Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίθεση ΠΟΕ στον προστατευτισμό

Συρρίκνωση 10% στο παγκόσμιο εμπόριο προβλέπει για φέτος ο ΠΟΕ, τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των μέτρων προστατευτισμού δεν αποτελεί λύση απέναντι στην κρίση, αλλά διαιώνιση των προβλημάτων.

  • Joshua Chaffin (Βρυξέλες)
Επίθεση ΠΟΕ στον προστατευτισμό
Οι κυβερνήσεις της υφηλίου συνεχίζουν να θέτουν εμπόδια στο εμπόριο, παρά τις εκκλήσεις εκ μέρους του G20 αλλά και των κορυφαίων οργανισμών να μη διολισθαίνουν στο εύκολο μονοπάτι του προστατευτισμού, όπως αποκαλύπτει έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου ο ΠΟΕ βρέθηκε αντιμέτωπος με 83 περιπτώσεις στις οποίες καταγράφηκαν σαφείς ενδείξεις προστατευτισμού σε 24 χώρες του κόσμου αλλά και στην Ε.Ε. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην παραπάνω "μέτρηση" δεν περιλαμβάνονται τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν 39 χώρες και αφορούν στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος, καθώς αυτό αποδόθηκε στην επονομαζόμενη "γρίπη των χοίρων".

Ο ΠΟΕ τόνισε ότι θα υπάρξει νέα επίθεση ενάντια στα μέτρα προστατευτισμού, ενώ παράλληλα αναμένει αρκετά πιο δυσχερή πορεία για το διεθνές εμπόριο εντός του 2009. Ο διεθνής οργανισμός περιμένει συρρίκνωση 10% στο παγκόσμιο εμπόριο φέτος, έναντι πτώσης 9% την οποία ανέμενε πριν από μικρό χρονικό διάστημα.

Αρκετοί νομικοί, ειδικευμένοι σε θέματα εμπορίου, υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει "πλημμύρα" καταγγελιών για τη λήψη μέτρων προστατευτισμού εντός των επόμενων μηνών.

Σύμφωνα, δε, με τον ΠΟΕ, τα περισσότερα μέτρα προστατευτισμού θα ληφθούν για αγροτικά προϊόντα -ιδιαίτερα για γαλακτοκομικά- για σίδηρο, χάλυβα, χημικά, για πλαστικά αλλά και για είδη ρουχισμού και κλωστοϋφαντουργίας.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v