δεν μπορείς να κάνεις αυτό που φέρεται να συνέβη εδώ και να υποτιμήσεις το νόμο επειδή είσαι ο πρόεδρος».

Πρόσθετο ρεπορτάζ από τον Τζο Μίλερ 

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v