Οι ΗΠΑ έκοψαν το τελευταίο τους σεντ

Το χάλκινο νόμισμα του ενός σεντ, με ιστορία 230 ετών, έπεσε θύμα των ψηφιακών πληρωμών και του αυξανόμενου κόστους παραγωγής. Κυκλοφορούν ωστόσο ακόμα 300 δισεκατομμύρια τέτοια νομίσματα.

Οι ΗΠΑ έκοψαν το τελευταίο τους σεντ
  • του Myles McCormick (Φιλαδέλφεια)
Οι ΗΠΑ έληξαν επισήμως την παραγωγή του νομίσματος του ενός σεντ, καθώς η ψηφιοποίηση και τα αυξανόμενα κόστη υπόσκαψαν την ανάγκη ύπαρξης της πένας (μονόλεπτου) μετά από 230 χρόνια.

Το τελευταίο νόμισμα «κόπηκε» στο αμερικανικό νομισματοκοπείο στη Φιλαδέλφεια την Τετάρτη μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να σταματήσει σταδιακά αυτή την ονομαστική αξία, τα κόστη παραγωγής της οποίας έχουν αυξηθεί σε σχεδόν τέσσερις φορές την αξία της.

Ο Μπράντον Μπιτς, υπεύθυνος του νομισματοκοπείου, δήλωσε πως «δεδομένου του ταχύτατου εκσυγχρονισμού του αμερικανικού πορτοφολιού, το υπουργείο Οικονομικών και ο πρόεδρος [Ντόναλντ] Τραμπ δεν πιστεύουν πλέον πως η συνέχιση της παραγωγής της πένας είναι δημοσιονομικά υπεύθυνη ή απαραίτητη προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του αμερικανικού λαού».

Η σταδιακή κατάργηση του νομίσματος, που βρίσκεται σε κυκλοφορία από το 1793, έρχεται καθώς η στροφή στα συστήματα ψηφιακών πληρωμών κάνει την χρήση του από καταναλωτές και λιανοπωλητές όλο και σπανιότερη. Τα κόστη παραγωγής του έχουν αυξηθεί από 1,42 σεντς σε 3,39 σεντς την τελευταία δεκαετία.

Το Νομισματοκοπείο των ΗΠΑ εκτιμά πως η παύση της παραγωγής του νομίσματος αυτού θα εξοικονομήσει 56 εκατ. δολάρια ετησίως σε υλικά κόστη. Η πένα αντιπροσώπευε το 57% των νομισμάτων που είχε θέσει το Νομισματοκοπείο σε κυκλοφορία το τελευταίο δημοσιονομικό έτος.

Οι λιανοπωλητές των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να στρογγυλοποιούν τις πένες (μονόλεπτα) σε πεντάλεπτα όταν επιστρέφουν ρέστα στους καταναλωτές που πληρώνουν με μετρητά. Αλλά το λιανικό εμπόριο έχει προειδοποιήσει για λειτουργικά προβλήματα από την ταχεία εξαφάνιση της πένας, όπως στην εξαργύρωση τραπεζικών επιταγών που παρουσιάζονται στο τσεκ-άουτ.

Οι πένες που εξακολουθούν να είναι σε κυκλοφορία θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως μια αποδεκτή μορφή πληρωμών στα καταστήματα ακόμα και αφού σταματήσει η νέα παραγωγή.

«Αν και σήμερα λέμε αντίο στη συνεχιζόμενη παραγωγή του χάλκινου νομίσματος ενός σεντ, θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος: η πένα παραμένει νόμιμο χρήμα», είπε ο Μπιτς. «Έχουμε περισσότερες από 300 δισ. πένες που παραμένουν σε κυκλοφορία και σας ενθαρρύνουμε να τις χρησιμοποιήσετε».  

Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει «τόσο σπατάλη» την παραγωγή της πένας και έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ να σταματήσει σταδιακά την παραγωγή νωρίτερα φέτος. Το υπουργείο Οικονομικών σταμάτησε να παραγγέλνει το νόμισμα τον Μάιο και το Νομισματοκοπείο σταμάτησε την μεγάλης κλίμακας παραγωγή τον Ιούνιο.

Η τελευταία παρτίδα πέντε νομισμάτων του ενός σεντ που κόπηκε την Τετάρτη δεν θα βγει σε κυκλοφορία, αλλά θα δημοπρατηθεί από το Νομισματοκοπείο.

© The Financial Times Limited 2025. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο