Παγκόσμιο έλλειμμα σε καλώδια απειλεί την πράσινη μετάβαση

H αύξηση της παραγόμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχει ενισχύσει τη ζήτηση για καλώδια πυροδοτώντας ανησυχίες για έλλειμμα.

Η επανάσταση της πράσινης ενέργειας ανεβάζει ταχύτητα. Mε βάση τις υπάρχουσες πολιτικές και τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, η δυνητική παραγωγική ικανότητα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προβλέπεται να φτάσει τα 7.300 γιγαβάτ παγκοσμίως έως το 2028.

Η απόσταση που χρειάζεται να καλύψει η πράσινη ενέργεια μεγαλώνει διαρκώς. Στην αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων, οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται όλο και πιο βαθιά στη θάλασσα, ενώ οι κυβερνήσεις θέλουν να είναι σε θέση να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια από χώρες με μεγαλύτερη ηλιοφάνεια και ισχυρότερους ανέμους. Αυτό μπορεί να εξομαλύνει τις έντονες μεταβολές στην τοπική παραγωγή ενέργειας και να περιορίσει το κόστος. 

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το έργο Xlinks που μέχρι το 2030 στοχεύει να φέρει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από το Μαρόκο στο Ντέβον. Απόσταση 3.800 χιλιομέτρων. Το καλώδιο που θα μεταφέρει αυτή την ενέργεια θα αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ του προϋπολογισμού £20 δισ. του σχεδιαζόμενου εγχειρήματος.

Τα πιο αποδοτικά καλώδια χάνουν περίπου το 3% της ενέργειάς τους ανά 1.000 χιλιόμετρα. Οι υποστηρικτές λένε ότι τα έργα μεγάλων αποστάσεων όπως το Xlinks μπορεί να είναι οικονομικά αποδοτικά. Η εταιρεία που έχει αναλάβει το εγχείρημα αναζητά 25ετές συμβόλαιο από τη βρετανική κυβέρνηση, με εγγύηση τιμής 56-64 £ ανά μεγαβατώρα σε τιμές του 2012.

Καθώς η ζήτηση για διασυνοριακά καλώδια διασύνδεσης αυξάνεται, η συμβουλευτική εταιρεία 4C Offshore εκτιμά ότι τα τρέχοντα σχέδια θα οδηγήσουν σε έλλειψη καλωδίων εκτός Κίνας μέχρι το δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας. Η Κίνα έχει εγχώριους κατασκευαστές, οι οποίοι προμηθεύουν κυρίως την κινεζική αγορά, αλλά στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχει έλλειψη προμηθευτών. Τρεις εταιρείες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 75% της αγοράς.

© The Financial Times Limited 2024. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v