Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προβλέψεις των Financial Times για τη φετινή χρονιά

Ποια είναι η εκτίμηση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Η πρόβλεψη για τις εκλογές στις ΗΠΑ, τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και την ήπια προσγείωση στις ΗΠΑ. Τα ομόλογα και η πιθανή χρεοκοπία του X.

Οι προβλέψεις των Financial Times για τη φετινή χρονιά

Η ομάδα των Financial Times είχε την καλύτερη χρονιά εδώ και καιρό το 2023, με μόνο τρεις λανθασμένες απαντήσεις — αν και αυτές ήταν... πολύ λάθος.

Ο S&P 500 δεν υποχώρησε περισσότερο από 10%, αντίθετα σκαρφάλωσε πάνω από 20% (αν και οδηγείται κυρίως από μόλις επτά μετοχές τεχνολογίας). Η Ευρώπη δεν γνώρισε διακοπές ρεύματος, αν και είπαμε ότι αυτό θα συνέβαινε μόνο σε έναν πολύ κρύο χειμώνα (δεν ήταν). Και δεν υπήρξε μια σειρά από χρεοκοπίες στην Αφρική, αν και η Αιθιοπία χρεοκόπησε αυτή την εβδομάδα.

Λέει πολλά για τον κόσμο ότι, για τρίτη συνεχή χρονιά, παρουσιάζουμε ερωτήσεις σχετικά με πόλεμο ή στρατιωτική δράση φέτος - μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, Ρωσίας και Ουκρανίας και, ίσως, μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν. Σχετικά, όμως, με το ερώτημα που πρότεινε περισσότερο απ' ότιδήποτε άλλο το προσωπικό των FT -θα γίνει ξανά ο Ντόναλντ Τραμπ πρόεδρος;- ο Edward Luce συμφώνησε να κάνει την καλύτερη εικασία του.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε!

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει ξανά πρόεδρος των ΗΠΑ;

Όχι. Αλλά -αν υποθέσουμε ότι τα πρόσφατα νομικά εμπόδια που προέκυψαν εναντίον του Τραμπ στο Κολοράντο και στο Μέιν έχουν ξεπεραστεί- η εκστρατεία του εναντίον του Τζο Μπάιντεν θα είναι οι πιο άσχημες προεδρικές εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Θα είναι πολύ κοντινή μάχη. Ο Τραμπ θα καταδικαστεί ποινικά σε τουλάχιστον μία από τις τέσσερις δίκες του, πιθανώς δύο, πριν από τις εκλογές, και θα το παρουσιάσει ως πολιτική δίωξη από την «εγκληματική οικογένεια Μπάιντεν». Αν και εμφανώς γερασμένος, ο Μπάιντεν ίσα που θα τα καταφέρει, περισσότερο επειδή μια στενή πλειοψηφία περισσότερο θα απορρίψει τον Τραμπ παρά θα εγκρίνει μια δεύτερη θητεία Μπάιντεν.

Έντουαρντ Λους

Το 2024 θα ξεπεράσει το 2023 ως η πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί;

Ναι. Το έτος 2023 σημαδεύτηκε από τόσες πολλές ακραίες θερμοκρασίες που σχεδόν σίγουρα θα αποδειχθεί το θερμότερο σε 174 χρόνια κλιματικών ρεκόρ, μόλις δημοσιοποιηθούν τα οριστικά στοιχεία.

Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες αναμένουν ότι το 2024 θα είναι ακόμη θερμότερο, επειδή η ζέστη του 2023 ενισχύθηκε από την εμφάνιση του El Niño. Αυτό έχει συνήθως τη μεγαλύτερη επίδραση στις παγκόσμιες θερμοκρασίες μετά την κορύφωσή του — κάτι που μπορεί να συμβεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2024.

