Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι να περιμένουμε από τη συνεδρίαση της Fed

Στα μηνύματα που θα εκπέμψει η Fed αναφορικά με τους σχεδιασμούς για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων στρέφεται η προσοχή των επενδυτών. Ποια είναι τα σήματα που περιμένουν να διαβάσουν οι αγορές.

  • του Sam Fleming
Τι να περιμένουμε από τη συνεδρίαση της Fed

Όταν οι φορείς χάραξης πολιτικής της Fed συναντήθηκαν για τελευταία φορά τον Ιανουάριο, η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε εν μέσω βίαιων κινήσεων της αγοράς, προειδοποιήσεων για ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και ισχυρισμών πως η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να αναστείλει τη στρατηγική της για αύξηση των επιτοκίων.

Το φόντο της συνεδρίασης αυτής της εβδομάδας είναι πολύ πιο άκακο. Μια σταθερή ροή στιβαρών οικονομικών δεδομένων και μια ανάκαμψη στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν στηρίξει τα επιχειρήματα των φορέων που τάσσονται υπέρ του να αυξηθούν τα επιτόκια αργότερα φέτος.

Αλλά το βελτιωμένο κλίμα δεν μπορεί να κάνει πολλά και οι διχασμοί παραμένουν στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας. Ως εκ τούτου, στη συντριπτική τους πλειονότητα οι οικονομολόγοι αναμένουν πως όταν η Fed ανακοινώσει το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής της εβδομάδας σήμερα, θα έχει διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο.

Η Fed ενδέχεται να μειώσει τον αριθμό των αυξήσεων που προβλέπει για το υπόλοιπο του έτους, καθώς αξιωματούχοι αποφεύγουν τις υπερβολικά επιθετικές ενδείξεις.

«Η εκτίμησή μας είναι πως η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) θα διατηρήσει τη σύσφιξη, αν και θα έπρεπε να ακούγεται πιο προσεκτική και να μειώσει τον αναμενόμενο ρυθμό σε σχέση με τις ενδείξεις που έδωσε το Δεκέμβριο», ανέφερε ο οικονομολόγος Roberto Perli της συμβουλευτικής εταιρίας Cornerstone Macro.

Τι θα συμβεί στη συνάντηση;

Η κεντρική τράπεζα πιθανώς θα διατηρήσει το δείκτη αναφοράς (το εύρος επιτοκίου-στόχο για το ομοσπονδιακό επιτόκιο) αμετάβλητο σε 0,25 με 0,5%. Στο μεταξύ η μέση πρόβλεψη για αυξήσεις στα επιτόκια φέτος μάλλον θα υποχωρήσει από τέσσερις αυξήσεις του 0,25% σε δύο ή τρεις.

Η αξιολόγηση της Fed σχετικά με τις επιδόσεις της οικονομίας από όταν αύξησε τα επιτόκια το Δεκέμβριο, θα πρέπει να είναι σχετικά αισιόδοξη. Κατά τα τελευταία δημόσια σχόλιά της το Φεβρουάριο, η Τζάνετ Γέλεν, η πρόεδρος της Fed, επανέλαβε την άποψή της πως η αμερικανική οικονομία πιθανώς δικαιολογεί τις σταδιακές αυξήσεις στα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, παρότι τότε η παγκόσμια αναταραχή είχε παρακινήσει τους traders να απορρίψουν την πιθανότητα αυξήσεων για όλο το 2016.

Από τότε, ο δείκτης της Goldman Sachs για τις οικονομικές συνθήκες -ο οποίος μετρά παράγοντες όπως οι τιμές των μετοχών, οι κινήσεις των νομισμάτων και τα πιστωτικά spreads- έχει βελτιωθεί σημαντικά σε επίπεδα που είδαμε για τελευταία φορά στα τέλη του 2015, εν μέσω υψηλότερων τιμών για τις μετοχές και ενός πιο «μαλακού» δολαρίου.

Η αγορά εργασίας έχει συνεχίσει να βελτιώνεται και έχουν υπάρξει, όπως ακριβώς είπε ο Στάνλι Φίσερ, αντιπρόεδρος της Fed, «σκιρτήματα πληθωρισμού», καθώς ο βασικός δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης αυξάνεται κατά 1,7% σε ετήσια βάση.

Η Fed θα θέλει να διατηρήσει την επιλογή της επιπρόσθετης αύξησης στα επιτόκια, ακόμη κι αν αποφεύγει να δίνει οριστικές ενδείξεις λόγω του αβέβαιου υπόβαθρου.

