Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γερμανικό σχέδιο για αναδιάρθρωση χρέους

Σχέδια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στην περίπτωση όπου οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Αθήνας δεν πετύχουν έξοδο της χώρας από την κρίση, φέρεται να κάνει η Γερμανία. Ποιες λύσεις εξετάζονται.

  • Gerrit Wiesmann
Γερμανικό σχέδιο για αναδιάρθρωση χρέους
Η Γερμανία καταστρώνει σχέδια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού κρατικού χρέους στην περίπτωση όπου οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Αθήνας δεν πετύχουν την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Οι προθέσεις της Γερμανίας έρχονται σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία φοβάται πως παραγραφές τοποθετήσεων μπορεί να πυροδοτήσουν χρηματοοικονομική κρίση, ενώ το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να έχει πληγές από την προηγούμενη κρίση.

Το Βερολίνο, όμως, εκτιμά ότι τόσο η Γερμανία όσο και οι εταίροι της στην ευρωζώνη μπορούν να αποφύγουν μία τέτοια απογοητευτική κατάσταση εάν πείσουν την Αθήνα να προσφέρει στους ομολογιούχους εθελουσία αναδιάρθρωση, με μέσα που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μία ιδέα είναι να πειστούν οι ομολογιούχοι να ανταλλάξουν επικίνδυνα ελληνικά κρατικά ομόλογα σχεδόν σε τιμές αγοράς για πιο ασφαλείς τίτλους, που θα έχουν την εγγύηση της ευρωζώνης - περίπου όπως τα Brady Bonds που είχαν εκδοθεί στη Λατινική Αμερική τη δεκαετία του 1980.

Εναλλακτικά, ένα trust της ευρωζώνης -ενδεχομένως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, EFSF- θα μπορούσε να αγοράσει ομόλογα και να επεκτείνει τη διάρκειά τους ή να αποσύρει το χρέος, σύστημα που είχε χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των φτωχότερων χωρών στο πρόγραμμα HICP του ΔΝΤ.

Άνθρωποι που έχουν ενημερωθεί για τις προθέσεις του Βερολίνου δηλώνουν πως εξετάζονται και άλλες εναλλακτικές, αλλά η καγκελαρία και το υπουργείο Οικονομικών έχουν δαπανήσει πολύ χρόνο εξετάζοντας εναλλακτικές "φιλικές προς την αγορά".
 
"Η κυβέρνηση έχει αρχίσει εδώ και καιρό να προετοιμάζεται για την ελληνική αναδιάρθρωση", δήλωσε ένας από αυτούς στους "Financial Times" και συμπλήρωσε: "Δεν πιέζει όμως την Ελλάδα προς αυτήν την κατεύθυνση. Γνωρίζει ότι κανένα από αυτά τα σχέδια δεν θα πετύχει εάν δεν το θέλουν οι Έλληνες". Το υπουργείο Οικονομικών δεν θέλησε να σχολιάσει.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανακοίνωσε νέες περικοπές δαπανών και πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων την Παρασκευή για να ορθοποδήσει η χώρα. Δήλωσε πως η αναδιάρθρωση χρεών δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ελλάδας.

Αν και θα είχε κέρδη από ενδεχόμενη μείωση του χρέους, η Αθήνα , όπως και η ΕΚΤ, ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τις εγχώριες τράπεζες και για το μέλλον της χώρας στις αγορές, ακόμη και από ένα εθελοντικό σχήμα.

Η Γερμανία, όμως, έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την αλλαγή στάσης. Ο κ. Warner Hoyer, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε στο Bloomberg την Παρασκευή ότι ένα εθελοντικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης "δεν θα ήταν καταστροφικό" και πως το Βερολίνο είναι έτοιμο να στηρίξει μία τέτοια προοπτική.

Ο κ. Wolfgang Schaeuble, υπουργός Οικονομικών, έκανε λόγο αυτήν την εβδομάδα για την ανάγκη "για περαιτέρω μέτρα" στην Ελλάδα. Την Παρασκευή δήλωσε πως είναι παραπλανητικό να νομίζει κανείς αναγκαστικά ότι αναφέρεται στην αναδιάρθρωση.

Τα σχόλια του κ. Hoyer έδωσαν τροφή στις ανησυχίες των επενδυτών περί διαγραφών και των συνεπειών τους. Το spread του επιτοκίου μεταξύ των 10ετών γερμανικών ομολόγων και των αντίστοιχων ελληνικών διευρύνθηκε στο επίπεδο-ρεκόρ των 1.000 μονάδων βάσης

Οι δηλώσεις του υπουργού υποδηλώνουν πως αρχίζει να αναπτύσσεται διακομματική ομοφωνία στην κυβέρνηση συνασπισμού της κ. Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία συμμετέχουν ο κ. Schaeuble και από την πλευρά των ελεύθερων δημοκρατών ο κ. Hoyer.

Πηγές οι οποίες έχουν ενημερωθεί για το ζήτημα δήλωσαν πως η εξασφάλιση βουλευτικής έγκρισης για οποιαδήποτε ελληνική αναδιάρθρωση θα μπορούσε να αποδειχθεί πονηρή και αυτό ίσως δημιουργούσε πρόσθετα οικονομικά βάρη στο Βερολίνο.

--- Διαψεύδει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε δημοσίευμα των "Financial Times" ότι υπάρχουν σχέδια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

"Υπήρξαν δημοσιεύματα στον Τύπο σήμερα αναφορικά με γερμανικά σχέδια για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αυτά τα σχέδια δεν έχουν στην πραγματικότητα καμία βάση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, κ. Martin Kotthaus, σε γραπτή δήλωσή του το Σάββατο.

© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v