Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η λίρα πρώτο καυτό μέτωπο για το νέο Τούρκο Πρόεδρο

Οι ανορθόδοξες πολιτικές Ερντογάν και ποια δεδομένα συνέβαλαν στην ανάπτυξη της οικονομίας τις τελευταίες δεκαετίες. Γιατί μετά τις εκλογές θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση. Η σύγκριση με τη Βραζιλία.

Η λίρα πρώτο καυτό μέτωπο για το νέο Τούρκο Πρόεδρο
  • του Alan Beattie

Ο επαναληπτικός γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία πραγματοποιείται αυτή την Κυριακή, με τον νυν πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να είναι πιθανότατα ο νικητής των εκλογών. Δεν έχει αφήσει τη νίκη στην τύχη, ασκώντας νομισματική και ρυθμιστική χειραγώγηση μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας, ώστε να καθυστερήσει μια πολύ πιθανή οικονομική κρίση μέχρι την επιστροφή του στην εξουσία.

Ο Ερντογάν έχει υπονομεύσει τη νομισματική πολιτική για περισσότερο από μια δεκαετία τώρα, στηριζόμενος σε μεγάλο βαθμό στην κεντρική τράπεζα για να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια, παρά την εκτόξευση του πληθωρισμού, ο οποίος έφθασε σε υψηλό 24 ετών πάνω από το 80% τον περασμένο Οκτώβριο.

Έχει προσπαθήσει να επιβραδύνει την αναπόφευκτη καθοδική πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία με μια όλο και πιο μπαρόκ σειρά παρεμβάσεων. Την περασμένη εβδομάδα αποκαλύφθηκε ότι τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα και αποθέματα χρυσού της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 15% κατά τις έξι εβδομάδες που προηγήθηκαν του πρώτου γύρου των εκλογών στις 14 Μαΐου. Χωρίς τον δανεισμό από τις τράπεζες, τα αποθέματα είναι επικίνδυνα κοντά στο μηδέν.

Μεταξύ άλλων σκοπιμοτήτων, η κυβέρνησή του προσπάθησε να σταματήσει τη στροφή των επενδυτών σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε δολάρια, αποζημιώνοντας τους κατόχους τραπεζικών λογαριασμών σε λίρες για την πτώση έναντι του δολαρίου, δημιουργώντας έτσι υποχρεώσεις σε δολάρια για τον δημόσιο τομέα. Οι περισσότερες κυβερνήσεις των αναδυόμενων αγορών έχουν προσπαθήσει να μειώσουν τις υποχρεώσεις σε δολάρια - το δημόσιο χρέος της Ινδίας και της Βραζιλίας είναι πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου σε τοπικό νόμισμα - αλλά της Τουρκίας αυξάνονται.

Ωστόσο, παρά τη νομισματική ανευθυνότητα ενός ολοένα και πιο αυταρχικού προέδρου, την αυξανόμενη κουλτούρα των εταιρικών πελατειακών σχέσεων και τα ελαττώματα της διακυβέρνησης που είναι εμφανή στην αντίδραση στον πρόσφατο σεισμό, η Τουρκία έχει αποδειχθεί - μέχρι στιγμής - ότι είναι μια αρκετά ισχυρή εμπορική οικονομία για να αντέξει την αυτοπροκληθείσα ζημιά.

Είναι ενδιαφέρον να συγκρίνουμε την Τουρκία με τη Βραζιλία. Γύρω στην αλλαγή της χιλιετίας, οι χρηματοπιστωτικές αγορές οδήγησαν και τις δύο χώρες σε μη βιώσιμες νομισματικές συνδέσεις. Και οι δύο στη συνέχεια απέφυγαν μια επιζήμια χρεοκοπία μέσω σκληρών προγραμμάτων δημοσιονομικής σύσφιξης με την υποστήριξη του ΔΝΤ, τα οποία διεξήγαγαν ηρωικοί υπουργοί Οικονομικών, ο Κεμάλ Ντερβίς (ο οποίος, κατά οδυνηρό τρόπο, πέθανε αυτόν τον μήνα λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του πρώτου γύρου) και ο Πέδρο Μαλάν αντίστοιχα.

Έκτοτε, η Βραζιλία παρέμεινε πιο κοντά στη μακροοικονομική ορθοδοξία. Σε αντίθεση με την Τουρκία, έχει διατηρήσει μια έντονα ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα που εφαρμόζει αυστηρή νομισματική πολιτική, έχοντας υπόψη της το ιστορικό υπερπληθωρισμού της χώρας.

