Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και το ΔΝΤ φοβήθηκε τις περικοπές

Οι κάθετες περικοπές κρατικών δαπανών για μείωση χρεών θα έχουν ασυνήθιστα καταστροφικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, εξαιτίας της αδυναμίας της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιεί τώρα το ΔΝΤ.

  • Alan Beattie (Σεούλ)
Και το ΔΝΤ φοβήθηκε τις περικοπές
Οι κάθετες περικοπές των κρατικών δαπανών για να μειωθούν τα χρέη θα έχουν ασυνήθιστα καταστροφικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, εξαιτίας της αδυναμίας της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποιούν οι ερευνητές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αποσπάσματα της εξαμηνιαίας οικονομικής έκθεσης του ΔΝΤ, η οποία θα δημοσιοποιηθεί λίγο πριν από την ετήσια σύνοδο ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας της επόμενης εβδομάδας, καταδεικνύουν ότι σε ορισμένες έρευνες έχουν υποβαθμιστεί οι επιπτώσεις επιβράδυνσης από τις ταχείες περικοπές των κρατικών δαπανών. Το ΔΝΤ αμφισβητεί το συμπέρασμα αυτών των ερευνών ότι η δημοσιονομική λιτότητα μπορεί να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Οι επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας μπορούν να περιοριστούν με την αποδυνάμωση του νομίσματος, την εύρωστη εξαγωγική ζήτηση και τις περικοπές των επιτοκίων - παράγοντες που απουσιάζουν σήμερα από τις περισσότερες μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

«Ας μη γελιόμαστε. Βραχυπρόθεσμα, οι αυξήσεις των φόρων και οι περικοπές των δαπανών θα μειώσουν την ανάπτυξη και θα αυξήσουν τα ποσοστά των ανέργων», αναφέρει ο κ. David Leigh, επικεφαλής της έρευνας, οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Το συμπέρασμα υποστηρίζει την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η υιοθέτηση δραστικών μέτρων δημοσιονομικής λιτότητας θα κάνει μάλλον κακό παρά καλό. Η έρευνα καταλήγει: «Τα συμπεράσματά μας δείχνουν ότι, στο τρέχον περιβάλλον, η δημοσιονομική λιτότητα θα έχει περισσότερες αρνητικές άμεσες συνέπειες απ’ ό,τι συνήθως».

Από την έρευνα προκύπτει ότι μια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1% του ΑΕΠ θα προκαλέσει μείωση της ανάπτυξης του ΑΕΠ σε ποσοστό 0,5% και θα αυξήσει την ανεργία κατά 0,33% εντός δύο ετών.

Καθώς μάλιστα οι κυβερνήσεις κάνουν τις περικοπές παράλληλα, και χωρίς τη δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι διπλάσιες σε μέγεθος, αναφέρεται.

© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v