Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέα πτώση του δολαρίου ποντάρουν οι traders

Οι βελτιωμένες προοπτικές για ανάπτυξη στην ευρωζώνη και οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ πιέζουν περαιτέρω το αμερικανικό νόμισμα. Πού κινούνται οι προσδοκίες, ποιοι οι αστάθμητοι παράγοντες. Οι αδύναμοι κρίκοι και το... τρενάκι λούνα παρκ.

Σε νέα πτώση του δολαρίου ποντάρουν οι traders
  • Tων Jennifer Hughes (Νέα Υόρκη), Mary McDougall και Kate Duguid (Λονδίνο)

Οι επενδυτές ποντάρουν στην περαιτέρω αποδυνάμωση του αμερικανικού δολαρίου μετά την πρόσφατη πτώση του, καθώς οι επιπτώσεις από την τραπεζική κρίση του περασμένου μήνα περιορίζουν το πόσο μπορεί η Fed να αυξήσει τα επιτόκια, ενώ οι Αμερικανοί επενδυτές κυνηγούν αποδόσεις στο εξωτερικό.

Μετά από μια ανοδική πορεία 18 μηνών, που το οδήγησε σε υψηλό 20ετίας έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων τον περασμένο Σεπτέμβριο, το πράσινο νόμισμα έχει υποχωρήσει καθώς οι αναλυτές έχουν περιορίσει τις προσδοκίες τους για αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα το δολάριο έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους έναντι του ευρώ, καθώς και έναντι του ευρύτερου καλαθιού νομισμάτων.

Παρά τις πτώσεις, τα hedge funds και ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη δυνατότητα για αύξηση επιτοκίων στην ευρωζώνη, όπου η οικονομική ανάπτυξη βελτιώνεται, και η Βρετανία θα συνεχίσουν να ασκούν πτωτική πίεση στο δολάριο.

«Το δολάριο είχε ένα φανταστικό ράλι, αλλά αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει», δήλωσε ο Alan Ruskin, επικεφαλής διεθνούς στρατηγικής της Deutsche Bank. «Η απαισιοδοξία που είδαμε πέρυσι για την Ευρώπη, μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, εξασθενεί, και την ίδια στιγμή άλλα νομίσματα έχουν τη δική τους θετική ιστορία».

Οι κερδοσκόποι traders έχουν λίγο πολύ διπλασιάσει τις θέσεις short στο δολάριο από τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με υπολογισμούς της Refinitiv με βάση τα δεδομένα CFTC, υποδεικνύοντας ότι τα hedge funds στοιχηματίζουν πως το δολάριο θα υποχωρήσει περαιτέρω. Στα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία, που αντιστοιχούν έως τις 10 Απριλίου, οι κερδοσκόποι πρόσθεσαν θέσεις short ανεβάζοντας το σύνολο στα 10,73 δισ. δολάρια.

Ο Ruskin της Deutsche υπογράμμισε την πιο ρόδινη οικονομική εικόνα στην Ευρώπη και τις εικασίες ότι ο Kazuo Ueda, ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, μπορεί να αποστασιοποιηθεί από τη μακρά εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της, εν μέσω ανοδικών πιέσεων στα επιτόκια, τα οποία αποτελούν βασικό μοχλό νομισματικών κινήσεων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλα τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας, στο 3,75% μέχρι το καλοκαίρι, καθώς η ανάπτυξη και η σφιχτή αγορά εργασίας τροφοδοτούν τους φόβους ότι η μάχη ενάντια στον πληθωρισμό δεν έχει κερδηθεί πλήρως, παρά τις ηπιότερες αυξήσεις των βασικών τιμών.

Και παρόλο που ο Ueda παραμένει μέχρι στιγμής κολλημένος στη στρατηγική του προκατόχου του, δεν έχουν μετριαστεί οι εικασίες ότι η Ιαπωνία θα επιχειρήσει να απαγκιστρωθεί σταδιακά από την πολιτική της BoJ να ελέγχει την καμπύλη αποδόσεών της για να βοηθά στη διατήρηση χαμηλών επιτοκίων.

