Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού απέτυχαν οι τράπεζες των ΗΠΑ, ποιες απειλές παραμένουν

Ο τραπεζικός τομέας δέχθηκε ισχυρές αναταράξεις με την κατάρρευση της SVB και την εξαγορά της Credit Suisse. O ρόλος των ρυθμιστικών αρχών, τα «απόνερα» των επιτοκίων και οι προκλήσεις.

Τον Μάρτιο του 2023 τρεις μικρομεσαίες αμερικανικές τράπεζες κήρυξαν πτώχευση, προκαλώντας βαριές απώλειες στις τραπεζικές μετοχές σε όλο τον κόσμο και αναγκάζοντας τις ρυθμιστικές αρχές να παρέμβουν για να αποσοβήσουν μια μεγαλύτερη «πυρκαγιά».

Τα αίτια πίσω από τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα πρέπει να αναζητηθούν στην εποχή των μηδενικών επιτοκίων. Τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών βρίσκονταν σε μηδενικά ή αρνητικά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς οι φορείς άσκησης της νομισματικής πολιτικής προσπαθούσαν να τονώσουν την οικονομία μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. 

Με τα επιτόκια σε μηδενικά επίπεδα, τα υψηλού ρίσκου αλλά ταχύτατα αναπτυσσόμενα start-up έγιναν ιδιαίτερα ελκυστικά. Εταιρείες venture capital άνοιξαν την κάνουλα της χρηματοδότησης για νεοφυείς τεχνολογικές εταιρείες και όλο αυτό το χρήμα κατέληξε με τη μορφή καταθέσεων σε τράπεζες όπως η Silicon Valley Bank.  Kατά τη διάρκεια της πανδημίας περίπου 100 δισ. δολάρια υπερβάλλουσας ρευστότητας κατέληξε στη SVB, καθώς οι πελάτες της αντλούσαν μεγάλες ποσότητες κεφαλαίων. 

Η SVB επένδυσε τα χρήματα αυτά σε μακροπρόθεσμα ομόλογα, καθώς προσφέρουν μεγαλύτερη απόδοση σε περιβάλλον χαμηλών επιτόκιων. Ωστόσο, αν οι τίτλοι αυτοί πουληθούν σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, τότε θα αποφέρουν μεγάλη ζημία. 

Όταν ο πληθωρισμός άρχισε να ανεβαίνει στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να μειωθεί η αξία των ομολόγων που είχε στην κατοχή της η SVB. 

Δείτε στο παραπάνω βίντεο τι λένε δημοσιογράφοι των Financial Times για τους λόγους που οδήγησαν στη μίνι τραπεζική κρίση του Μαρτίου του 2023, τις ευθύνες των ρυθμιστικών αρχών και τους κινδύνους που παραμονεύουν. 

© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v