Pilita Clark

Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα πυροδοτήσει μια πλήρη περιφερειακή σύγκρουση;

Όχι. Ο πόλεμος έχει πυροδοτήσει βία σε όλη την περιοχή με τη συμμετοχή μαχητών ομάδων που υποστηρίζονται από το Ιράν. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι οι συνοριακές συγκρούσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ, του ισχυρού λιβανέζικου κινήματος και των ισραηλινών δυνάμεων θα καταλήξουν σε μια πλήρη σύγκρουση μεταξύ των δύο.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει με τους μαχητές της Χεζμπολάχ που έχουν στρατοπεδεύσει στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, αλλά η ελπίδα είναι ότι η διπλωματική πίεση θα συγκρατήσει την κατάσταση.

Ούτε η Ουάσιγκτον, ούτε η Τεχεράνη επιθυμούν μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, ακόμη και αν ενταθούν οι μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, αλλά η κατάσταση είναι ανησυχητικά ασταθής.

Andrew England

Θα πετύχουν οι ΗΠΑ ήπια προσγείωση;

Ναι, βραχυπρόθεσμα. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει με τρόπο που εξέπληξε ακόμη και την Federal Reserve φέτος και η ανάπτυξη παρέμεινε ισχυρότερη από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι οικονομολόγοι.

Δεδομένου ότι οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν ισχυρές και η αύξηση των μισθών (αρκετά) καλά συγκρατημένη, μια ήπια προσγείωση θα μπορούσε να συνεχιστεί για αρκετούς μήνες. Αλλά μην στοιχηματίζετε ότι θα διαρκέσει όλο το 2024. Θα υπάρξει λιγότερη δημοσιονομική στήριξη, καθώς έχουν καταναλωθεί οι επιχορηγήσεις προς τα νοικοκυριά από την εποχή της Covid. Τα υψηλότερα επιτόκια πυροδοτούν χρεοκοπίες, οι ανησυχίες για το χρέος των ΗΠΑ αυξάνονται και οι γεωπολιτικές πιέσεις προκαλούν ρωγμές στο παγκόσμιο εμπόριο. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό και να επιβραδύνει την ανάπτυξη. Μέσα σε ένα χρόνο λοιπόν, η προσγείωση θα γίνει μάλλον πιο επώδυνη.

Gillian Tett

 Θα γίνει ο Keir Starmer πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου;

Ναι, αν και είναι πιθανό οι εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο να μην γίνουν μέχρι τον Ιανουάριο του 2025. Οι Συντηρητικοί του Rishi Sunak φαίνονται διχασμένοι και εξαντλημένοι.

Ο αριθμός των εδρών που πρέπει να κερδίσει η αντιπολίτευση των Εργατικών σημαίνει ότι θα μπορούσε να φτάσει οπουδήποτε μεταξύ μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και της σαρωτικής νίκης που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις επί του παρόντος. Αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να δούμε πώς ο νυν πρωθυπουργός μπορεί να ανακτήσει αρκετή υποστήριξη για να διατηρήσει την εξουσία.

Robert Shrimsley 

Θα πέσει η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας στο 3% ή λιγότερο;

Όχι. Η ποιότητα της κινεζικής ανάπτυξης έχει σίγουρα επιδεινωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Η αγορά ακινήτων, η οποία συνεισφέρει σχεδόν το ένα τρίτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, καταρρέει αργά. Πολλές τοπικές κυβερνήσεις πνίγονται στα χρέη. Ο Κινέζος καταναλωτής είναι διστακτικός.

Ωστόσο, η αύξηση του ΑΕΠ το 2024 αναμένεται να ξεπεράσει άνετα το 4% -υποβοηθούμενη από ένα συνδυασμό πακέτων διάσωσης για το χρέος, πρωτοβουλίες δημοσιονομικής τόνωσης και άλλες μορφές επίσημης υποστήριξης. Η πρόοδος της τεχνολογίας θα παραμείνει ισχυρή.

