Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη σε κορυφαία κρασιά και σαμπάνιες

Τα υψηλότερα επιτόκια και η ισχνή ζήτηση από την Κίνα ρίχνουν... νερό στις επενδύσεις σε κρασί και σαμπάνια. Πόσο μειώθηκαν οι τιμές στα κορυφαία κρασιά Βουργουνδίας και τις σαμπάνιες. Που βλέπουν ευκαιρίες οι επενδυτές.

Οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη σε κορυφαία κρασιά και σαμπάνιες
  • του Laurence Fletcher (Λονδίνο)

Η αγορά για κορυφαία κρασιά Βουργουνδίας, για εκλεκτές σαμπάνιες και άλλα εκλεκτά κρασιά έχει υποχωρήσει φέτος, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας επηρεάζουν την, κάποτε, ακμάζουσα κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Η τιμή για το κρασί Βουργουνδίας έχει μειωθεί κατά 15,7% από την αρχή του έτους έως τα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον δείκτη Burgundy 150, του ανταλλακτηρίου κρασιών Liv-ex. Η κορυφαία σαμπάνια εσοδείας έχει υποχωρήσει κατά 17,2%, ενώ τα κρασιά από την κοιλάδα του Ροδανού της Γαλλίας έχουν χάσει 19,4% στην τιμή τους κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τους δείκτες της Liv-ex.

Μετά από τα μεθυστικά κέρδη που είχαν καταγράψει από την αρχή της πανδημίας, οι πτώσεις σηματοδοτούν την πρώτη σημαντική κάμψη για την αγορά εκλεκτών κρασιών μετά από ένα τριετές ξεπούλημα που ξεκίνησε το 2011.

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί να ωραιοποιηθεί - ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά» για την αγορά, δήλωσε ο Άντονι Μάξουελ, εμπορικός διευθυντής της Liv-ex.

Το κρασί αποτέλεσε εξαιρετική επένδυση τα τελευταία χρόνια, λόγω της ανερχόμενης ζήτησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού και του κυνηγιού εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων, καθώς οι κύριες χρηματοπιστωτικές αγορές κατέρρευσαν πέρυσι.

Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 39% από τις αρχές του 2020 έως το τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με τον δείκτη αναφοράς της Liv-ex, και μάλιστα υπεραπέδωσαν των παγκόσμιων μετοχών κατά τη διάρκεια του bull market των μετοχών του 2021.

Η έλλειψη κορυφαίων εσοδειών συνέβαλε επίσης στην στροφή προς την αγορά σπάνιων κρασιών. Η συγκομιδή του 2021 στη Βουργουνδία επλήγη άσχημα από την κλιματική αλλαγή, ενώ μια κακή συγκομιδή στη Καμπανία το ίδιο έτος οδήγησε πολλούς οίκους να κρατήσουν παλαιότερες φιάλες σαμπάνιας. Αυτό βοήθησε το εκλεκτό ποτό να απολαύσει τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο που έχει σημειώσει ποτέ το 2021, κάνοντας άλμα κατά 41%, ενώ σημείωσε περαιτέρω μεγάλα κέρδη πέρυσι.

Αλλά το terroir της αγοράς άλλαξε δραματικά το 2023, και οι επενδυτές σε πολλά από τα κρασιά που είχαν προηγουμένως τις καλύτερες επιδόσεις, έχουν πλέον μείνει με το... hangover.

Μεταξύ των κρασιών Βουργουνδίας, το Richebourg Grand Cru 2017 του Domaine Romanée Conti κατέγραψε πτώση 29% φέτος στις 33.015 λίρες το κιβώτιο των 12 φιαλών. Το Bonnes Mares Grand Cru 2014 του Domaine Georges Roumier έχει μειωθεί κατά 15%, στις 16.369 λίρες για ένα κιβώτιο των 12 φιαλών.

Η Krug 2008, μια εσοδεία που αφέθηκε να παλαιώσει για περισσότερο από μια δεκαετία στα κελάρια του οίκου παραγωγής σαμπάνιας, σημείωσε άνοδο σχεδόν 60% σε αξία τους μήνες μετά την κυκλοφορία της το 2021. Αλλά φέτος έχει πέσει κατά ένα τέταρτο στις 4.350 λίρες το κιβώτιο. Η Cristal 2013 της Louis Roederer είναι 22% χαμηλότερα, στις 2.200 λίρες το κιβώτιο, σύμφωνα με τη Liv-ex.

