Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ιστορικά σινιάλα που δείχνουν νέα ρεκόρ του S&P 500

Οι τάσεις από το 1950 παραπέμπουν σε διψήφια κέρδη τους επόμενους 12 μήνες, αλλά χρειάζεται προσοχή στην κυριαρχία του τεχνολογικού κλάδου.

Τα ιστορικά σινιάλα που δείχνουν νέα ρεκόρ του S&P 500
  • του Ray Douglas

Ο δείκτης S&P 500 της Wall Street που κατέγραψε ρεκόρ είναι πιθανό να βρεθεί σε νέα υψηλά και να αποφέρει διψήφιες αποδόσεις τους επόμενους μήνες, αν οι ιστορικές του επιδόσεις αποτελούν «οδηγό».

Από το 1950 ο δείκτης των blue chip συνήθως αγγίζει πολλαπλά ιστορικά υψηλά στους 12 μήνες αφότου έχει σπάσει ένα ρεκόρ, υπό την προϋπόθεση πως έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από το προηγούμενο υψηλό του, σύμφωνα με τον Keith Lerner, chief market strategist της Truist Advisory Services.

Μόλις περάσει η «περίοδος ξηρασίας»,  S&P τείνει να αυξάνεται με μέσο όρο 14% την επόμενη χρονιά, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η συζήτηση αναφορικά με τις προοπτικές του S&P αυτή τη χρονιά έρχονται μετά το νέο υψηλό που άγγιξε ο δείκτης τον Ιανουάριο, σπάζοντας το ρεκόρ που είχε καταγράψει τον Νοέμβριο του 2022, και συνεχίζει να κινείται υψηλότερα, με «οδηγό» κυρίως τις μεγάλες τεχνολογικές μετοχές. Την Παρασκευή ο δείκτης έκλεισε 0,6% υψηλότερα, πάνω από τις 5.000 μονάδες για πρώτη φορά. Αυτό το δυνατό ξεκίνημα του 2024 έχει πιάσει εξαπίνης πολλούς αναλυτές, που περίμεναν πως οι οικονομικές ανησυχίες θα συμπίεζαν τις τιμές.  

Τα κέρδη τονώθηκαν από τον «πυρετό» γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και το cloud computing, με «οδηγό» εταιρείες όπως η Nvidia, η Meta και η Amazon.

Αν ο δείκτης  συνεχίσει να πιάνει νέα υψηλά με τον τρέχοντα ρυθμό -10 μέχρι στιγμής φέτος- αυτή η χρονιά θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1995 όταν ο δείκτης κατέγραψε 77 ιστορικά υψηλά, σύμφωνα με τον Charlie Bilello, chief market strategist στην εταιρεία διαχείρισης πλούτου Creative Planning.

Ο ίδιος παρακολουθεί τον αριθμό των αμερικανικών ρεκόρ και έχει καταγράψει 1.180 νέα ιστορικά υψηλά από το 1957, με τον S&P 500 να επιτυγχάνει αυτή την κορυφή «κατά μέσο όρο κάθε 19 ή 20 μέρες».

Η ανησυχία των οικονομολόγων αναφορικά με τον S&P οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους φόβους ότι η πολιτική επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από την Fed για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό, θα οδηγούσε σε απότομη οικονομική ύφεση.

Ωστόσο, μια σειρά ισχυρών οικονομικών δεδομένων και τα μειούμενα επίπεδα του πληθωρισμού έχουν καθησυχάσει αυτούς τους φόβους. Αναλυτές της Bank of America λένε πως το 75% των επενδυτών περιμένουν τώρα μια λεγόμενη ομαλή προσγείωση για την οικονομία, το 20% προβλέπουν πως δεν θα υπάρξει προσγείωση ενώ μόλις το 5% προβλέπει ανώμαλη προσγείωση.

Εκτός και αν υπάρξει ύφεση, η συγκέντρωση των αποδόσεων σε μια χούφτα μόνο μεγάλων τεχνολογικών μετοχών είναι ένα ακόμα δυνητικό εμπόδιο που θα μπορούσε να εμποδίσει το σερί κερδών του S&P 500.

Οι επωνομαζόμενες «Υπέροχες Επτά» -δηλαδή οι Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta και Tesla- οδήγησαν την αγορά υψηλότερα το 2023 και αντιπροσώπευαν το 45% των αποδόσεων του S&P 500 τον Ιανουάριο, όπως υπολογίζει η BofA. Αυτό έχει οδηγήσει σε παραλληλισμούς με τη «φούσκα» των dotcom στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Το 1995, η τεχνολογία της πληροφορίας είχε στάθμιση περίπου 8,5% στον S&P 500 και αυξήθηκε σε περισσότερο από 29% το 2000 λίγο πριν σκάσει η «φούσκα» των dotcom. Σήμερα η IT και πάλι έχει στάθμιση περίπου 29% του δείκτη.

Οι κορυφαίες δέκα μεγαλύτερες εταιρείες περιλαμβάνουν και τις επτά «υπέροχες». «Το βασικό συμπέρασμα είναι πως οι ακραία συγκεντρωμένες αγορές παρουσιάζουν έναν ξεκάθαρο και υπαρκτό κίνδυνο για τις αγορές μετοχών το 2024», λένε αναλυτές της JPMorgan.

«Όπως ένας πολύ περιορισμένος αριθμός μετοχών ευθύνονταν για την πλειονότητα των κερδών στον MSCI USA, οι πτώσεις στις κορυφαίες δέκα μετοχές θα μπορούσαν να συμπαρασύρουν χαμηλότερα τις αγορές μετοχών», σύμφωνα με την τράπεζα.

© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v