Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Έκρηξη" τιμών στα αγροτικά εμπορεύματα

Άνοδο 10% - 30% στις τιμές αγροτικών εμπορευμάτων, εντός της επόμενης 10ετίας, προβλέπουν σε κοινή τους έκθεση FAO και ΟΟΣΑ. Θεωρούν, όμως, ότι ο κίνδυνος διατροφικής κρίσης έχει χαλαρώσει.

  • Javier Blas
Έκρηξη τιμών στα αγροτικά εμπορεύματα
Οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων θα ενισχυθούν από 10% έως 30% εντός της επόμενης δεκαετίας, σε σύγκριση με το διάστημα 1997 - 2006. Πρόκειται για άνοδο χαμηλότερη απ’ όση αρχικά υπολογιζόταν, χάρη στις ηπιότερες τιμές του πετρελαίου αλλά και στους χαλαρούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν δύο κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί.

"Η συνεχιζόμενη αδύναμη πορεία της οικονομίας θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη υποχώρηση τις τιμές εμπορευμάτων εντός των επόμενων δύο έως τριών ετών", υποστηρίζουν ο FAO και ο ΟΟΣΑ, αλλά προσθέτουν ότι οι τιμές κατόπιν 'θα ενισχυθούν σημαντικά μόλις ξεκινήσει η ανάκαμψη".

"Προβλέπουμε ηπιότερη ενίσχυση των τιμών σε σύγκριση με αυτό που αναμέναμε το 2008", υποστηρίζει ο κ. Merritt Cluff, κορυφαίος οικονομολόγος του FAO και ένας από τους βασικούς συντάκτες της πρόσφατης έρευνας του διεθνούς οργανισμού.

Από την πλευρά τους, οι ανεξάρτητοι αναλυτές είναι λιγότερο χαλαροί. Άλλωστε, ο δείκτης τιμών χονδρικής για αγροτικά εμπορεύματα έχει ενισχυθεί ήδη σε υψηλό οκτώ μηνών, ή κατά 50% σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα που είχε αγγίξει τον Δεκέμβριο του 2008.

Πάντως ο FAO και ο ΟΟΣΑ στην έκθεση "Agricultural Outlook 2009 - 2018" υποστηρίζουν ότι οι συνθήκες είναι λιγότερο επώδυνες απ' ό,τι το 2008, όταν υπήρχαν έντονες ανησυχίες για τεράστια έλλειψη τροφίμων.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων δεν πρόκειται να επιστρέψουν ποτέ στα χαμηλά επίπεδα όπου βρέθηκαν την προηγούμενη 10ετία.

Οι δύο διεθνείς οργανισμοί επισημαίνουν ακόμη στην έκθεσή τους ότι ο αγροτικός τομέας εμφανίζεται περισσότερο ισχυρός και ταυτόχρονα ικανός να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη νέα κρίση στο μέλλον, καθώς έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση εισοδημάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη 10ετία.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v