Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το worst case σενάριο για την ενεργειακή αγορά

Ο CEO της Baker Hughes προειδοποιεί πως οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή απειλούν με αστάθεια παρόμοια με αυτή του πετρελαϊκού εμπάργκο του 1973.

Το worst case σενάριο για την ενεργειακή αγορά
  • των Myles McCormick και Jamie Smyth (Χιούστον)

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο μισού αιώνα, υποστηρίζει ο επικεφαλής μιας εκ των μεγαλύτερων παγκοσμίως εταιρειών στον χώρο της παροχής υπηρεσιών σε πετρελαϊκά πεδία, εγείροντας ανησυχία για τις προμήθειες ενέργειας και τροφοδοτώντας μια «έκρηξη» στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

«Από ιστορικής άποψης, έχω ακούσει ανθρώπους να λένε ότι γυρνάμε πίσω στο εμπάργκο πετρελαίου του 1973 - που είναι κάπως παρόμοιο», δήλωσε ο Λορέντζο Σιμονέλι, διευθύνων σύμβουλος της Baker Hughes, σε συνέντευξή του στους Financial Times.

«Αλλά κατά τη διάρκεια της θητείας μου, όχι (το γεωπολιτικό κλίμα δεν ήταν τόσο εύθραυστο)», πρόσθεσε. «Αυτό είναι, από πολιτική άποψη, πολύ ρευστό».

Τα σχόλιά του έρχονται την ώρα που η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Μέση Ανατολή προστίθεται σε ένα ήδη πυρετώδες γεωπολιτικό περιβάλλον, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κοντεύει να κλείσει δυο χρόνια.

Η Baker είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους παγκοσμίως παρόχους υπηρεσιών σε πετρελαϊκές εταιρείες, μαζί με την SLB και την Halliburton, υπεύθυνη για γεωτρήσεις και τοποθέτηση σωλήνων σε όλο τον κόσμο, από το Τέξας έως τη Δυτική Αφρική. Είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές εξοπλισμού LNG σε μια εποχή που η ζήτηση για θαλάσσιο φυσικό αέριο αυξάνεται, καθώς η Ευρώπη απεξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο και η παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση αυξάνεται.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σε πάνω από 130 δολάρια το βαρέλι πέρυσι μετά την είσοδο των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Εκτοξεύτηκαν και πάλι τον περασμένο μήνα σε σχεδόν 100 δολάρια το βαρέλι μετά την επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ. Έκτοτε υποχώρησαν, σε περίπου 80 δολάρια την Παρασκευή, καθώς η ανησυχία ότι αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή έχει υποχωρήσει και τα πτωτικά οικονομικά στοιχεία έχουν μειώσει τις προοπτικές της ζήτησης.

Το Ισραήλ δεν είναι σημαντικός παραγωγός αργού και ο Σιμονέλι δήλωσε ότι η σύγκρουση εκεί δεν έχει «αλλάξει τις προοπτικές» για την προσφορά ή τη ζήτηση. Αναλυτές έχουν πει ότι μια σημαντική παρέμβαση από το Ιράν, το οποίο έχει δεσμούς με τη Χαμάς, θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω.

«Η βασική υπόθεση είναι ότι αυτό ελπίζουμε να περιοριστεί εντός των ορίων της κατάστασης που επικρατεί σήμερα - όσο θλιβερή και αν είναι - και τα πράγματα θα συνεχίζουν να είναι σφιχτά», δήλωσε. «Αλλά σαφώς, αν υπάρξει επιδείνωση και κλιμάκωση, τα πράγματα θα αλλάξουν».

Η χρήση των εξαγωγών φυσικού αερίου ως όπλου από τη Ρωσία λόγω της Ουκρανίας έχει ωθήσει την ευρωπαϊκή ζήτηση για εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου - ιδίως από τις ΗΠΑ - με αύξηση της κατασκευής εγκαταστάσεων για τις οποίες η Baker προμηθεύει εξοπλισμό.

