Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«The Guest»: Ο Παλαιστίνιος πίσω από την επίθεση-αστραπή στο Ισραήλ

Ποιος είναι ο Μοχάμεντ Ντέιφ, που δεν κοιμάται ποτέ δεύτερο βράδυ στο ίδιο σπίτι. Καταζητούμενος εδώ και δεκαετίες, φέρεται να έχει χάσει ένα χέρι και ένα πόδι από αεροπορική επιδρομή. Οι αδίστακτες τακτικές και ο ρόλος των ομήρων.

«The Guest»: Ο Παλαιστίνιος πίσω από την επίθεση-αστραπή στο Ισραήλ
  • του Mehul Srivastava

Η φωνή στην ηχογράφηση ήταν ήρεμη και ακριβής καθώς μετέδιδε ένα μήνυμα φρίκης. «Υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων εγκλημάτων κατά του λαού μας, υπό το πρίσμα του οργίου της κατοχής και της άρνησης των διεθνών νόμων και ψηφισμάτων, και υπό το πρίσμα της αμερικανικής και δυτικής υποστήριξης, αποφασίσαμε να βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά», είπε ο ομιλητής, που βιντεοσκοπήθηκε καλυμμένος από σκιές, «ώστε ο εχθρός να καταλάβει ότι δεν μπορεί πλέον να πανηγυρίζει χωρίς να λογοδοτεί».

Η φωνή που ακούγεται στο βίντεο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες μετά την επίθεση του Σαββάτου στο Ισραήλ, φέρεται να ανήκει στον Μοχάμεντ Ντέιφ, διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς και εγκέφαλο της εισβολής.

Η μαζική επιδρομή τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου σκότωσε τουλάχιστον 600 ανθρώπους στο Ισραήλ, τραυμάτισε περισσότερους από 2.000 Ισραηλινούς και οδήγησε την επί δεκαετίες εκστρατεία του Ντέιφ κατά του εβραϊκού κράτους σε ένα νέο βάναυσο και απρόβλεπτο επίπεδο.

Την ώρα που μεταδιδόταν το μήνυμά του, εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς παραβίαζαν τον συνοριακό φράχτη μεταξύ της αποκλεισμένης Λωρίδας της Γάζας και του ισραηλινού εδάφους, διασχίζοντας το νότιο Ισραήλ υπό την κάλυψη χιλιάδων ρουκετών.

Μέσα σε λίγες ώρες, η Χαμάς είχε σημειώσει ένα πρωτοφανές πρώτο πλήγμα εναντίον του Ισραήλ, ενώ πήρε δεκάδες ομήρους πίσω στον πολυσύχναστο παράκτιο θύλακά της. Τα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης της Χαμάς δημοσίευσαν ταυτόχρονα επιδέξια παραγόμενα βίντεο που έδειχναν τους μαχητές της να πετούν με αλεξίπτωτο πάνω από τα σύνορα και φρικιαστικές εικόνες νεκρών στρατιωτών και τρομοκρατημένων Ισραηλινών πολιτών.

Για τον Ντέιφ, του οποίου το ψευδώνυμο («the Guest») που σημαίνει «επισκέπτης» θεωρείται ως αναφορά στην πρακτική των Παλαιστίνιων μαχητών να περνούν κάθε βράδυ στο σπίτι ενός διαφορετικού συμπατριώτη τους, προκειμένου να αποφεύγουν τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, η επίθεση ήταν η πιο τολμηρή και θανατηφόρα μέχρι στιγμής.

Όντας κυνηγημένος από το Ισραήλ επί δεκαετίες και έχοντας παρά λίγο σκοτωθεί σε μια αεροπορική επιδρομή πριν από 20 χρόνια, η οποία φέρεται να τον άφησε σε αναπηρικό καροτσάκι, αφού έχασε ένα χέρι και ένα πόδι, η ικανότητα του Ντέιφ να ξεγελά τον στρατό του Ισραήλ, σκοτώνοντας στρατιώτες και πολίτες, του χάρισε τον σεβασμό των Παλαιστίνιων μαχητών.

Με τον ισραηλινό στρατό να φαίνεται να αιφνιδιάζεται, ο Ντέιφ εκτοξεύτηκε στα υψηλότερα κλιμάκια της παλαιστινιακής ηγεσίας, επισκιάζοντας τους αντιπάλους του στη Φατάχ, την πιο μετριοπαθή παράταξη που ευνοείται από τη Δύση, και τους ομολόγους του στη Χαμάς, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ.

