Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η νέα μόδα των Exchange Traded Funds

Η δημοτικότητα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο (Exchange Traded Funds, ETF) συνέχισε να ενισχύεται το 2005, με τα κεφάλαια υπό διαχείριση σε όλο τον κόσμο να εκτινάσσονται κατά 35% στα 417 δισ. δολ.

του Christopher Brown-Humes

Η δημοτικότητα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο (Exchange Traded Funds, ETF) συνέχισε να ενισχύεται το 2005, με τα κεφάλαια υπό διαχείριση σε όλο τον κόσμο να εκτινάσσονται κατά 35% στα 417 δισ. δολ.

Στα τέλη του 2005, υπήρχαν 453 ETFs, με κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξεως των 416,8 δισ. δολ. έναντι 336 Αμοιβαίων με κεφάλαια 310 δισ. δολ. κατά το αμέσως προηγούμενο έτος. Τα κεφάλαιά τους ενισχύθηκαν με πολύ ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με την αύξηση κατά 7,6% στον MSCI World.

Ένα ETF συνήθως συνδέεται με κάποιον δείκτη αναφοράς και μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συναλλαγών στο χρηματιστήριο. Έχει σταθερό χαρτοφυλάκιο με όλες τις μετοχές του δείκτη με τον οποίο συνδέεται. Τα περισσότερα Αμοιβαία Κεφάλαια αυτού του τύπου είναι μετοχικά, αλλά μπορούν να καλύπτουν και άλλες επενδυτικές κατηγορίες όπως ομόλογα και εμπορεύματα.

Συνολικά, 119 ETF ξεκίνησαν εντός του 2005 σε όλο τον κόσμο, έναντι 53 που είχαν ξεκινήσει το 2004. Τα περισσότερα εξ αυτών (52) ξεκίνησαν στις ΗΠΑ, με 51 Αμοιβαία Κεφάλαια να προτιμούν την Ευρώπη, με μόλις 16 να συστήνονται στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι ΗΠΑ, όπου και πρωτοξεκίνησε η μόδα των ETF πριν από 13 χρόνια ακριβώς, συνεχίζουν να κυριαρχούν στον κλάδο, με 204 Αμοιβαία και κεφάλαια υπό διαχείριση της τάξεως των 304 δισ. δολ. Η Ευρώπη, στην οποία το πρώτο ETF ξεκίνησε το 2000, έχει 165 Αμοιβαία Κεφάλαια αυτού του τύπου, με κεφάλαια ύψους 54,9 δισ. δολ. Όμως ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη είναι πλέον ταχύτερος από εκείνον των ΗΠΑ, με τα κεφάλαια να ενισχύονται κατά 61,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 33,6% στις ΗΠΑ.

Η Deborah Fuhr, επικεφαλής επενδυτικών στρατηγικών της Morgan Stanley, σχολιάζει: ”Η δουλειά των διαχειριστών κεφαλαίων έχει γίνει πολυπλοκότερη και πιο διευρυμένη, καθώς προσπαθούν να καλύψουν όλες τις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές, όλους τους κλάδους και όλες τις χώρες. Έχουμε διαπιστώσει ότι δεν έχουν τον χρόνο ούτε τους πόρους για να προσπαθούν να προσθέτουν αξία σε όλες τις αγορές. Ως εκ τούτου, στρέφονται στη χρήση των ETF”.

Η Barclays Global Investors και η State Street Global Advisors είναι οι μεγαλύτερες εταιρίες στον χώρο, με την πρώτη να έχει μερίδιο αγοράς της τάξεως του 46,9% και η δεύτερη, 22%.

© The Financial Times Limited 2006. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v