Χτυπήματα στον τουριστικό κλάδο λόγω της τρομοκρατίας

Πτώση πωλήσεων λόγω του φόβου της τρομοκρατίας καταγράφουν ταξιδιωτικές εταιρείες όπως η Thomas Cook. Μεγαλύτερη μείωση στις κρατήσεις για Τουρκία. Αλλάζουν τα πακέτα για το καλοκαίρι. Ισπανία, ΗΠΑ και Κούβα παραμένουν δημοφιλείς προορισμοί.

  • του Gonzalo Viña
Χτυπήματα στον τουριστικό κλάδο λόγω της τρομοκρατίας

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών υποχώρησαν την Τρίτη μετά τις εκρήξεις στις Βρυξέλλες που ξύπνησαν φόβους για την διαρκή απειλή της τρομοκρατίας στην Ευρώπη.

Η Ryanair και η EasyJet κατέγραψαν πτώση ως και 4% μετά τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας και στο σταθμό του μετρό κοντά στα κτίρια της Ε.Ε., προτού ανακάμψουν τις πρώτες απογευματινές ώρες. Πλήγμα δέχτηκαν και ταξιδιωτικές εταιρείες όπως οι InterContinental Hotels, Thomas Cook και Tui.

Οι επιθέσεις στο Βέλγιο έγιναν ενώ το βρετανικό πρακτορείο Thomas Cook, προειδοποιούσε σε ανακοίνωση ότι «το αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον οδηγεί περισσότερους πελάτες να αναβάλλουν να κλείσουν για διακοπές».

Η εταιρεία ανέφερε πως οι τουρίστες είναι επιφυλακτικοί να κάνουν κρατήσεις στην άδεια τους μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε άλλοτε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Τουρκία, η Τυνησία και η Αίγυπτος.

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο και η έκρηξη βόμβας στην πλατεία Σουλταναχμέτ τον Ιανουάριο έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στις κρατήσεις.

Η Thomas Cook ανακοίνωσε πως οι πωλήσεις πακέτων καλοκαιριών διακοπών είναι 2% χαμηλότερες σε σχέση με την ίδια περίοδο την περασμένη χρονιά. Ο CEO, Peter Fankhauser υποστήριξε πως η εταιρεία «συνεχίζει να λειτουργεί σε μια αγορά με έντονη μεταβλητότητα» και ότι οι πελάτες παίρνουν περισσότερο χρόνο «για να εξετάσουν τις επιλογές τους».

Την περασμένη χρονιά η εταιρεία επέστρεψε σε κερδοφορία για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά στο πρώτο τρίμηνο οι ζημίες προ φόρων αυξήθηκαν στα 115 εκατ. βρετανικές λίρες από 116 εκατ. πέρυσι.

Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία σε όλο τον κόσμο αλλάζουν τα προγράμματα τους για τις καλοκαιρινές διακοπές για να ανταποκριθούν στις ανησυχίες των τουριστών για επισκέψεις σε μέρη του κόσμου όπου η τρομοκρατία θεωρείται μεγαλύτερη απειλή. Οι εταιρείες έχουν προσφέρει περισσότερα πακέτα σε προορισμούς στην δυτική Μεσόγειο όπως η Ισπανία.

Την Τρίτη, το Thomas Cook ανέφερε πως οι κρατήσεις για την Τουρκία ήταν «σημαντικά χαμηλότερες» ενώ οι συνολικότερη κατάσταση «συνεχίζει να διαταράσσεται από το ταραγμένο γεωπολιτικό περιβάλλον».

Ο Simon French, αναλυτής στην Cenkos Securities, σημείωσε «πως το κλίμα θα συνεχίσει να κρατάει πίσω την μετοχή». Πρόσθεσε πως η καθοδήγηση της εταιρείες για το σύνολο της χρονιάς «προϋποθέτει μια σταθερή βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη». 

Προορισμοί όπως η Ισπανία, οι ΗΠΑ και η Κούβα παραμένουν δημοφιλείς.

Η ανταγωνιστική Tui προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι οι καλοκαιρινές κρατήσεις για την Τουρκία έχουν καταγράψει μεγάλη πτώση και οι τουρίστες προτιμούν την Ισπανία και την Ελλάδα.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v