Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το "καταφύγιο" του χρυσού και οι τράπεζες

Ο φόβος των τραπεζών δημιουργεί εύρωστο αγοραστικό ενδιαφέρον για το "καταφύγιο" του χρυσού και αυτή η τάση δείχνει ότι θα συνεχιστεί στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τον John Reade της UBS.

  • John Reade
Το καταφύγιο του χρυσού και οι τράπεζες
Εύρωστο αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται στο "καταφύγιο" του χρυσού και αυτή η τάση δείχνει ότι θα συνεχιστεί στο προσεχές διάστημα, σύμφωνα με τον κ. John Reade, επικεφαλής στρατηγικής μετάλλων στη UBS.

"Οι ροές των πελατών μας δείχνουν ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει τρομάξει και πάλι τους επενδυτές, με έντονη ζήτηση για νομίσματα και μικρές επενδυτικές ράβδους από τις αρχές της εβδομάδας" δηλώνει.

"Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο χρυσός ενισχύθηκε αισθητά παρά το ξεπούλημα στην ισοτιμία ευρώ - δολαρίου. Ο χρυσός σε ευρώ κινήθηκε κατακόρυφα πάνω, δείχνοντας ότι η κίνηση του κίτρινου μετάλλου ήταν αποτέλεσμα καθαρού αγοραστικού ενδιαφέροντος και όχι αντίδρασης στις νομισματικές κινήσεις".

Ο κ. Reade αναγνωρίζει ότι δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί μεγάλη αύξηση στο αγοραστικό ενδιαφέρον για exchange-traded funds, όπου παρατηρήθηκε μηνιαία κυλιόμενη αύξηση κατά "μόνο" 1,37 εκατ. ουγκιές - που είναι ισχυρό επίπεδο αλλά καθόλου κοντά στο ζενίθ εισροών των 6 - 7 εκατ. ουγκιές πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν η τιμή του χρυσού κορυφώθηκε σε ευρώ".

Ακόμη όμως και χωρίς αύξηση στις εισροές των ETFs, υπάρχουν αρκετά περιθώρια περαιτέρω ανατίμησης του χρυσού στις ερχόμενες εβδομάδες.

"Η έλλειψη εισροών και ρευστότητας στην αγορά χρυσού σημαίνει ότι το 1 εκατομμύριο ουγκιές σε εισροές που βλέπουμε σήμερα έχει διπλάσια ή τριπλάσια αξία απ’ όσο είχε πριν από λίγους μήνες. Και μολονότι η ζήτηση για την κοσμηματοποιία είναι χαμηλή, αυτό πιθανότατα να μην έχει σημασία στο άμεσο μέλλον.

Ως εκ τούτου, αναβαθμίζουμε τη βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη για τον χρυσό στα 900 δολάρια ανά ουγκιά σε έναν μήνα και στα 850 δολ. σε τρεις μήνες, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 800 δολάρια ανά ουγκιά σε έναν και σε τρεις μήνες".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v