Καθώς οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν να ανταλλάσσουν πλήγματα, η πετρελαϊκή αγορά επιτέλους ξύπνησε και συνειδητοποιεί τον κίνδυνο οι ενεργειακές ροές να μην αποκατασταθούν όπως ελπίζει. Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές τιμές αερίου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους από τον Μάρτιο, έχοντας αυξηθεί κατά σχεδόν 30% τον περασμένο μήνα.
Κάθε μέρα που τα Στενά του Ορμούζ παραμένουν εν μέρει κλειστά, αυξάνονται οι πιθανότητες η Ευρώπη να έρθει αντιμέτωπη με γιγαντιαίους λογαριασμούς θέρμανσης αυτόν τον χειμώνα.
Για να καταλάβουμε το γιατί, ας κάνουμε ένα βήμα πίσω και ας δούμε πώς η αγορά επιβίωσε της απώλειας του 20% του παγκόσμιου υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράν, βγαίνοντας σχετικά αλώβητη.
Η απάντηση είναι πως πάνω από το ήμισυ της έλλειψης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Wood Mackenzie, αντισταθμίστηκε από νέα projects που είχαν πρόσφατα ξεκινήσει, κυρίως στις ΗΠΑ.
Για το υπόλοιπο, η ζήτηση στην Ασία για LNG μειώθηκε, καθώς οι μονάδες άνθρακα αύξησαν την παραγωγή, και οι ευρωπαϊκές χώρες εκμεταλλεύτηκαν την άνοιξη για να καθυστερήσουν την πλήρωση των τεράστιων υπόγειων εγκαταστάσεων αποθήκευσης στις οποίες βασίζονται για τη θέρμανση του χειμώνα. Οι εγκαταστάσεις αυτές είναι επί του παρόντος λίγο πάνω από τη μέση πληρότητα, ενώ συνήθως τέτοια εποχή του χρόνου είναι γεμάτες κατά περισσότερο από 60%.

Χοντρικά, η ποσότητα του αερίου που έρχεται στην αγορά από τα νέα projects είναι αρκετά μεγάλη ώστε, στην περίπτωση που η διατάραξη στα Στενά του Ορμούζ συνεχιστεί για το ήμισυ του έτους, η προμήθεια αερίου για ολόκληρο το 2026 θα καταλήξει να είναι περίπου όσο πέρυσι, όπως υπολογίζει το Lex.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έχει εκτιμήσει πως, στην περίπτωση που οι ροές ξεκινήσουν και πάλι τους επόμενους μήνες, μέχρι το τέλος του έτους η επίπτωση των προηγούμενων μηνών θα έχει σε γενικές γραμμές εξομαλυνθεί.
Δεν υπάρχει εγγύηση πως η προσφορά θα αυξηθεί και πάλι με γραμμικό τρόπο. Η κίνηση έχει και πάλι μειωθεί απότομα, διαβρώνοντας το «μαξιλάρι». Και η ζήτηση είναι ένας κινούμενος στόχος: στατιστικά, ένας κρύος χειμώνας μπορεί να προσθέσει περίπου 20 δισ. κυβικά μέτρα στην ευρωπαϊκή κατανάλωση, με τις περιορισμένες βροχοπτώσεις και τις χαμηλές ταχύτητες ανέμου επίσης να διογκώνουν τις απαιτήσεις για αέριο.
Εάν η αγορά καταλήξει να έχει έλλειψη, το αποτέλεσμα θα είναι τεράστιες περιοχές στην Ασία και στην Ευρώπη –που τείνουν να αντιμετωπίζουν χαμηλές θερμοκρασίες την ίδια περίοδο- θα ανταγωνίζονται για φορτία LNG, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε υψηλότερο επίπεδο οι τιμές. Και επειδή το φυσικό αέριο ορίζει την τιμή του ηλεκτρισμού για πολλές ώρες της ημέρας, αυτό θα αύξανε επίσης τους λογαριασμούς ρεύματος.
Αυτό θα ήταν επώδυνο για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις εταιρείες, και θα έδινε στους ανταγωνιστές στις ΗΠΑ –που επωφελούνται του φθηνότερου εγχώριου αερίου- μια ακόμα ευκαιρία να τραβήξουν μπροστά.
© The Financial Times Limited 2026. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation