Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε το προεδρικό χρίσμα

Το μεγάλο αουτσάιντερ των Ρεπουμπλικάνων βρίσκεται αγκαλιά με το προεδρικό χρίσμα. Η στρατηγική με την οποία ξεπέρασε τους αντιπάλους του και διέψευσε τους επικριτές. Ποιες δημογραφικές ομάδες τον στηρίζουν και γιατί πρέπει να τον φοβάται η «Διεφθαρμένη Χίλαρι».

  • των Δημήτρη Σεβαστόπουλου και Barney Jopson
Πώς ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε το προεδρικό χρίσμα

Η στιγμή της απονομής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων στην εντυπωσιακή φετινή κούρσα δεν αναμενόταν να λάβει χώρα στην Ιντιάνα. Στην πραγματικότητα, δεν αναμενόταν να συμβεί ποτέ.

Με τον θρίαμβό του στις προκριματικές της πολιτείας την Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει την υποψηφιότητα του ρεπουμπλικανικού κόμματος, αναγκάζοντας τον αντίπαλό του Τεντ Κρουζ να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του για τον Λευκό Οίκο και παίρνοντας θέση για μια μάχη με τη Χίλαρι Κλίντον στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Αλλά ο μεγιστάνας του real estate διέψευσε και τη συμβατική λογική που είχε επικρατήσει τον τελευταίο χρόνο, χτίζοντας έναν από τους λιγότερο αναμενόμενους εκλογικούς συνασπισμούς στην ιστορία.

Όταν ο κ. Τραμπ κατέβηκε τις κυλιόμενες σκάλες στον Πύργο Τραμπ στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Ιούνιο και ξεκίνησε την ανορθόδοξη καμπάνια του με μια αλλόκοτη ομιλία στην οποία έκανε επίθεση στους «Μεξικάνους βιαστές», σχεδόν όλοι οι σχολιαστές την αντιμετώπισαν ως μια ακόμα επίδειξη από τον πρώην αστέρα του The Apprentice, το γνωστό τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Το επόμενο πρωί, η New York Daily News βγήκε με τίτλο, «Κλόουν βάζει υποψηφιότητα για πρόεδρος». Η New York Post ανέφερε ότι έδωσε «μια οργισμένη, ακραία ομιλία που υποσχόταν να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να διαλύσει το ηλίθιο κατεστημένο της Ουάσιγκτον». Αν και η Post ήταν πιο επιεικής από άλλα μέσα, ήταν αυτή που έπεσε περισσότερο μέσα στο τι θα επακολουθούσε.

Τους τελευταίους εννιά μήνες, ο κ. Τραμπ έχει αποδείξει ότι γνωρίζει καλύτερα τι θέλει η βάση του κόμματός του από την ελίτ των Ρεπουμπλικάνων πολιτικών που προσπαθούν να καταλάβουν πώς ο εκρηκτικός δισεκατομμυριούχος κατάφερε να ξεπεράσει αντιπάλους όπως ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Τζεμπ Μπους, ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι και τώρα ο κ. Κρουζ.

Αν και πολλοί τον θεωρούν έναν νταή, ο κ. Τραμπ έχει επιδείξει μια ανεξήγητη ικανότητα να βρίσκει έξυπνα παρατσούκλια για τους αντιπάλους του, όπως το «Μικρός Μάρκο» για τον Ρούμπιο, το «Ψεύτης Τεντ» για τον Κρουζ και το «Υποτονικός Tζεμπ» για τον Μπους. Εν τω μεταξύ, έχει ήδη αρχίσει να μιλάει για τη «Διεφθαρμένη Χίλαρι».

Σε κομματικές συγκεντρώσεις από την Αϊόβα έως την Ιντιάνα, οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι ανέφεραν πως έχουν κουραστεί από τους πολιτικούς της Ουάσιγκτον και ότι πιστεύουν πως ο κ. Τραμπ θα φέρει δουλειές στις ΗΠΑ και θα κάνει «ξανά μεγάλη την Αμερική».

Η Μαρία, μια ισπανόφωνη γυναίκα σε προεκλογική καμπάνια του κ. Τραμπ τη Δευτέρα στην Ιντιάνα, σημείωσε πως ενώ δεν συμφωνεί πλήρως με τη μεταναστευτική πολιτική του μεγιστάνα -η οποία προβλέπει την κατασκευή τοίχου στα σύνορα με το Μεξικό-, τον θεωρεί τον καλύτερο υποψήφιο. «Ξέρει τι κάνει. Δεν υποκρίνεται. Δεν είναι κωλοτούμπας».

Όταν ο κ. Τραμπ βρέθηκε στη δεύτερη θέση πίσω από τον κ. Κρουζ στις προκριματικές της Αϊόβα, με τις οποίες ξεκίνησε η κούρσα των Ρεπουμπλικάνων, πολλοί ειδικοί συμπέραναν ότι η καμπάνια του δεν είχε μέλλον. Αλλά κέρδισε στο Νιου Χάμσαϊρ μια εβδομάδα αργότερα και άρχισε ένα σερί νικών σε μια σειρά πολιτειών στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, κερδίζοντας μεγαλύτερο αριθμό Ευαγγελιστών ψηφοφόρων από ό,τι αναμενόταν.

