Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lansdowne: Πέφτει ένα αστέρι των hedge fund

Mια σειρά άστοχων short στοιχημάτων έχουν οδηγήσει τη «ναυαρχίδα» της Lansdowne σε τριετία ζημιών. Η γενικότερη κρίση των hedge funds, το πρόβλημα της κλίμακας και η αμφισβήτηση του management.

Lansdowne: Πέφτει ένα αστέρι των hedge fund
  • Του Laurence Fletcher

Στο τέλος του 2004 ο χρηματιστηριακός αναλυτής Γιώργος Μιχελάκης έφυγε από τη Lansdowne Partners, η οποία κάποτε θεωρούνταν κάτι σαν τον «κανόνα του χρυσού» για τα μετοχικά hedge funds, για να κάνει τη δική του επιχείρηση. Σήμερα η Gladstone Capital Management έχει σημειώσει ένα αξιοθαύμαστο ρεκόρ, καταγράφοντας τριψήφια κέρδη σε κάθε μια από τις τρεις προηγούμενες χρονιές, ενώ αποκόμισε κέρδη και κατά τη διάρκεια του sell-off του Μαϊου.

Η εταιρεία που άφησε πίσω, ωστόσο, δεν τα καταφέρνει ιδιαίτερα καλά. Ένα από τα παλιότερα και πιο μυστικοπαθή hedge funds του Λονδίνου – και ένα από τα μεγαλύτερα με $20 δισ. υπό διαχείριση ενεργητικό – η Landsowne αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μετά από σειρά κακών στοιχημάτων.

Το fund Developed Markets, η «ναυαρχίδα» του, το οποίο είναι γνωστό για τα κερδοφόρα στοιχήματα του ενάντια στη Northern Rock κατά τη διάρκεια της κρίσης, κατέγραψε απώλειες περίπου 15% το 2016 και 7,4% την περασμένη χρονιά. Ακόμα και κατά τη διάρκεια του φετινού ράλι το fund έγραψε απώλειες 4,4% στο τέλος Μαϊου, σύμφωνα με στοιχεία που έστειλε στους επενδυτές και έχουν δει οι Financial Times.

Ορισμένοι στη βιομηχανία των hedge fund λένε ότι το πρόβλημα με τη Lansdsowne – την οποία διοικεί ο Πίτερ Ντέιβις - ο κουμπάρος στον γάμο του πρώην υπουργού Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν - μαζί με τον Τζόναθον Ρέτζις – είναι το μέγεθός της.

«Το μέγεθος είναι το βασικό ζήτημα» ανέφερε ένας επενδυτής. «Αν διαχειρίζεσαι $20 δισ. είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις χρήματα» πρόσθεσε.

Η καταγγελία είναι αρκετά συνηθισμένη: τα μεγάλα funds δεν μπορούν να επενδύσουν σε κάποια μικρότερα στοιχεία ενεργητικού και μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να πουλήσουν τις θέσεις τους. Αλλά δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικά μεγαλύτερα funds από τη Lansdowne εμφανίζουν πολύ συχνά καλύτερα νούμερα. Το Millennium Management της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, με ενεργητικό περίπου $39 δισ., επιτυγχάνει θετικές αποδόσεις εδώ και χρόνια.

Η Lansdowne αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Η εταιρεία, με έδρα κοντά στη Berkeley Square στο Mayfair, ιδρύθηκε το 1998 από τον Στίβεν Χάινζ και τον Σερ Πολ Ρούντοκ, ο οποίος είναι γνωστός για τις φιλανθρωπικές δωρεές που έχει κάνει σε ινστιτούτα.

H βασική επενδυτική στρατηγική της Lansdowne λανσαρίστηκε το 2001 από τον κ. Ντέιβις και τον Στιούαρτ Ρόντεν, οι οποίοι ήταν συνάδελφοι στη Mercury Asset Management, πρώην κορυφαίο επενδυτικό οίκο που πουλήθηκε μερικά χρόνια νωρίτερα στη Merrill Lynch. Με ενεργητικό $13 δισ., η στρατηγική περιλαμβάνει σήμερα ένα hedge fund των $6 δισ. και ένα άνω των $6 δισ. fund – με long θέσεις – το οποίο είχε κέρδη φέτος.

Eίναι το hedge fund, για το οποίο είναι πιο γνωστή η Lansdowne, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Μπορεί ακόμα να περηφανεύεται για ετήσιες αποδόσεις πάνω από 10%, με βάση τα επανεπενδυμένα κέρδη, από το 2001 που λανσαρίστηκε, ένα ρεκόρ το οποίο προσελκύει ακόμα πολλούς επενδυτές. Αλλά η εικόνα έχει αλλάξει. Η τελευταία ενημέρωση των επενδυτών, την οποία έχουν δει οι Financial Times, δείχνει ετήσια ζημία 3% την τελευταία τριετία. Ο S&P 500 είναι 31% υψηλότερα κατά την περίοδο αυτή, το οποίο αντιστοιχεί σε ετήσια κέρδη 9,5%.

