Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγώνας δρόμου ΗΠΑ με Κίνα για την υπεροχή στους ημιαγωγούς

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να ανακτήσουν ηγετικό ρόλο στον τομέα των ημιαγωγών, να μειώσουν τις εξαρτήσεις σε κρίσιμες εφοδιαστικές αλυσίδες και να υπονομεύσουν την ανάδειξη της Κίνας σε νέα τεχνολογική υπερδύναμη.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάποιο εξάρτημα το οποίο να είναι πιο σημαντικό από τον ημιαγωγό. 

Στις ημέρες μας, σχεδόν κάθε συσκευή έχει έναν, δεκάδες ή εκατοντάδες ημιαγωγούς. Χωρίς ημιαγωγούς δεν θα λειτουργούσαν τα αυτοκίνητα μας, τα τρένα, τα αεροπλάνα. Οι τηλεπικοινωνίες βασίζονται σε αυτούς. Το ίδιο και τα εργοστάσια, ο χρηματοοικονομικός τομέας και οι τράπεζες. Το χρήμα κινείται χάρη στους ημιαγωγούς. 

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν κατασκευάζουν πλέον τους πιο καινοτόμους ημιαγωγούς. Η Tαϊβάν παράγει το 92% και το 8% παράγεται στη Νότια Κορέα. 

Οι ΗΠΑ θέλουν να φέρουν ένα μέρος της παραγωγής σε αμερικανικό έδαφος και αυτό προσπαθεί να επιτύχει η κυβέρνηση του Τζον Μπάιντεν. 

Το 2022 ψηφίστηκε νομοσχέδιο (Chips Act) την παραγωγή ημιαγωγών σε αμερικανικό έδαφος. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα 52 δισ. δολαρίων, τα 39 δισ. σε άμεσες επιδοτήσεις, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ έναντι της Κίνας στον τομέα των ημιαγωγών.

Δείτε στο βίντεο των Financial Times τις εκτιμήσεις αναλυτών για τις ευρύτερες οικονομικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις αυτής της διαμάχης για την απόκτηση ηγετικής θέσης στον τομέα των ημιαγωγών. 

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v