Το κόμμα αναγκάστηκε να αναγνωρίσει πως αυτός θα είναι ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, εκτός και αν κάποιος από τους αντιπάλους του επιτύγχανε να συγκεντρώσει τις ψήφους όσων τάσσονταν κατά του κ. Τραμπ. 

Με τη λίστα των υποψηφίων που παρέμεναν στην κούρσα, το σχέδιο αυτό ήταν αδύνατο να προχωρήσει. Σε όλη τη διάρκεια των τρίμηνων προκριματικών, ο κ. Τραμπ είχε σταθερά καλύτερες επιδόσεις σε συγκεκριμένες δημογραφικές ομάδες καθώς άρχιζε να αυξάνεται το ποσοστό του. Κέρδιζε περισσότερους άντρες από γυναίκες, περισσότερους μεσήλικες ψηφοφόρους από νέους ή ηλικιωμένους και περισσότερους ανθρώπους που δεν έχουν πάει πανεπιστήμιο από όσους έχουν ένα πτυχίο.

Αλλά η ιδέα ότι οι υποστηρικτές του είναι κυρίως λευκοί άνδρες εργάτες έχει διαψευστεί επανειλημμένα από τα exit polls και από τα πρόσωπα που εμφανίζονται στις συγκεντρώσεις του, ειδικά σε πολιτείες όπως η Φλόριντα, στην οποία κέρδισε τον κ. Ρούμπιο, έναν κουβανικής καταγωγής Γερουσιαστή.

Ακόμα και στο Νιου Χαμσάιρ, τον Φεβρουάριο, κέρδισε περισσότερες γυναίκες και ήταν πρώτος σε κάθε ηλικιακή ομάδα και εκπαιδευτική κατηγορία. «Κερδίσαμε αυτούς με την υψηλή μόρφωση, αυτούς με τη λιγότερη μόρφωση, τους πλούσιους και τους φτωχούς. Τους κερδίσαμε όλους», σημείωσε ο κ. Τραμπ σε συγκέντρωση στο Σάουθ Μπεντ τη Δευτέρα.

Στην ίδια εκδήλωση, ανέφερε κάτι που επισημαίνουν συχνά οι ψηφοφόροι του -ότι παρά τις επιφυλάξεις για την προσωπικότητά του, εγκρίνουν το μήνυμά του για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, την πιο σκληρή αντιμετώπιση του ISIS και την επίτευξη καλύτερων συμφωνιών με τον υπόλοιπο κόσμο.

«Αρχίζουν να βγαίνουν δημοσκοπήσεις στις οποίες ο Τραμπ είναι ο καλύτερος σχεδόν σε όλους τους τομείς και εννοώ σε όλους, εκτός από το ότι δεν τους αρέσει η προσωπικότητά μου. Και ποιος νοιάζεται για την προσωπικότητά μου;» δήλωσε ο κ. Τραμπ.

Αλλά τα υποτιμητικά σχόλια που έκανε ο κ. Τραμπ κατά των γυναικών φαίνεται πως τον έχουν κρατήσει πίσω. Η στήριξη των γυναικών είναι 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από ό,τι αυτή των ανδρών, μια αδυναμία που η κα Κλίντον, η οποία ουσιαστικά έχει ήδη λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τον Νοέμβριο.

Ο κ. Τραμπ είχε καλύτερη επίδοση σε δύο δημογραφικές ομάδες: σε όσους έχουν εισόδημα μικρότερο από 50.000 δολάρια τον χρόνο και σε όσους δεν έχουν αποφοιτήσει από πανεπιστήμιο. Αυτές ήταν οι δύο μόνες κατηγορίες που κέρδισε στο Οχάιο, τη μεσοδυτική πολιτεία όπου ηττήθηκε από τον Τζον Κάσιτς.

Οι επικριτές του κ. Τραμπ λένε πως δεν μπορεί να διευρύνει τη βάση των υποστηρικτών του πέρα από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους και να βρει απήχηση στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους που είναι κρίσιμοι για μια νίκη στις γενικές εκλογές.

Ωστόσο άλλοι, μεταξύ των οποίων και Δημοκρατικοί ψηφοφόροι, ανησυχούν πως θα διαψεύσει για άλλη μια φορά τη συμβατική λογική πραγματοποιώντας στροφή προς το κέντρο και πουλώντας το μήνυμά του με πιο αποτελεσματικό τρόπο από την κα Κλίντον.

Ο Ντέιβιντ Καπούτο, πολιτικός αναλυτής στο Pace University στη Νέα Υόρκη, εκτιμά πως η υποψηφιότητα του κ. Τραμπ θα έχει περισσότερες πιθανότητες αν υπάρξουν «εξωτερικά συμβάντα -όπως μια τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ- σε συνδυασμό με μια οικονομική κάμψη στο εσωτερικό».

«Οι ηγέτες του κόμματος θα επιστρέψουν σε αυτόν», είπε ο κ. Καπούτο. «Μην υποτιμάτε τον Ντόναλντ Τραμπ για τον Νοέμβριο», πρόσθεσε.

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v