Αλλά η Βραζιλία παρέμεινε κυρίως ένας εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων ευάλωτος στις διακυμάνσεις των παγκόσμιων τιμών των βασικών εμπορευμάτων και στην αβέβαιη ζήτηση από την Κίνα. Η Τουρκία, της οποίας το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, μετρούμενο με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, έχει αυξηθεί περίπου στο διπλάσιο από αυτό της Βραζιλίας, διαθέτει έναν εξαιρετικά αποτελεσματικό μεταποιητικό τομέα, ο οποίος ενισχύεται από τις ισχυρές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων. Οι εταιρείες της πωλούν στις πλούσιες καταναλωτικές αγορές της ΕΕ, με την οποία συνδέεται με τελωνειακή ένωση για βιομηχανικά προϊόντα.

Παρά την εκκεντρική νομισματική πολιτική της, η τουρκική οικονομία έχει επιτύχει καλή ανάπτυξη, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της να αυξάνεται από κάτω από το 40% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ στα μέσα της δεκαετίας του 2000 σε πάνω από 60%.

Η μεταποίηση είναι συνήθως ο καλύτερος τρόπος για τις οικονομίες μεσαίου εισοδήματος να μειώσουν τη φτώχεια σε μεγάλη κλίμακα. Στην Τουρκία, ο τομέας της μεταποίησης ήταν 22% του ΑΕΠ το 2021, μοιάζοντας περισσότερο με μια οικονομία της ανατολικής Ασίας (η Κίνα είναι στο 27%, η Μαλαισία στο 23%) παρά με τη Βραζιλία (10%) και την Ινδία (14%).

Όμως, σε αντίθεση με το παραδοσιακό πρότυπο της ανατολικής Ασίας, οι εξαγωγές μεταποίησης της Τουρκίας δεν εξαρτώνται από την υποτίμηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ή την καταστολή της εγχώριας κατανάλωσης. Διαθέτει χρόνιο εμπορικό έλλειμμα αντί για πλεόνασμα. Όπως σημειώνει ο βετεράνος αναλυτής των αναδυόμενων αγορών Καρθικ Σανκαραν, η Τουρκία εξαιρείται από τη συνήθη κριτική του εξαγωγικού μοντέλου της ανατολικής Ασίας – ότι ευημερεί μέσω του νομισματικού μερκαντιλισμού, αποδυναμώνοντας τη ζήτηση από τους εμπορικούς εταίρους.

Η Τουρκία είναι τυχερή ως προς τη γεωγραφική της θέση δίπλα στην ΕΕ, η οποία, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, αγοράζει περίπου το ήμισυ των εξαγωγών της - και κοντά στις χώρες του Κόλπου, οι κυβερνήσεις των οποίων βοήθησαν στην ενίσχυση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της. Και το ανοιχτό εμπορικό καθεστώς της Τουρκίας, σίγουρα προς την ΕΕ, είναι ένας από τους τομείς που οι καταστροφικές οικονομικές γελοιότητες του Ερντογάν έχουν αφήσει σχετικά ανεπηρέαστες - μια απόδειξη της ευεργετικής έλξης της οικονομικής βαρύτητας του μπλοκ. (αυτό είναι επίσης ακριβώς αυτό που φοβόταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι θα συνέβαινε στην Ουκρανία, προκαλώντας την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014).

Αντίθετα, η Βραζιλία είναι μέλος της δυσλειτουργικής τελωνειακής ένωσης Mercosur και επιμένει στους δασμούς για τα εμπορεύματα σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τη βιομηχανία της. Η Ινδία, ακόμη και υπό τον υποτιθέμενο παγκοσμιοποιητή Ναρέντρα Μόντι, αύξησε επίσης λανθασμένα τους δασμούς για να ενθαρρύνει τις εγχώριες αλυσίδες εφοδιασμού. Οι συνήθεις εφαρμοζόμενοι δασμοί της Τουρκίας για μη γεωργικά αγαθά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου είναι κατά μέσο όρο 5,8%, σε αντίθεση με το 13,8% για τη Βραζιλία και το 14,9% για την Ινδία.

Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά είναι ότι αυτό το μοντέλο απειλείται τώρα από τις νομισματικές ατασθαλίες του Ερντογάν. Ο ευμετάβλητος πληθωρισμός και οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις αποθαρρύνουν τις εγχώριες και διεθνείς εταιρείες. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια και η σύγκλιση της οικονομίας με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ έχει σταματήσει από το 2015 περίπου.

Όπως σημειώνει ο Σανκαραν, η υποκείμενη ισχύς της οικονομίας σημαίνει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να ξεπεράσει τη χρηματοπιστωτική κρίση και να αρχίσει να αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα. Αλλά η επανέναρξη του ταξιδιού της χώρας προς την ευημερία θα σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα πρέπει να κάνει πίσω στα οικονομικά και νομισματικά τεχνάσματά του. Αυτό οπωσδήποτε δεν είναι ένα σίγουρο ποντάρισμα.

Υπάρχει πολλή καταστροφή σε ένα έθνος, όπως είπε ο μεγάλος οικονομολόγος Άνταμ Σμιθ. Ο σημερινός και πιθανός επόμενος πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται ότι έχει σκοπό να ανακαλύψει πόση θα είναι η καταστροφή.

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v