«Ακόμη και πριν από αυτό, ο Ντέιφ ήταν σαν μια ιερή προσωπικότητα και πολύ σεβαστός τόσο εντός της Χαμάς όσο και από τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο Μχαϊμάρ Αμπουσαντά, καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Al-Azhar στη Γάζα. Η μεγαλύτερη επιχείρησή του εναντίον του Ισραήλ θα τον έχει πλέον μετατρέψει σε μια μορφή «σαν θεό για τους νέους», πρόσθεσε.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη Χαμάς είναι ο μεγάλος αριθμός των ομήρων που μεταφέρθηκαν πίσω στη Γάζα. Το Ισραήλ παρέδωσε 1.000 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους για να απελευθερώσει έναν μόνο στρατιώτη, τον Γκιλάντ Σαλίτ, μετά από πέντε χρόνια αιχμαλωσίας από τη Χαμάς το 2011.

«Η Χαμάς καταλαβαίνει πολύ καλά ότι όταν πρόκειται για την κράτηση Ισραηλινών αιχμαλώτων, η υπομονή είναι το μόνο που χρειάζεται», δήλωσε ένας περιφερειακός διπλωμάτης που βοήθησε στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του Σαλίτ. «Με την πάροδο του χρόνου, ο ισραηλινός λαός θα δημιουργήσει την πίεση. Το μόνο που έχει να κάνει η Χαμάς είναι να περιμένει».

Σε συνεντεύξεις, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που γνώριζαν τον Ντέιφ πριν εξαφανιστεί στη σκιά του παλαιστινιακού εξτρεμισμού, περιέγραψαν έναν ήσυχο, έντονο άνθρωπο, που δεν ενδιαφερόταν για τις εσωτερικές αντιπαλότητες των παλαιστινιακών φατριών. Αντίθετα, είπαν, ήταν αποφασισμένος να αλλάξει τη φύση της ισραηλινοαραβικής σύγκρουσης και να χρησιμοποιήσει τη βία ως μέσο για να το πετύχει.

«Πρέπει να πολεμήσεις τους Ισραηλινούς μέσα στο Ισραήλ και να γκρεμίσεις τη φαντασίωσή τους ότι μπορούν να είναι ασφαλείς στην κατεχόμενη γη», δήλωσε ένας Παλαιστίνιος μαχητής που έγινε πολιτικός μεσαίου επιπέδου και γνώρισε τον Ντέιφ στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Περιέγραψαν επίσης έναν άνθρωπο του οποίου η ικανότητα να εξελίσσεται συνεχώς παράλληλα με τα τεχνολογικά επιτεύγματα του ισραηλινού στρατού φάνηκε κατά τη διάρκεια του άγριου 11ήμερου πολέμου μεταξύ της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης και του Ισραήλ το 2021. Η Χαμάς ανέπτυξε σμήνη πυραύλων χαμηλής τεχνολογίας σε μια προσπάθεια να εξουδετερώσει το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ, το οποίο σχεδόν ξέμεινε από πυρομαχικά πριν από τη μεσολάβηση εκεχειρίας.

Όπως και άλλοι στη Χαμάς, ο Ντέιφ θεωρεί τις συμφωνίες του Όσλο, οι οποίες στα τέλη της δεκαετίας του 1990 έδιναν για λίγο την υπόσχεση μιας ειρηνευτικής διευθέτησης με διαπραγματεύσεις, ως προδοσία της αντίστασής της και του αρχικού στόχου να αντικαταστήσει το Ισραήλ με ένα παλαιστινιακό κράτος.

«Ο Ντέιφ προσπάθησε να ξεκινήσει τον δεύτερο πόλεμο της ισραηλινής ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Εγιάλ Ρόζεν, συνταγματάρχης των εφέδρων του ισραηλινού στρατού, ο οποίος σε προηγούμενο ρόλο επικεντρώθηκε στη Λωρίδα της Γάζας. «Ο κύριος στόχος είναι -με βήματα- να καταστρέψει το Ισραήλ. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα βήματα -αυτό είναι μόνο η αρχή».

Ο Ντέιφ, πρώην βομβιστής και αρχιτέκτονας ενός προγράμματος δεκαετιών για την κατασκευή ενός δικτύου σηράγγων κάτω από τη Γάζα, γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς κατά τη δεκαετία του 1960 και ονομαζόταν Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραΐμ αλ Μασρί, σύμφωνα με έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που γνωρίζει τον φάκελό του στην ασφάλεια.

Η Γάζα βρισκόταν τότε υπό αιγυπτιακό έλεγχο και ο Ισραηλινός αξιωματούχος που γνωρίζει τον φάκελό του στην υπηρεσία πληροφοριών Shin Bet δήλωσε ότι είτε ο θείος του είτε ο πατέρας του είχαν λάβει μέρος στις σποραδικές επιδρομές ένοπλων Παλαιστινίων τη δεκαετία του 1950 στην ίδια έκταση γης που διείσδυσαν οι μαχητές του Ντέιφ το Σάββατο.

