Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΔΝΤ, η Ελλάδα και τα εμπόδια

Η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, μία χώρα που δεν ελέγχει ούτε το νόμισμα ούτε τα ισχύοντα επιτόκια, είναι μία πρωτόγνωρη εμπειρία για το ΔΝΤ. Το ταμείο ευελπιστεί, απλώς, στη στήριξη των Ε.Ε. και ΕΚΤ.

  • Alan Beattie (Ουάσιγκτον)
Το ΔΝΤ, η Ελλάδα και τα εμπόδια
Μέχρι στιγμής το ΔΝΤ κρατά "κλειστό το στόμα" του σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του σε πιθανή διάσωση της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές "ατάκες" ότι "παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη χώρα" και πως "είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να στηρίξει ένα κράτος-μέλος".

Όπως τονίζουν βετεράνοι οικονομολόγοι, το ταμείο αντιμετωπίζει αρκετές δυσκολίες στην περίπτωση της Ελλάδας, καθώς οφείλει να συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ενώ δεν έχει περιθώριο να επιβάλει πολλούς όρους.

Το καλό σενάριο είναι ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Βραζιλίας. Το 2002 η χώρα έλαβε δάνειο 30 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ, εφάρμοσε σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και τελικά η κεντροαριστερή της κυβέρνηση απέφυγε τη χρεοκοπία.

Ή η Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα του Μεξικού το 1995. Το Μεξικό δέχτηκε οικονομική στήριξη από το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ και τελικά τα κατάφερε.

Το κακό σενάριο είναι η Ελλάδα να μετατραπεί στην Αργεντινή του Αιγαίου. Η αποτυχία του Μπουένος Άιρες να μείνει πιστό στους όρους που του επέβαλε το ΔΝΤ το 2001 οδήγησε στη μεγαλύτερη χρεοκοπία χώρας στην Ιστορία.

Η χρεοκοπία της Αργεντινής έπληξε χιλιάδες Γερμανούς και Ιταλούς επενδυτές, όπως ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα πλήξει τις γερμανικές τράπεζες.

Το ΔΝΤ αντιμετωπίζει δύσκολες προκλήσεις. Μία εξ αυτών έγκειται στο ότι η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης και ως εκ τούτου δεν ελέγχει την πορεία ούτε του νομίσματός της ούτε των επιτοκίων.

Ο κ. Uri Dadush, πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας και νυν στέλεχος στο Carnegie Endowment, τονίζει ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική και το σχετικώς αδύναμο ευρώ θα βοηθούσαν την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία, ενώ θα στήριζαν και χώρες όπως η Ισπανία, η οποία αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα χαμηλής ανταγωνιστικότητας, να μη διολισθήσει και αυτή σε κρίση.

"Ελπίδα μου είναι ότι το ΔΝΤ θα πείσει την Ε.Ε. και την ΕΚΤ να συνεργαστούν προκειμένου να διατηρηθεί για περισσότερο διάστημα η χαλαρή νομισματική πολιτική", τονίζει ο κ. Dadush.

Παραδέχεται, όμως, ότι υπάρχουν αρκετά πολιτικά προβλήματα: Πρώτον, είναι δύσκολο να πείσεις την ΕΚΤ να "παίξει μπάλα" για χάρη μιας ή δύο μόνο χωρών. Ο επικεφαλής, άλλωστε, της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δεν δίστασε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την εμπλοκή του ΔΝΤ.

Δεύτερον, η επιθυμία να διατηρηθεί χαμηλά το ευρώ δεν είναι κάτι που ευχαριστεί ιδιαίτερα την Ουάσιγκτον.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v