Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί εκτός ευρώ

Η στήλη Lex είναι κατηγορηματική. Ζητά έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη αν και αναγνωρίζει ότι θα είναι εξέλιξη "τρομακτική" για τη χώρα. Ζητά όμως από τους Ευρωπαίους να κοιτάξουν το δάσος και όχι το δέντρο.

Lex: Η Ελλάδα πρέπει να βρεθεί εκτός ευρώ

Μια φορά κι έναν καιρό, οι συζητήσεις για την Ιταλία είχαν ως επίκεντρο το ποδόσφαιρο ή τις διακοπές στην Τοσκάνη. Ξαφνικά, το μόνο για το οποίο όλοι συζητούν είναι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας (μιας και το αναφέραμε, πλησιάζουν ξανά το 7%).

Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει την κρατούσα άποψη: ότι το κόστος δανεισμού είναι πλέον τόσο υψηλό που σύντομα η Ιταλία δεν θα μπορεί να το αντέξει, θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών στο χρέος των 1,9 τρισ. ευρώ και αυτό το γεγονός θα καταστρέψει την ευρωζώνη.

Είναι αλήθεια πως εάν καταρρεύσει η Ιταλία θα καταρρεύσει και η ευρωζώνη. Η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η Ρώμη, στην ουσία, δεν είναι ότι το χρέος της θα καταστεί μη βιώσιμο, αλλά ότι οι επενδυτές θα σταματήσουν να αγοράζουν ιταλικούς κρατικούς τίτλους σε όποια τιμή κι αν φτάσουν.

Δεν ισχύει όμως το αντίστροφο: ότι, δηλαδή, εάν σωθεί η Ιταλία θα σωθεί και η ευρωζώνη. Η ένωση έχει θεμελιώδη ελαττώματα που παραμένουν. Ειδικότερα, ο ιός που έχει μολύνει την ευρωζώνη – ξεκινώντας από την Ελλάδα – παραμένει στον οργανισμό της. Η ευρωζώνη δεν θα σωθεί μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το ελληνικό μπέρδεμα. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να φύγει η Ελλάδα.

Η χρηματοοικονομική κρίση της ευρωζώνης επιμένει επειδή οι αξιωματούχοι αρνούνται να το αναγνωρίσουν. Η στάση τους άρχισε να αλλάζει το 2011 με τα γεγονότα που τελικά οδήγησαν στην κατάρρευση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Παρόλα αυτά, παραμένει το πιο σημαντικό αναπάντητο ερώτημα που αντιμετωπίζουν τώρα οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης, οι οποίοι θα πρέπει να θεωρήσουν την έξοδο της Ελλάδας ως πολιτική επιλογή και όχι ως ταμπού.

Κάθε προσπάθεια να σωθεί η Ελλάδα αποτυγχάνει, αυξάνει περισσότερο το βάρος χρέους της χώρας, ενώ η οικονομία της συρρικνώνεται όπως και η δυνατότητά της να αποπληρώσει τα χρέη της.

Η έξοδος από την ευρωζώνη θα είναι τρομακτική για την Ελλάδα: μαζική φυγή καταθετών από τις τράπεζες, αιφνίδιες χρεοκοπίες και ακραία κοινωνική αναταραχή. Η ελληνική οικονομία όμως, αντιστοιχεί μόλις στο 2% της ευρωζώνης. Μία ελεγχόμενη έξοδος θα πρέπει να είναι διαχειρίσιμη και θα ανακουφίσει τους Έλληνες από τις χειρότερες επιπτώσεις.

Εντός της ευρωζώνης, η Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι μία διαχειρίσιμη περίπτωση: τα δεινά της δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εντός του ευρώ, τα προβλήματά της έχουν οδηγήσει σε παράλυση τη διαδικασία λήψης αποφάσεων ενώ παράλληλα αποτελεί αντιπερισπασμό από τα μεγαλύτερα ερωτήματα. Το 2012, η ευρωζώνη θα πρέπει να αγνοήσει τα δέντρα και να φροντίσει το δάσος.

© The Financial Times Limited 2011. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v