Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο πλανήτης αντιμέτωπος με επισιτιστική κρίση

Οι ΗΠΑ βιώνουν τη χειρότερη ξηρασία από το 1956. Σε νέο ρεκόρ η τιμή καλαμποκιού και σόγιας καθώς καταστρέφονται οι σοδιές. Έκτακτη σύνοδο συγκαλεί ο ΟΗΕ. Κίνδυνος ταραχών στις φτωχές χώρες.

  • Jack Farchy και Gregory Meyer
Ο πλανήτης αντιμέτωπος με επισιτιστική κρίση
Αντιμέτωπος με μία νέα επισιτιστική κρίση είναι ο πλανήτης καθώς οι ΗΠΑ βιώνουν τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών, με αποτέλεσμα οι τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων να ωθούνται σε επίπεδα-ρεκόρ.

Η τιμή του καλαμποκιού και της σόγιας εκτινάχθηκε την Πέμπτη σε ιστορικά υψηλό σημείο, ξεπερνώντας ακόμη και τα επίπεδα της επισιτιστικής κρίσης του 2007 - 2008, που οδήγησε σε εξεγέρσεις σε περισσότερες από 30 χώρες. Οι τιμές του σιταριού δεν βρίσκονται ακόμη σε επίπεδα-ρεκόρ, αλλά ενισχύθηκαν κατά 50% μέσα σε πέντε εβδομάδες, σε σημείο υψηλότερο ακόμη και από το 2010, όταν η Ρωσία είχε απαγορεύσει τις εξαγωγές σίτου.

Η ξηρασία στις ΗΠΑ, οι οποίες προμηθεύουν περίπου το ήμισυ των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού και πολύ μεγάλο μέρος των εξαγωγών σόγιας και σιταριού, θα έχει αντίκτυπο πέρα από τα αμερικανικά σύνορα, επηρεάζοντας τους καταναλωτές από την Αίγυπτο μέχρι την Κίνα.

«Βρίσκομαι στον κλάδο περισσότερο από 30 χρόνια και αυτό είναι μακράν το πιο σοβαρό καιρικό πρόβλημα και πρόβλημα προσφοράς και ζήτησης που έχω συναντήσει», δήλωσε ανώτερο στέλεχος σε εταιρεία trading αγροτικών εμπορευμάτων και συμπλήρωσε: «Δεν συγκρίνεται με το 2007-08».

Ο David Nelson της Radobank πρόσθεσε: «Σήμερα η καταστροφή είναι πραγματική, ενώ σε κάποιον βαθμό το 2008 η αύξηση των τιμών οδηγήθηκε από την κερδοσκοπία».

Ο Jose Graziano da Silva, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Αγροτικής Οργάνωσης, είπε στους Financial Times: «Βεβαίως ανησυχώ για την πρόσφατη αύξηση στις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων, δεδομένων των πιθανών επιπτώσεων, ειδικότερα για τους ευάλωτους και τους φτωχούς, οι οποίοι δαπανούν το 75% του εισοδήματός τους σε τρόφιμα».

Το 2007-08 η εκτίναξη των τιμών πυροδότησε εξεγέρσεις για τρόφιμα από το Μπαγκλαντές μέχρι την Αϊτή, καθώς ο αριθμός ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα σίτισης ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο. Παρ' όλα αυτά, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι τα αποθέματα ρυζιού -ενός βασικού είδους διατροφής για τον πληθυσμό των περισσότερων φτωχών χωρών- είναι επαρκή, γεγονός που διατηρεί τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα.

Ο Joseph Glauber, επικεφαλής ανάλυσης του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, υποστηρίζει επίσης ότι η τρέχουσα κατάσταση «είναι πολύ καλύτερη από το 2008». «Οι τιμές είναι υψηλότερες, δεν τίθεται θέμα γι' αυτό, αλλά το 2007-08 είχαμε μία πραγματικά ακραία έλλειψη σε σιτάρι και αυτό δεν συμβαίνει τώρα».

Ο Justin Forsyth, διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης Save the Children, δήλωσε πως η αύξηση των τιμών και πάλι ενδέχεται να έχει υπερβολικό αντίκτυπο στο φτωχότερο τμήμα του πληθυσμού. «Μεγάλος αριθμός ανθρώπων ζουν στα όρια. Χωρίς βροχή και με υψηλές τιμές στα τρόφιμα μπορεί να ξεπεράσουν τα όρια και να μην μπορούν να συντηρηθούν».

Η πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για την παραγωγή καλαμποκιού από το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 25 ετών και οι συνθήκες συνεχίζουν να επιδεινώνονται καθώς οι ΗΠΑ βιώνουν τη χειρότερη ξηρασία από το 1956.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τουλάχιστον η μισή ζώνη της παραγωγής καλαμποκιού και σόγιας θα παραμείνει στεγνή για το επόμενο δεκαπενθήμερο και οι traders μειώνουν τις εκτιμήσεις τους για τη σοδειά καλαμποκιού περαιτέρω κατά 8-15%. «Κάθε μέρα προσεύχομαι», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Tom Vilsack.

Η τιμή του καλαμποκιού άγγιξε νέο ιστορικό υψηλό στα 8,16 δολ. ανά μπούσελ και οι traders πιστεύουν ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 9 δολ. στις αρχές Αυγούστου εάν δεν υπάρξει κάποια σημαντική βελτίωση στις καιρικές συνθήκες.

Ο κ. Graziano da Silva δηλώνει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων θα συγκαλέσει διακυβερνητική σύνοδο πριν από τα τέλη του έτους για να αντιμετωπιστεί το θέμα της ασφάλειας τροφίμων εάν η κατάσταση στις σοδιές επιδεινωθεί περισσότερο.
© The Financial Times Limited 2012. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v