Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Deutshe Bank: Οικονομικό πόλεμο από τις ΗΠΑ καταγγέλλουν οι Γερμανοί

Για εκδικητικές ενέργειες από τις ΗΠΑ εξαιτίας της απόφασης της ΕΕ για την Apple κάνουν λόγο Γερμανοί βιομήχανοι, χαρακτηρίζοντας «εκβιαστικές» τις απαιτήσεις για την περίπτωση της Deutsche Bank. Η ανησυχία και η εμπιστοσύνη στη διοίκηση της τράπεζας.

  • του Guy Chazan (Βερολίνο)
Deutshe Bank: Οικονομικό πόλεμο από τις ΗΠΑ καταγγέλλουν οι Γερμανοί

Γερμανοί πολιτικοί κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι έχουν εξαπολύσει οικονομικό πόλεμο κατά της Γερμανίας, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες στους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους της χώρας για το μέλλον της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας.

Ορισμένοι κορυφαίοι επικεφαλής της γερμανικής βιομηχανίας έχουν σταθεί στο πλάι της τράπεζας, μετά την καταιγίδα στην αγορά της περασμένης εβδομάδας, η οποία απείλησε την Deutsche Bank, τονίζοντας τη σημασία της για τη γερμανική οικονομία και εκφράζοντας την εμπιστοσύνη τους στην ηγεσία του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche, John Cryan.

Η Deutsche Bank δέχεται έντονες πιέσεις από τότε που το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απαίτησε η τράπεζα να πληρώσει 14 δισ. δολάρια προκειμένου να διακανονιστεί η υπόθεση της καταχρηστικής πώλησης ενυπόθηκων τίτλων τον περασμένο μήνα, πυροδοτώντας φόβους για τα κεφαλαιακά επίπεδα της τράπεζας. Οι μετοχές της υποχώρησαν την Παρασκευή κάτω από τα 10 ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1983, στη συνέχεια όμως ανέκαμψαν, μετά από δημοσιεύματα στον Τύπο που ανέφεραν πως η Deutsche Bank βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές για πολύ μικρότερο διακανονισμό, στα 5,4 δισ. δολάρια.

Ο Peter Ramsauer, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής οικονομικής επιτροπής της Γερμανίας, δήλωσε στη Welt am Sonntag πως η κίνηση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της Deutsche «έχει τα χαρακτηριστικά οικονομικού πολέμου».

Κατά τον ίδιο, οι ΗΠΑ έχουν μια «μακρά παράδοση» χρήσης κάθε διαθέσιμης ευκαιρίας για να εξαπολύσουν εμπορικό πόλεμο «αν ωφελεί τη δική τους οικονομία» και πως οι «εκβιαστικές απαιτήσεις για πρόστιμα» στην περίπτωση της Deutsche Bank αποτελούν ένα τέτοιο παράδειγμα.

Παρόμοια ήταν τα σχόλια και του Markus Ferber, μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το CSU. Είπε στη Welt πως ο χρονισμός και το μέγεθος του αρχικού αιτήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Deutsche δείχνουν πως επρόκειτο για μια «απάντηση οφθαλμόν αντί οφθαλμού» από τις αμερικανικές αρχές στην πρόσφατη κίνηση της ΕΕ κατά της Apple.

Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ διέταξε την Ιρλανδία να ανακτήσει φόρους 13 δισ. ευρώ από την αμερικανική τεχνολογική εταιρεία, λέγοντας πως παρείχε στην εταιρεία παράνομη κρατική ενίσχυση.

Εν τω μεταξύ, κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της γερμανικής βιομηχανίας έχουν εκφράσει τη στήριξή τους προς την Deutsche. «Οι ισχυρές γερμανικές τράπεζες είναι σημαντικές για μια ισχυρή γερμανική οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής της Daimler, Dieter Zetsche, στη Frankfurter Allgemeine. «Είναι μια στενή σύνδεση και θα παραμείνει έτσι».

Ο Johannes Teyssen, επικεφαλής της E.ΟΝ, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα πως η Γερμανία, ως μεγάλος εξαγωγέας, θα πληγεί «αν μπορούμε να διασφαλίσουμε την πρόσβαση σε διεθνείς κεφαλαιαγορές μόνο μέσω τραπεζών σε άλλες χώρες».

Ο Peter Terium, επικεφαλής της RWE, είπε πως «είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε στο πλευρό μας έναν παγκόσμιο παίκτη όπως η Deutsche Bank» στη διεθνή αγορά, ενώ ο επικεφαλής της Siemens, Joe Kaeser, τόνισε πως η διοίκηση της Deutsche Bank «έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μας».

Εν τω μεταξύ, η Deutsche Bank δέχθηκε νέο πλήγμα το Σαββατοκύριακο, όταν δικαστήριο του Μιλάνου διέταξε τη γερμανική τράπεζα καθώς και δύο ακόμα -την Banca Monte dei Paschi di Siena και τη Nomura- να παραστούν σε δίκη για μια σειρά φερόμενων οικονομικών εγκλημάτων.

Η Deutsche Bank έχει τονίσει με έμφαση πως τα 215 δισ. δολάρια που διαθέτει σε μετρητά και ρευστά διαθέσιμα είναι επαρκή για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμα προβλήματα. Όμως οι αναλυτές λένε πως η τράπεζα έχει περιορισμένα κεφάλαια, υστερώντας έναντι των βασικών ανταγωνιστριών τραπεζών και των δικών της στόχων.

Ορισμένα hedge funds έχουν στοιχηματίσει βαριά κατά της Deutsche Bank, με short-selling στις μετοχές της. Ορισμένα άρχισαν επίσης να αποσύρουν τις εγγυήσεις που κατέχει η τράπεζα για συναλλαγές σε παράγωγα, προκαλώντας ανησυχία για μαζική έξοδο από τους πελάτες της.

Ο Pedro Teixeira, στέλεχος του αμερικανικού hedge fund Nakota Management, προειδοποίησε πως αν η τράπεζα δεν καταφέρει να συμφωνήσει σε διακανονισμό με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πριν ανοίξουν τα χρηματιστήρια, τότε θα είναι «μια Μαύρη Δευτέρα για την Deutsche Bank».

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v