Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Οι... κορυφαίοι απατεώνες traders

Η εκρηκτική ζημία των 5 δισ. ευρώ από συναλλαγή στη Société Générale κατάφερε να εκτοπίσει τον ”κ. Χαλκό” από τον θρόνο του. Από το 1996, ο κ. Yasuo Hamanaka, ο trader χαλκού που κόστισε στη Sumitomo 2,6 δισ. δολ., κρατούσε τον τίτλο του πιο δαπανηρού απατεώνα trader.

Η εκρηκτική ζημία των 5 δισ. ευρώ από συναλλαγή στη Société Générale κατάφερε να εκτοπίσει τον ”κ. Χαλκό” από τον θρόνο του. Από το 1996, ο κ. Yasuo Hamanaka, ο trader χαλκού που κόστισε στη Sumitomo 2,6 δισ. δολ., κρατούσε τον τίτλο του πιο δαπανηρού απατεώνα trader.

Τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ήταν η εποχή των μεγάλων ζημιών από τα μεγάλα αστέρια. Ο χρηματιστής κ. Nick Leeson προκάλεσε την κατάρρευση της Barings το 1995 με ζημίες ύψους 1,4 δισ. δολ.

Εκείνη τη χρονιά εμφανίστηκε επίσης ο trader ομολόγων της Daiwa Bank, κ. Toshihide Iguchi, ο οποίος δήλωσε ένοχος απάτης, με ζημία 1,1 δισ. δολ. Λίγους μήνες αργότερα, ήταν ο ”κ. Χαλκός” που άφησε το σημάδι του.

Έπειτα από αυτά, η διαχείριση κινδύνου έδειχνε να βελτιώνεται και οι ζημίες μειώθηκαν – όπως ακόμη περισσότερο μειώθηκε το στάτους των πρωταγωνιστών.

Ο κ. John Rusnak, trader ξένου συναλλάγματος, στοίχισε στην Allied Irish Bank 691 εκατ. δολ. το 2002. Χρηματιστής με ”σταθερή απόδοση”, όπως περιγραφόταν, είχε κάνει μεγαλύτερες τοποθετήσεις απ’ όσο μπορούσε και πέρασε τα επόμενα πέντε χρόνια προσπαθώντας να αποκρύψει την κλιμακούμενη ζημία.

Σε ανάλογη περίπτωση η Calyon, ο βραχίοντας investment banking της Crédit Agricole, πέρυσι επέρριψε σε 26χρονο trader παραγώγων από τη Νέα Υόρκη ζημίες 250 εκατ. δολαρίων. Δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απάτη και ο ίδιος δήλωσε ότι τα αφεντικά του γνώριζαν τι γινόταν.

Τη χρεοκοπία της China Aviation Oil το 2004 ακολούθησαν ζημίες 550 εκατ. δολ. σε παράγωγα πετρελαίου, υπεύθυνος των οποίων θεωρήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος, αλλά η εταιρία δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστή.

Η επιστροφή των μεγάλων ζημιών δεν είναι απρόσμενη. Οι παράνομες συναλλαγές απατεώνων χρηματιστών ήταν πάντα ένα ”μαύρο σημείο” της χρηματιστηριακής κουλτούρας. Η ανάληψη κινδύνου ανταμείβεται και οι μικρές απατεωνιές παρακάμπτονται. Εξαιτίας δε της ανάγκης για καλή φήμη, συχνά οι ζημίες διογκώνονται από traders που προσπαθούν να αποκρύψουν ένα αρχικό λάθος. Και πρόσθετα σε αυτά τα στοιχεία, οι ίδιες οι τράπεζες αφιερώνουν όλο και περισσότερα από τα κεφάλαιά τους σε περίπλοκα προϊόντα.

Η αξία των μέτρων κινδύνου –που τείνουν να υποβαθμίζουν τους κινδύνους- υποδεικνύει ότι οι δυνητικές ημερήσιες ζημίες των κορυφαίων εννέα επενδυτικών τραπεζών σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 2004 στο 1,2 δισ. δολ.

Ο απατεώνας trader της SocGen, ο 31χρονος κ. Jerome Kerviel, ίσως δεν κρατήσει για πολύ τον τίτλο του.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v