«Υπήρχαν σίγουρα τμήματα της αγοράς που είχαν πολύ ‘αφρό’» στο τέλος του περασμένου έτους, δήλωσε ο Τομ Γκίαρινγκ, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Cult Wines, ο οποίος στο παρελθόν ήταν φιναλίστ στη βρετανική έκδοση του The Apprentice. «Τα κρασιά που αυξήθηκαν περισσότερο κατά τα τελευταία τρία και πέντε χρόνια έδωσαν τα περισσότερα κέρδη τους πίσω» φέτος.

Τις τιμές επιβαρύνει η απότομη άνοδος των παγκόσμιων επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία έπληξε σκληρά πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Για πολλούς επενδυτές, αυτό σημαίνει ότι έχουν πλέον τη δυνατότητα να βάλουν χρήματα στην τράπεζα και να κερδίσουν 5% ή και περισσότερο τόκο - όχι πολύ μακριά από την απόδοση του 7% περίπου που παραδοσιακά αποδίδει κατά μέσο όρο μακροπρόθεσμα το κρασί.

«Τα επιτόκια κάνουν τους ανθρώπους να το ξανασκεφτούν», δήλωσε ο Μάθιου ο Κόνελ, επικεφαλής επενδύσεων στην εταιρεία εμπορίας κρασιού Bordeaux Index. «Είναι η πιο ήσυχη αγορά που έχω δει. Οι τιμές έχουν παρασυρθεί».

Οι Κινέζοι και άλλοι Ασιάτες αγοραστές που έχουν οδηγήσει τη ζήτηση για το κρασί Βουργουνδίας τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης υποχωρήσει, καθώς η οικονομία της Κίνας δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει έντονα μετά την άρση των αυστηρών περιορισμών για τον κορωνοϊό.

«Ο κόσμος ήλπιζε ότι... το ξεκλείδωμα της Κίνας θα έβλεπε αυτόν τον τομέα (της ζήτησης) να επανέρχεται, αλλά αυτό δεν έχει γίνει», δήλωσε ο Μάξουελ της Liv-ex.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν περιστασιακές ευκαιρίες για να κερδίσετε χρήματα, για παράδειγμα σε ορισμένα ιταλικά κρασιά, τα οποία δεν είχαν την ίδια άνοδο των τιμών με τη Σαμπάνια και το κρασί Βουργουνδίας τα τελευταία χρόνια και τα πήγαν καλύτερα φέτος.

Ο Γκρέγκορι Σουάρτμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επενδύσεων σε κρασιά Cru Wine με έδρα το Λονδίνο, αγόρασε τον Ιούνιο το Roagna, Barolo, Pira Vecchie Viti 2016 για τους πελάτες του και επωφελήθηκε καθώς η τιμή του ανέβηκε, υποβοηθούμενη από τα πολύ χαμηλά επίπεδα παραγωγής και τις υψηλές βαθμολογίες των κριτικών.

Πρόσφατα αγόρασε για τους πελάτες του το Mouton Rothschild 2019, του οποίου η ετικέτα σχεδιάστηκε από τον Δανο-Ισλανδό καλλιτέχνη Ολαφουρ Ελιασον και δείχνει την πορεία του ήλιου σε σχέση με το οινοποιείο κατά τη διάρκεια ενός έτους. Ο Σουάρτμπεργκ βλέπει αξία στο 2019 επειδή έχει πέσει από τα ιστορικά υψηλά του και είναι σε ευνοϊκή τιμή σε σύγκριση με άλλες εσοδείες Mouton.

Οι προσδοκίες αυξάνονται ότι οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια το επόμενο έτος, γεγονός που θα πρέπει να βοηθήσει την αγορά κρασιού, και πολλοί στον κλάδο, όπως ο Ο’ Κόνελ του Bordeaux Index, πιστεύουν ότι οι τιμές είναι κοντά στη σταθεροποίηση. Ωστόσο, ορισμένοι εκτιμούν ότι μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να επιστρέψουν οι αγοραστές μετά την οδυνηρή πτώση των τιμών φέτος.

«Δεν πιστεύουμε ότι οι τιμές έχουν φτάσει ακόμη στον πάτο», δήλωσε ο Μάξουελ της Liv-ex. «Σίγουρα και το επόμενο έτος η πίεση των τιμών θα παραμείνει. Δεν είμαι σίγουρος ότι οι αγοραστές αισθάνονται αρκετά σίγουροι για να επιστρέψουν στην αγορά».

© The Financial Times Limited 2023. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v