James Kynge 

Αλλαγή προέδρου στην Ταϊβάν θα πυροδοτήσει μια κινεζική επίθεση;

Όχι. Πολλοί άνθρωποι εντός και εκτός Ταϊβάν ανησυχούν περισσότερο για τον πόλεμο αυτές τις μέρες, εξαιτίας στις διευρυμένες στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας. Ο προπορευόμενος στις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου, ο Λάι Τσινγκ-τε του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος, έχει επίσης πολύ διαφορετικό υπόβαθρο από τον υφιστάμενο Τσάι Ινγκ-γουέν.

Αλλά ο Λάι ήταν ξεκάθαρος ότι θα ακολουθούσε την προσεκτική πολιτική στάση του Τσάι για την Κίνα -αφήνοντας το Πεκίνο χωρίς πρόσχημα για επίθεση. Η κινεζική ηγεσία υπό τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ φαίνεται ακόμα να πιστεύει, επίσης, ότι έχει την ευκαιρία να εξαναγκάσει την Ταϊβάν να ενωθεί χωρίς να πολεμήσει -εντείνοντας τον στρατιωτικό εκφοβισμό, την πολιτική διείσδυση, τα οικονομικά θέλγητρα και τη διεθνή απομόνωση.

Kathrin Hille 

Θα συνεχίσουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ να χρηματοδοτούν την Ουκρανία;

Ναι. Καθώς η αντεπίθεση της Ουκρανίας κόλλησε στα τέλη του 2023, η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για το Κίεβο έγινε ένα επίμαχο ζήτημα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι αποφασισμένη να διατηρήσει τη ροή βοήθειας: μια συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο μπορεί να περιλαμβάνει παραχωρήσεις για την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για εκτεταμένη βοήθεια για την Ουκρανία.

Μια μεγαλύτερη πρόκληση θα προκύψει εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στην προεδρία. Οι ηγέτες της ΕΕ, εν τω μεταξύ, θα πρέπει να βρουν τρόπους στις αρχές του 2024 για να παρακάμψουν το βέτο της Ουγγαρίας για ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας 50 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η Ουκρανία εξακολουθεί να δυσκολεύεται να πετύχει στρατιωτική πρόοδο, επομένως θα δεχτεί αυξανόμενες πιέσεις να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα.

Tony Barber 

Θα εξασφαλίσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

Ναι, με λίγη προσπάθεια. Η Ursula von der Leyen κινήθηκε καλά σε μια θητεία που χαρακτηρίζεται από κρίσεις, αποδεικνύοντας την αξία της κοινής δράσης της ΕΕ στον δανεισμό, την υγεία, τις αμυντικές δαπάνες και την ενεργειακή πολιτική. Η ναυαρχίδα της, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σε καλή τροχιά.

Αλλά η συνήθεια της να αναπτύσσει πολιτικές που αφορούν κυβερνήσεις και η στενή ευθυγράμμιση με την Ουάσιγκτον έχει ενοχλήσει ορισμένους ηγέτες. Ο συνασπισμός της το 2019 κινδυνεύει από την άνοδο της λαϊκιστικής δεξιάς στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αλλά το κεντροδεξιό κόμμα της ΕΛΚ είναι σε θέση να διατηρήσει την προεδρία, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει στενότερη συνεργασία με ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Και, προς το παρόν, κανείς δεν φαίνεται να είναι ισχυρότερος υποψήφιος του ΕΛΚ.

Martin Sandbu

Θα αυξήσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας τα επιτόκια πάνω από το μηδέν;

Οχι. Το 2024 θα είναι η χρονιά που η ιαπωνική κεντρική τράπεζα θα καταργήσει επιτέλους τον έλεγχο της καμπύλης αποδόσεων και τα αρνητικά επιτόκια. Σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς για αρκετές περαιτέρω αυξήσεις, ωστόσο, τα επιτόκια θα τελειώσουν το έτος όχι υψηλότερα από το μηδέν.