Τόσο λίγα είναι γνωστά γι' αυτόν, που ακόμη και το όνομά του αποτελεί μυστήριο. Άνθρωποι που τον γνώριζαν τη δεκαετία του 1980 λένε ότι ακόμη και τότε χρησιμοποιούσε το όνομα Ντέιφ, ενώ άλλοι είπαν ότι τον γνώριζαν με το όνομα που του δόθηκε όταν γεννήθηκε. Μόνο μια κοκκώδης φωτογραφία του υπάρχει στη δημοσιότητα.

Η προτίμησή του για το θέατρο ακονίστηκε σε έναν θίασο υποκριτικής στον οποίο εντάχθηκε όταν φοιτούσε στο Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, ένα φυτώριο του αιγυπτιακού κλάδου του πολιτικού ισλάμ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Όταν γεννήθηκε η Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980, σφυρηλατημένη στη φωτιά της πρώτης ιντιφάντα, ή εξέγερσης, κατά της ισραηλινής κατοχής, ο Ντέιφ ήταν γύρω στα 20.

Περίπου εκείνη την εποχή, ο Γκαζί Χαμάντ, που σήμερα είναι μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, μοιραζόταν ένα κελί με τον Ντέιφ αφού φυλακίστηκαν από τους Ισραηλινούς. «Από την αρχή της ζωής του στη Χαμάς, επικεντρώθηκε στον στρατιωτικό στίβο», δήλωσε ο Χαμάντ. «Ήταν πολύ ευγενικός», θυμήθηκε, «πάντα ένας πατριώτης που έφτιαχνε μικρά σκίτσα για να μας κάνει να γελάμε».

Κάθε ίχνος καλοσύνης θα ξεθωριάσει σύντομα, καθώς η Χαμάς θα πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας για να καταδικάσει τις συμφωνίες του Όσλο. Το Ισραήλ θεωρεί τον Ντέιφ υπεύθυνο για τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, συμπεριλαμβανομένου ενός κύματος το 1996, που σκότωσε περισσότερους από 50 αμάχους.

Ο Ντέιφ λέγεται ότι είχε σπουδάσει κοντά στον Γιαχία Αγιάς, έναν βομβιστή με το παρατσούκλι «Μηχανικός», ο οποίος δολοφονήθηκε από το Ισραήλ το 1996 με ένα κινητό τηλέφωνο γεμάτο με εκρηκτικά.

Ο Ντέιφ ανέβηκε στις τάξεις των Ταξιαρχιών Κασάμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, και ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι συμμετείχε στη δημιουργία των πρώτων υποτυπωδών ρουκετών. Το οπλοστάσιο της Χαμάς ανέρχεται πλέον σε δεκάδες χιλιάδες και μόνο το Σάββατο εκτόξευσε 3.500.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Ντέιφ επιδίωξε στόχους υψηλού αντίκτυπου, όπως έποικοι και στρατιώτες στα κατεχόμενα εδάφη, λεωφορεία στην Ιερουσαλήμ και στο Τελ Αβίβ. Επίσης, επέβλεπε τους βομβαρδισμούς με ρουκέτες που στέλνουν τους Ισραηλινούς στα καταφύγια ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Εντός της Χαμάς, είπε ο αξιωματούχος, ο Ντέιφ ήταν πολέμιος του περίπλοκου χορού με τον οποίο η Χαμάς θα συμφωνούσε να σταματήσει τις μάχες που αναζωπυρώνονταν σποραδικά, με αντάλλαγμα το Ισραήλ να επιτρέψει πρόσθετα κεφάλαια στην αποκλεισμένη λωρίδα ή περισσότερες άδειες εργασίας για τους κατοίκους της Γάζας.

Ενώ η συμφωνία αυτή βοήθησε στη διαχείριση των κύκλων βίας, οδήγησε επίσης σε τέσσερις πολέμους, το 2009, το 2011, το 2014, το 2021, και στη συνέχεια σε αυτόν, τους οποίους οι μαχητές παρουσίασαν ως νίκη.

«Αυτή η τρομοκρατική ενέργεια έχει τελειώσει αυτή την πρακτική για πάντα», δήλωσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος για την επίθεση του Σαββάτου. «Τώρα δεν θα υπάρξει ανακωχή, μόνο αντίποινα».

Το οποίο είναι ακριβώς, όπως φαίνεται, αυτό που ήθελε πάντα ο Ντέιφ.

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v