Τα «short» του στοιχήματα στη μείωση των τιμών των μετοχών δεν έχουν επιτύχει καλύτερη απόδοση από αυτήν της αγοράς από το 2008, σύμφωνα με την επιστολή στους επενδυτές.

Η εταιρεία είναι διαβόητα μυστικοπαθής. Ο κ. Ντέιβις αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ τα γράμματα του προς τους επενδυτές δεν αποκαλύπτουν τις μεγαλύτερες long θέσεις του fund ή κάποιες από τις short.

Ωστόσο, μεταξύ των άστοχων κινήσεων των τελευταίων ετών ήταν η υποτίμηση του αντίκτυπου του Brexit στις βρετανικές μετοχές και ένα εξαιρετικά επώδυνο στοίχημα ενάντια στη Glencore το 2016 (το οποίο αποκαλύφθηκε γιατί ξεπερνούσε το σχετικό ρυθμιστικό επίπεδο). Την περασμένη χρονιά το fund έχασε χρήματα από θέσεις που είχε αποκτήσει στη Lloyds και τη Lufthansa, σύμφωνα με γράμματα προς τους επενδυτές.

«Η περιγραφή μας του Σεπτεμβρίου του 2018 ως “ανησυχητικού” αποδείχτηκε ως γενναιόδωρη καθώς ένα βάναυσο τελευταίο τρίμηνο κατέστησε τη χρονιά μια που πολλοί, μαζί και εμείς, χάρηκαν που την είδαν να τελειώνει» έγραψαν οι κ.κ. Ντέιβις και Ρέτζις σε γράμμα τον Ιανουάριο.

Ο Αμίν Ρατζάν, CEO της CREATE-Research, συμβουλευτική εταιρεία, ανέφερε: «Ίσως η Landsowne έφτασε σε μια κλίμακα στην οποία δεν μπορεί να έχει πλέον καλή επίδοση».

Οι απώλειες της Landsowne φέτος έρχονται σε μια στιγμή που άλλα fund ευδοκιμούν. Η Gladstone κέρδισε 5,8% στο sell-off του Μαϊου και έχει καταγράψει κέρδη 11,4% φέτος, σύμφωνα με γράμμα προς τους επενδυτές που έχουν δει oι Financial Times. H Pelham, την οποία διοικεί ένα άλλο «παιδί» της Lansdowne, ο Ρος Τέρνερ, έχασε περίπου 6% τον περασμένο μήνα αλλά είναι ακόμα 4% πάνω φέτος.

«Η δύναμη της αγοράς εξουδετέρωσε τη ροή αρνητικών ειδήσεων» έγραψε το δίδυμο της Lansdowne στο τελευταίου τους γράμμα, σχετικά με κάποιες φετινές short θέσεις.

Η Lansdowne προσπαθεί να συρρικνώσει το fund Developed Markets, το οποίο έχει χάσει ενεργητικό πάνω από $10 δισ. και δεν αναπληρώνει τα χρήματα που αποσύρουν οι επενδυτές, λένε καλά πληροφορημένες πηγές.

Ορισμένοι επενδυτές εμφανίζουν ως πιθανό πρόβλημα και την αλλαγή στη διοίκηση του fund. Ο κ. Ρόντεν, ο οποίος αποχώρησε από το fund στο τέλος του 2014, διοικούσε το fund μαζί με τον κ. Ντέιβις. Ο κ. Ρέτζις, 43 ετών, συνδιοικεί το fund, αλλά τεχνικά είναι βοηθός του κ. Ντέιβις. Κάποιοι επενδυτές έχουν αναρωτηθεί αν η δομή αυτή επιτρέπει στον κ. Ρέτζις να αμφισβητήσει τις επενδυτικές επιλογές του 47χρονου κ. Ντέιβις.

«Είναι μια οριζόντια δομή» ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή. «Και οι δύο μάνατζερ έχουν τη δικαιοδοσία να εγκρίνουν μια τοποθέτηση» πρόσθεσε.

H Lansdowne αναζητά τρόπους να βελτιωθεί, για παράδειγμα το πώς χρησιμοποιεί δεδομένα ή τη γνώση της αγοράς, σημείωσε η πηγή. «Θα ήταν τρελό να βάλει το κεφάλι στην άμμο και να υποκρίνεται ότι όλα είναι ωραία» πρόσθεσε.

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v