Με μέτρια αύξηση μισθών, ισχυρότερο γεν καθώς τα επιτόκια των ΗΠΑ κορυφώθηκαν και λόγους να προτιμάται μια πιο απότομη καμπύλη αποδόσεων, η BoJ είναι απίθανο να καθορίσει ένα θετικό επιτόκιο - αν και όπως συμβαίνει με κάθε πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας, πολλά εξαρτώνται από τα εισερχόμενα στοιχεία.

Robin Harding

Θα πέσει η ψήφος στο ANC κάτω από το 50% στις εκλογές της Νότιας Αφρικής;

Ναι, απλά. Μετά από 30 χρόνια στην εξουσία, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο θα χάσει την απόλυτη πλειοψηφία για πρώτη φορά από τότε που ο Νέλσον Μαντέλα έγινε πρόεδρος το 1994.

Η εικόνα του κόμματος έχει διαβρωθεί από χρόνια διαφθοράς, ανικανότητας και κακής παροχής υπηρεσιών, που έγινε εμφανής από κυλιόμενες διακοπές ρεύματος. Σε πραγματικούς κατά κεφαλήν όρους, η οικονομία είναι στάσιμη εδώ και 15 χρόνια. Το 2019, υπό τον Πρόεδρο Cyril Ramaphosa, η δύναμη του ANC μειώθηκε στο 57,5%. Φέτος θα πέσει ξανά. Εάν πέσει κάτω από το 50%, όπως φαίνεται ευλογοφανές, θα χρειαστεί εταίρους για να κυβερνήσει.

David Pilling

Θα δολαριοποιήσει η Αργεντινή την οικονομία της;

Όχι. Κάποιοι θα υποστήριζαν ότι οι πολύπαθοι Αργεντινοί έχουν ήδη εγκαταλείψει το πέσο: αποταμιεύουν σε δολάρια και αγοράζουν και πουλούν ακίνητα ανεπίσημα σε δολάρια. Όμως, παρά τις δεσμεύσεις στην προεκλογική εκστρατεία να δολαριοποιήσει την οικονομία, ο ριζοσπαστικός φιλελεύθερος νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι, στα πρώτα του οικονομικά μέτρα προχώρησε σε υποτίμηση του πέσο.

Αν και ο υπουργός Οικονομίας του Λουίς Καπούτο επέμεινε ότι η υιοθέτηση του αμερικανικού νομίσματος παραμένει μακροπρόθεσμος στόχος, είναι απίθανο να συμβεί το 2024: το ΔΝΤ δεν είναι ενθουσιώδες και οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η απώλεια της οικονομικής κυριαρχίας θα υπερτερούσε του οφέλους. 

Michael Stott

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ξεπεράσουν τον άνθρακα στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας;

Όχι. Ενώ το μερίδιο παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αναμένεται να ξεπεράσει τον άνθρακα μέσα στα επόμενα χρόνια, είναι απίθανο να συμβεί το 2024, εξαιτίας της Κίνας.

Η ζήτηση για άνθρακα στην ασιατική χώρα συνέχισε να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς το 2023 και ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται επίσης γρήγορα -αναμένεται να αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% της συνολικής νέας παραγωγικής ικανότητας παγκοσμίως- αυτό δεν θα είναι αρκετό για να ξεπεράσει την παραγωγή άνθρακα το επόμενο έτος, ακόμη και αν η χρήση άνθρακα στη Δύση μειώνεται.

Αλλά το σημείο καμπής δεν είναι μακριά. Πιο κρίσιμο για το κλίμα είναι το πότε η όρεξη της Κίνας για άνθρακα τελικά θα αντιστραφεί.

David Sheppard 

Οι επενδυτές θα επιστρέψουν στα ομόλογα;

Ναι. «Τα ομόλογα επέστρεψαν» ήταν το μεγαλύτερο στοίχημα στις αγορές το 2023. Ο καυτός πληθωρισμός και οι ανελέητες αυξήσεις των επιτοκίων σήμαιναν ότι μέχρι τον Οκτώβριο, ο δείκτης ομολόγων Bloomberg Barclays Aggregate σημείωσε πτώση 4%, αναζωπυρώνοντας τις μνήμες ενός βάναυσου 2022 και απογοητεύοντας τους μεγάλους επενδυτές που έψαχναν τον πάτο.

Τώρα, οι επενδυτές πιστεύουν ότι έρχεται κάποιας μορφής επιβράδυνση στην οικονομία των ΗΠΑ, καθώς οι καθυστερημένες επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων αρχίζουν να φαίνονται. Με τον πληθωρισμό να υποχωρεί και τις μειώσεις επιτοκίων να εμφανίζονται στον ορίζοντα, τα ομόλογα μοιάζουν ένα ασφαλέστερο στοίχημα.

Katie Martin

Θα χρεοκοπήσει ο Χ;

Ναι. Ο Έλον Μασκ χρησιμοποιεί συχνά προειδοποιήσεις για χρεοκοπία για να παρακινήσει. Το έκανε στην Tesla και στη SρaceX. Αλλά αυτή τη φορά, με τις διαφημίσεις στο X και τις προσπάθειες δημιουργίας νέων πηγών εσόδων να μην αποδίδουν, υπάρχει καλή πιθανότητα να συμβεί.

Μετά από πρόσφατες συναισθηματικές εκρήξεις εναντίον των διαφημιστών του X, μπορεί να είναι αρκετά απερίσκεπτος ώστε να πιστεύει ότι μπορεί να γίνει η χρεοκοπία και να βγει από πάνω. Μια μάχη του Μασκ για τον έλεγχο του X σε καθεστώς πτώχευσης θα είναι μια συναρπαστική συνέχεια της γεμάτης δράμα εξαγοράς του Twitter.

Richard Waters

Θα απολυθεί ξανά ο Sam Altman από το OpenAI;

Όχι. Ο Sam Altman δημιούργησε αρχικά την εταιρεία του έτσι ώστε το διοικητικό συμβούλιο να ελέγχει μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιουργήθηκε για να ωφελήσει την ανθρωπότητα. Είπε ότι δεν έχει μετοχές στο OpenAI και το διοικητικό συμβούλιο θα μπορούσε να τον απολύσει ανά πάσα στιγμή.

Αλλά όταν ο συνιδρυτής του Altman και τρία ανεξάρτητα μέλη του διοικητικού συμβουλίου έκαναν ακριβώς αυτό τον Νοέμβριο, κατέληξαν να τον επαναφέρουν τέσσερις ημέρες αργότερα.

Τώρα, όλα τα μέλη από το αρχικό συμβούλιο, εκτός από ένα, έχουν εκδιωχθεί. Η Microsoft - ο βασικός συνεργάτης του OpenAI και ο μεγαλύτερος οικονομικός υποστηρικτής - θα έχει ρόλο ως παρατηρητής χωρίς δικαίωμα ψήφου στο νέο συμβούλιο και η διακυβέρνηση της εταιρείας θα αναθεωρηθεί, ώστε να μην μπορεί να βρεθεί ξανά σε τέτοια θέση.

Madhumita Murgia

Θα ανοίξουν ξανά οι κεφαλαιαγορές για IPO;

Ναι. Οι εταιρείες μπορούν μόνο να αναβάλουν τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και οι τραπεζίτες της Wall Street πρέπει να βρουν έναν τρόπο για να υπάρξει περισσότερη κινητικότητα.

Οι αγορές IPO των ΗΠΑ και της Ευρώπης βρίσκονται σε στασιμότητα για δύο χρόνια, αλλά με τα επιτόκια να κορυφώνονται και τις χρηματιστηριακές αγορές να επιστρέφουν κοντά σε υψηλά ρεκόρ, το περιβάλλον για συναλλαγές φαίνεται πιο φωτεινό.