Η Baker προβλέπει ότι θα κλείσει παραγγελίες εξοπλισμού LNG ύψους σχεδόν 9 δισ. δολαρίων για τα έτη 2022 και 2023, ποσό υπερτριπλάσιο από αυτό των δύο προηγούμενων ετών. Η παγκόσμια εγκατεστημένη δυναμικότητα θα πρέπει να αυξηθεί σε 800 εκατ. τόνους ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας από περίπου 410 εκατ. τόνους ετησίως φέτος, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση, ανέφερε.

Ο Σιμονέλι δήλωσε ότι η Baker έχει ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβολαίων LNG που εκτείνεται μέχρι το 2050 και το ρωσικό αέριο από αγωγούς έχει μικρή προοπτική να επανεμφανιστεί βραχυπρόθεσμα ως ανταγωνιστής του LNG, ακόμη και αν τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Νομίζω ότι η Ευρώπη έχει δει τις δυσκολίες που προκύπτουν από την εξάρτηση από μία μόνο πηγή ενέργειας», δήλωσε ο Σιμονέλι, ο οποίος ζει στο Χιούστον, αλλά κατάγεται από την Τοσκάνη της Ιταλίας.

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε πάνω από 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία και η αγορά παραμένει νευρική, καθώς η ήπειρος προσπαθεί να αντικαταστήσει τις φθηνές ρωσικές εισαγωγές. Ο ζεστός χειμώνας πέρυσι και οι επιτυχημένες προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών να δημιουργήσουν αποθέματα βοήθησαν.

«Υπήρξε ένας αναστεναγμός ανακούφισης νομίζω ότι πέρυσι, υπήρξε ένας πιο ήπιος χειμώνας. Υπάρχει ένας ελαφρύς αναστεναγμός ανακούφισης αυτή τη στιγμή, επειδή φαίνεται ότι εξακολουθεί να είναι ένας σχετικά ήπιος χειμώνας αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Σιμονέλι. «Αλλά αν υπάρξει ένας σοβαρός χειμώνας, αυτό θα έχει αντίκτυπο στην Ευρώπη».

Είπε ότι η ανάπτυξη έργων LNG στην ακτή του Κόλπου των ΗΠΑ θα συνεχιστεί, καθώς οι Αμερικανοί εξαγωγείς θα προσπαθήσουν να καλύψουν την έκρηξη της ευρωπαϊκής ζήτησης.

«Αυτό που βλέπετε να διαδραματίζεται είναι ακριβώς αυτές οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις που σχετίζονται με την πρόσθετη παραγωγή, που θα απαιτηθεί για την κάλυψη των αναγκών», δήλωσε ο Σιμονέλι, επισημαίνοντας ότι φέτος θα δρομολογηθούν έργα αξίας 65 εκατ. τόνων ετησίως, με παρόμοιο όγκο το επόμενο έτος.

Η έκρηξη του LNG στην Ευρώπη έχει προσελκύσει επικρίσεις από τους ακτιβιστές του κλίματος, οι οποίοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να εκτροχιάσει τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών της ηπείρου. Ωστόσο, ο Σιμονέλι δήλωσε ότι το καύσιμο έχει συμβάλει στη μείωση των εκπομπών αντικαθιστώντας τον άνθρακα ως πάροχο βασικού φορτίου ηλεκτρικής ενέργειας και ότι θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του ενεργειακού μείγματος για τα επόμενα χρόνια.

«Εξακολουθείτε να έχετε μεγάλη χρήση άνθρακα και στην Ευρώπη, οπότε υπάρχουν πολλές ευκαιρίες καθώς προχωράμε μπροστά για να συνεχίσουμε να αντικαθιστούμε τον άνθρακα», δήλωσε. «Τελικά, θα συνεχίσετε να βλέπετε τις καθαρότερες πτυχές του φυσικού αερίου, αν σκεφτείτε το καθαρό μηδενικό LNG, την εφαρμογή της δέσμευσης χρήσης και αποθήκευσης άνθρακα - και έτσι υπάρχει μια μακρά γραμμή ζωής που βλέπουμε για το φυσικό αέριο και το LNG».

«Αυτή είναι μια καλή στιγμή για το LNG», πρόσθεσε. «Αν εξετάσουμε την οικονομική προσιτότητα, την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα, το φυσικό αέριο και το LNG δεν είναι απλώς ένα μεταβατικό καύσιμο, αλλά ένα καύσιμο προορισμού».

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v