Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμαστείτε για μεσανατολικό σοκ

Οι αγορές δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία στις επαναστάσεις Αιγύπτου και Τυνησίας. Οι αιματηρές συγκρούσεις στην Λιβύη αλλάζουν αυτή την άποψη. Γράφει ο κ. Mohamed El-Erian της Pimco.

  • Mohamed El-Erian
Ετοιμαστείτε για μεσανατολικό σοκ
Οι διεθνείς αγορές δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία στις επαναστάσεις της Αιγύπτου και της Τυνησίας. Και οι δύο θεωρείται ότι δεν έχουν πολύ μεγάλη βαρύτητα για το οικονομικό σύστημα.

Αυτή η θέση όμως αρχίζει να αλλάζει, καθώς οι εξεγέρσεις της νεολαίας μεταδίδεται σε άλλες χώρες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Τα πολιτικά και κοινωνικά θέματα της υπόθεσης ορθώς κυριαρχούν στην ειδησεογραφία, αλλά αρχίζει να αποδεικνύεται ότι υπάρχουν επιπτώσεις και στην διεθνή οικονομία. Και οι δυτικές χώρες δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να αποδιώξουν τους βραχυπρόθεσμους ανέμους στασιμοπληθωρισμού.

Η Αίγυπτος και η Τυνησία δεν είναι μεγάλες οικονομικές δυνάμεις. Δεν χρωστούν πολλά στις δυτικές τράπεζες και κυβερνήσεις. Και δεν είναι μεγάλοι εξαγωγείς εμπορευμάτων. Είναι όμως καταλύτες ενός ευρύτερου φαινομένου αλλαγής, με αυξανόμενη σημασία για το σύστημα. Και υπάρχουν δύο εξελίξεις που έχουν ιδιαίτερα σημασία όσον αφορά την παγκόσμια ζήτηση και την δυναμική των τιμών.

Καθώς η μεγάλη εξαγωγέας πετρελαίου Λιβύη βρίσκεται στον κλοιό λαϊκής αναταραχής, οι αγορές ωθούν υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου. Επιπλέον, οι τελευταίες εξελίξεις είναι επίσης οι μάρτυρες μιας μεταβολής στην δυναμική των κινητοποιήσεων, που καθιστά ακόμη πιο απρόβλεπτη κι επικίνδυνη την μεταβατική περίοδο.

Τα συγκριτικά ειρηνικά κινήματα στην Αίγυπτο και την Τυνησία, έχουν δώσει την θέση τους σε βίαιες εξεγέρσεις, καθώς οι κυβερνήσεις κατεβάζουν στρατιωτικές δυνάμεις καταστολής των κινημάτων.

Βραχυπρόθεσμα, οι τοπικές εξελίξεις θα προκαλέσουν στασιμοπληθωρισμό στην διεθνή οικονομία, εξαιτίας τριών βασικών παραγόντων. Πρώτων, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής και θα λειτουργήσουν ως φόρος για τους καταναλωτές. Δεύτερον, η αύξηση στην προνοητική αποθεματοποίηση σε όλο τον κόσμο, θα επιτείνει τις πιέσεις στα εμπορεύματα συνολικά. Τρίτον, η περιοχή θα μικρήνει ως αγορά για τις εξαγωγές των άλλων κρατών.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, οι αγορές θα αντιδράσουν στις αλλαγμένες προοπτικές για την περιφέρεια και την διεθνή οικονομία. Τις υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων θα συνοδεύσει μεγαλύτερη αποφυγή του κινδύνου στις αγορές μετοχών και ομολόγων. Οσο περνάει ο καιρός όμως, αυτή η αντίληψη θα υποχωρήσει πιθανότατα, καθώς θα γίνεται αισθητή η μεγαλύτερη σταθερότητα σε αυτό το καίριο κομμάτι του πλανήτη. Μακροπρόθεσμα εξάλλου, η δημοκρατία και οι ατομικές ελευθερίες είναι οι καλύτεροι οδηγοί για την ευμάρεια.


Ο αρθρογράφος είναι διευθύνων σύμβουλος της Pimco.
© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v