Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

O. Issing: Φοβάται ο "πατέρας" του ευρώ

Η νομισματική ενοποίηση της Ευρώπης τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας της εσφαλμένης αντιμετώπισης της κρίσης χρεών της ευρωζώνης από τις κυβερνήσεις, φοβάται ο κορυφαίος Γερμανός οικονομολόγος.

  • Tony Barber
O. Issing: Φοβάται ο πατέρας του ευρώ
Η νομισματική ενοποίηση της Ευρώπης τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας της εσφαλμένης αντιμετώπισης της κρίσης χρεών της ευρωζώνης από τις κυβερνήσεις, φοβάται ο κ. Otmar Issing, που έχει διατελέσει επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε δοκίμιό του, που περιγράφει μια οπωσδήποτε απαισιόδοξη εκτίμηση για το ευρώ, ο κ. Issing, ένας από τους ιδρυτικούς «πατέρες» του ενιαίου νομίσματος, δηλώνει ότι φοβάται πως οι ηγέτες της Ευρώπης θα χαραμίσουν την ευκαιρία την οποία παρουσιάζει η κρίση, για ενδυνάμωση της διακυβέρνησης των 17 μελών της ευρωζώνης.

Η εκτίμησή του είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει μεγάλη διαμάχη στη Γερμανία -και όχι μόνο- σχετικά με τη σωφροσύνη των χειρισμών της κρίσης.

Στον απόηχο της περυσινής διεθνούς διάσωσης της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, που κόστισε περίπου 200 δισ. ευρώ, ο κ. Issing γράφει: «Η σημερινή, φαινομενικά ασταμάτητη, διαδικασία προς περαιτέρω χρηματοοικονομικές μεταβιβάσεις θα δημιουργήσει εντάσεις οικονομικού και πολιτικού περιεχομένου. Όσο η διαδικασία συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από εσφαλμένες ενέργειες μεμονωμένων κρατών-μελών, τόσο περισσότερο αυτές οι εντάσεις θα διακυβεύσουν την ύπαρξη της ενοποίησης».

«Δεν φτάσαμε ακόμη στην ώρα της αλήθειας για την οικονομική ενοποίηση. Απλώς αναβάλλουμε αυτήν τη στιγμή…».

Ο κ. Issing, 74 ετών σήμερα, διετέλεσε επί 8ετία επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, από το 1998 -το έτος πριν από τη γέννηση του ευρώ- έως το 2006.

Παραμένει ένας από τους πιο αξιοσέβαστους οικονομολόγους της Γερμανίας και οι απόψεις του για το ευρώ έχουν μεγάλη απήχηση στη γερμανική κοινή γνώμη και πολιτική σκηνή.

Ο κ. Issing δηλώνει τώρα ενοχλημένος από την «προοδευτική παραίτηση, που ίσως είναι ήδη κοινώς αποδεκτή, από την άποψη» ότι δεν είναι ούτε εφικτή ούτε καν απαραίτητη η επιβολή αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων στην ευρωζώνη.

Αν και προειδοποιεί να μην καταλήξουμε σε απλουστευτικές προβλέψεις ότι «η ώρα της καταστροφής έρχεται αναπόφευκτα», ο κ. Issing τονίζει ότι είναι εσφαλμένες οι απόψεις ότι η EMU θα πρέπει να επεκταθεί σε «ένωση μεταβιβάσεων» με μεταβιβάσεις κεφαλαίων από τη Γερμανία και άλλα οικονομικά εύρωστα κράτη προς πιο αδύναμα, χρεωμένα κράτη».

«Κάτι τέτοιο θα μεταβάλει πλήρως τον χαρακτήρα της ενοποίησης», προειδοποιεί ο Γερμανός οικονομολόγος.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v