Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Κίνα μπλόκαρε την Google

Η Κίνα μπλόκαρε το διεθνές website της Google, κλιμακώνοντας το πρωτοφανές «κυνηγητό» της κορυφαίας μηχανής αναζήτησης.

  • Kathrin Hille (Πεκίνο), Richard Waters (Σαν Φραντσίσκο)
Η Κίνα μπλόκαρε την Google
Η Κίνα μπλόκαρε το διεθνές website της Google, κλιμακώνοντας το πρωτοφανές «κυνηγητό» της κορυφαίας μηχανής αναζήτησης.

Οι προσπάθειες πρόσβασης στο Google.com και το Gmail από διάφορους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο Πεκίνο, άρχισαν να αποτυγχάνουν από τις 9 το βράδυ της Τετάρτης, τοπική ώρα, αν και η πρόσβαση στις ιστοσελίδες ήταν δυνατή μέσω εξουσιοδοτημένων servers, κάτι που συμβαίνει όταν μπλοκάρουν το website οι υπεύθυνοι λογοκρισίας ιντερνέτ.
 
Η διακοπή έγινε επειδή η Google αρνήθηκε να εφαρμόσει διαταγή απαγόρευσης της πρόσβασης σε ξένες ιστοσελίδες μέσω του Google.cn, του τοπικού website.

Η εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, People’s Daily, και το επίσημο πρακτορείο Xinhua, συνεχίζουν να κατηγορούν την Google ότι εμφανίζει συνδέσεις με «πορνογραφικά» websites στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η Κίνα μπλόκαρε συχνά την πρόσβαση στο Google.com, μέχρι η εταιρία να συστήσει εγχώρια θυγατρική και ιστοσελίδα στην Κίνα το 2005, στα οποία αποφάσισε να φιλτράρει τα αποτελέσματα αναζήτησης, για να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις των τοπικών αρχών λογοκρισίας.

Αν και η Google.com διαχειρίζεται μόνο το 5% των αναζητήσεων στην Κίνα, παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια της Google να εισέλθει στην κινεζική αγορά.

Η εταιρία δεν περιλαμβάνει Gmail στους servers εντός της Κίνας, οπότε η Google.com γίνεται η «πύλη» των υπηρεσιών επικοινωνίας του ομίλου. Επιπλέον, οι διεθνείς διαφημιστές τείνουν να χρησιμοποιούν την Google.com ως μέσο στόχευσης των Κινέζων χρηστών αντί για την Google.cn, δίνοντάς της περισσότερη επιχειρηματική σημασία.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v