Ωστόσο, μην περιμένετε επιστροφή στη φρενίτιδα συγκέντρωσης κεφαλαίων του 2020 και του 2021. Τα επιτόκια μπορεί να πέφτουν, αλλά δεν θα επιστρέψουν στο μηδέν και οι επενδυτές θα δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην κερδοφορία και την ισχύ των ισολογισμών.

Nicholas Megaw

Θα κλείσει η Novo Nordisk τη χρονιά ως η πολυτιμότερη εταιρεία της Ευρώπης;

Ναι. Το 2023, η θεραπεία της παχυσαρκίας Wegovy έγινε ένα από τα πιο επιτυχημένα λανσαρίσματα φαρμάκων όλων των εποχών και η Novo της Δανίας ξεπέρασε σε αξία τον όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH.

Αλλά το 2024 φαίνεται δύσκολο για όσους πωλούν τσάντες σε υψηλές τιμές στην Κίνα — ενώ το κύριο ζήτημα της Novo στην πώληση φαρμάκων κατά της παχυσαρκία σε υψηλές τιμές είναι το πόσο γρήγορα μπορεί να τα παράγει. Αφού κέρδισε ασθενείς και γιατρούς στη χρήση του φαρμάκου κατά του διαβήτη για την παχυσαρκία, η Novo επεκτείνει τώρα την πρόσβαση και την κάλυψη σε μια αγορά όπου ίσως 1 εκατομμύριο άνθρωποι λαμβάνουν θεραπεία από έναν πληθυσμό ασθενών 100 εκατομμυρίων στις ΗΠΑ και 700 εκατομμυρίων παγκοσμίως. 

Helen Thomas

Θα κερδίσουν οι γυναίκες σταρ της ποπ περισσότερα από τους άνδρες στις περιοδείες;

Όχι συνολικά. Η περιοδεία Eras της Taylor Swift φέτος έγινε η πρώτη που ξεπέρασε το 1 δισ. δολάρια σε έσοδα - ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ όλων των εποχών του Elton John των 939 εκατομμυρίων δολαρίων - και συνεχίζεται το επόμενο έτος. Η περιοδεία της Beyoncé ήρθε δεύτερη φέτος, με κέρδη 580 εκατομμυρίων δολαρίων.

Αλλά η ανισορροπία των φύλων εξακολουθεί να κλείνει προς τους άνδρες. Μόνο μια άλλη γυναίκα, η Pink, ήταν στις 10 κορυφαίες περιοδείες του 2023. Η Swift και η Beyoncé είναι μια κατηγορία από μόνες τους, κερδίζοντας πολύ περισσότερα ανά παράσταση. Η Pink και η Madonna μπορεί να εμφανίζονται στα box office charts του 2024, αλλά οι ανδρικές παρουσίες όπως οι Coldplay, Bruce Springsteen και Rolling Stones θα συνεχίσουν να κυριαρχούν.

Ludovic Hunter-Tilney

Θα επιστρέψει η Βρετανία τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα;

Ναι, αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει μέσω δανειακής σύμβασης, όχι πλήρους επιστροφής, που θα απαιτούσε αλλαγή στη νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πολιτική κόντρα φούντωσε φέτος όταν ο Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε ξαφνικά μια συνάντηση στο Λονδίνο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αλλά ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν έχει υποστηρίξει σθεναρά μια συμφωνία που θα επιτρέψει την έκθεση των μαρμάρων στην Αθήνα, με άλλους ελληνικούς θησαυρούς να έρχονται στο Λονδίνο ως αντάλλαγμα. Ο Κιρ Στάρμερ του Εργατικού Κόμματος άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα εμπόδιζε μια συμφωνία αποδεκτή από το μουσείο και την Αθήνα.

Jan Dalley

© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v