Ποια είναι τα βασικά μηνύματα για να παρακολουθεί κανείς;

Το βασικότερο είναι η ανακοίνωση της Fed -αν υπάρξει- για το πού βλέπει την ισορροπία των κινδύνων για την αμερικανική οικονομία. Τον Ιανουάριο, η Fed αποφάσισε πως η κατάσταση παγκοσμίως ήταν τόσο συγκεχυμένη που δεν μπορούσε να αξιολογήσει το αν οι πιθανές απειλές υπερίσχυαν της πιθανότητας θετικών εκπλήξεων. Ο Τζον Γουίλιαμς, πρόεδρος της Fed του Σαν Φρανσίσκο, υπονόησε αυτό το μήνα πως θα προτιμούσε να παραλείψει ξανά αυτή τη δήλωση κινδύνων.

Αν, από την άλλη, η Fed πει πως υπάρχει «ισορροπία» μεταξύ των κινδύνων από μια ανοδική ή καθοδική κίνηση, θα θέσει ζήτημα για ανοδική κίνηση επιτοκίων τον Απρίλιο κιόλας, ένα επιθετικό αποτέλεσμα. Αν οι κίνδυνοι θεωρηθούν «σχεδόν ισορροπημένοι», αυτό επίσης θα έκανε τις αγορές να αναμένουν κάποια κίνηση τους ερχόμενους μήνες. Αλλά θα υπάρξουν αξιωματούχοι που θα επιχειρηματολογήσουν στη συνεδρίαση πως τα ρίσκα έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν προς το αρνητικότερο και ότι η Fed δε θα πρέπει να κινηθεί για λίγο.

Ένα ακόμη θέμα είναι το πώς η Fed χαρακτηρίζει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει σταθεί πολύ υποτονικός, αν και η τελευταία δημοσκόπηση της Fed της Νέας Υόρκης αποκάλυψε μια αναπήδηση.

Ποια είναι η στάση της Επιτροπής;

Η κ. Γέλεν πρέπει να σφυρηλατήσει μια κοινή συναίνεση στους κόλπους μιας Επιτροπής με κάθετα αποκλίνουσες απόψεις. Οι αξιωματούχοι βρίσκονται εν μέσω διαμάχης για τους κινδύνους που εξακολουθούν να παραμονεύουν στο εξωτερικό και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά και για το πώς θα εξισορροπήσουν τις προσδοκίες για χαμηλό πληθωρισμό από τη μία, με την πιθανότητα ο πληθωρισμός να αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο, καθώς η ανεργία εξακολουθεί να πέφτει ραγδαία, από την άλλη.

Στην πιο συμβιβαστική πλευρά του debate βρίσκονται αξιωματούχοι, περιλαμβανομένης της διοικήτριας της Fed Lael Brainard, οι οποίοι υπογραμμίζουν τις προσδοκίες για χαμηλό πληθωρισμό και τους κινδύνους από την αδύναμη ανάπτυξη στο εξωτερικό. Για εκείνη, είναι σημαντικές οι απειλές που απορρέουν από τη συσφικτική πολιτική όταν υπάρχει ελάχιστο περιθώριο να αντιστραφεί η κατάσταση σε περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Στον αντίποδα βρίσκονται φορείς χάραξης πολιτικής με τον κ. Φίσερ στην κεφαλή, οι οποίοι υπερτονίζουν τον κίνδυνο πως μια υπερβολικά ισχυρή αγορά εργασίας μπορεί να πιέσει προς τα πάνω τον πληθωρισμό και να εξαναγκάσει την κεντρική τράπεζα σε μια σειρά αιφνίδιων αυξήσεων του επιτοκίου.

Ο κ. Γουίλιαμς είναι επίσης αισιόδοξος, επισημαίνοντας ότι η αμερικανική οικονομία αντεπεξήλθε θαρραλέα σε διαστήματα άσχημων οικονομικών συνθηκών για πάνω από ενάμιση χρόνο και εξακολούθησε να αναπτύσσεται. Αν και δεν έχει δικαίωμα ψήφου φέτος, η συνάδελφός του Esther George από τη Fed του Κάνσας έχει, και κάποιοι αναλυτές αναρωτιούνται αν η επιθετική κ. George θα μπορούσε να τοποθετηθεί υπέρ μιας αύξησης κατά τη συνεδρίαση του Μαρτίου.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v