Στη Βρετανία, οι αγορές σχεδόν ομόφωνα προεξοφλούν άνοδο μισής μονάδας από την Τράπεζα της Αγγλίας έως τον Σεπτέμβριο. Αντίθετα, μετά από μια ευρέως αναμενόμενη άνοδο 25 μονάδων στη συνεδρίαση του Μαΐου, οι αγορές προβλέπουν ότι η Fed θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια εάν επιβεβαιωθούν οι αυξανόμενες προσδοκίες για ύφεση στις ΗΠΑ.

Η πρόσφατη τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ έχει επίσης επιβαρύνει πολύ το δολάριο.

Μετά την κατάρρευση τριών τραπεζών μέσα σε μια εβδομάδα τον Μάρτιο, μια τακτική έρευνα από τη Fed του Ντάλας έδειξε απότομη πτώση των όγκων τραπεζικών δανείων κάθε είδους. Αρκετά σύνολα στοιχείων για την απασχόληση έδειξαν επίσης μια κατεύθυνση πιο ήπιας αγοράς εργασίας, αν και η πιο διαδεδομένη μηνιαία αναφορά μισθοδοσίας δεν το έχει υποστηρίξει ακόμη.

«Το σοκ για τις αμερικανικές τράπεζες... ενισχύει την ιδέα ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μπουν σε ύφεση πριν από άλλες μεγάλες οικονομίες», κάτι αρνητικό για το δολάριο, δήλωσε ο Ebrahim Rahbari, επικεφαλής νομισματικής στρατηγικής στη Citigroup.

Εν τω μεταξύ, η υποστήριξη της Fed προς το τραπεζικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας διευκόλυνσης δανειοδότησης, έχει εν μέρει αντιστρέψει τις προσπάθειες για συρρίκνωση του ισολογισμού της. Γνωστοί ως «ποσοτική σύσφιξη», οι περιορισμοί ήταν ένας άλλος τρόπος για τη μείωση της πλεονάζουσας ρευστότητας στο σύστημα, αλλά η ανάγκη της Fed να διοχετεύει μετρητά σε επιρρεπείς περιφερειακές τράπεζες έχει υπονομεύσει αυτές τις προσπάθειες.

«Θεμελιωδώς, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι επέκταση της νομισματικής πολιτικής — το δολάριο είχε μια εξαιρετική πορεία καθώς η Fed ήθελε να σφίξει την πολιτική», δήλωσε ο Chris Turner, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην ING. «Όλα άλλαξαν στις αρχές του έτους, με τα σημάδια μιας επιβράδυνσης που επιδεινώθηκε από την τραπεζική κρίση».

Ωστόσο, τα στοιχήματα των funds για ακόμη πιο αδύναμο δολάριο θα μπορούσαν να πέσουν έξω εάν οι επενδυτές ξαφνικά σπεύσουν σε καταφύγια, σε περίπτωση κρίσης.

Οι τρέχουσες συνθήκες που επιβαρύνουν το δολάριο «θα μπορούσαν να εξανεμιστούν αρκετά γρήγορα εάν οι αγορές αντιληφθούν έναν άλλο αδύναμο κρίκο στον χρηματοπιστωτικό τομέα ή την παγκόσμια οικονομία, όσο ο κόσμος προσαρμόζεται σε υψηλότερα επιτόκια», δήλωσε η Jane Foley, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στη Rabobank. «Το δολάριο θα μπορούσε να κινηθεί πολύ ψηλότερα χωρίς ιδιαίτερη προειδοποίηση».

Και, όπως συνέβη φέτος, κάθε πορεία προς την περαιτέρω αδυναμία του δολαρίου μπορεί να είναι ανώμαλη, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν πόσο θα χρειαστεί οι κεντρικές τράπεζες να σφίξουν τη νομισματική πολιτική για να ελέγξουν τον πληθωρισμό.

«Αν κοιτάξουμε πίσω φέτος, τον Ιανουάριο ήταν σαν ένα σενάριο της Χρυσομαλλούσας καθώς ο βασικός πληθωρισμός μειώθηκε. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο, λόγω της τραπεζικής αναταραχής η αγορά αποδυναμώθηκε», δήλωσε ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος G10 στην Bank of America.

«Δεν θα είναι ευθεία γραμμή. Θα είναι βόλτα με τρενάκι λούνα παρκ».

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v