Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Οικονόμου: Δεν γνώριζαν Μητσοτάκης και Μαξίμου την έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός ποτέ δεν είπε ότι υπάρχει ίδια αντιμετώπιση εντός και εκτός ΜΕΘ. «Διαψεύδει» τον καθηγητή Λύτρα ότι υπήρξε ενημέρωση σε «ανώτατο επίπεδο».

Γ. Οικονόμου: Δεν γνώριζαν Μητσοτάκης και Μαξίμου την έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ από τον Γ. Οικονόμου για την έρευνα Τσιόδρα-Λύτρα. Όπως είπε, επιστημονικές έρευνες δεν πρέπει να ευτελίζονται για εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων, κάτι που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, ουσιαστικά αμφισβήτησε τη δήλωση του καθηγητή Λύτρα ότι η μελέτη δόθηκε αμέσως σε αυτούς που παίρνουν αποφάσεις σε «ανώτατο επίπεδο».

Ο Γ. Οικονόμου τοποθετήθηκε λέγοντας ότι «Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στην κοινωνία»:

Α) «Η επιστημονική μελέτη δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, δεν είχε παραδοθεί ούτε στον πρωθυπουργό ούτε σε κανένα συνεργάτη του, πριν την επίσημη δημοσίευσή της». Μετά τη δήλωση αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν ο Σωτήρης Τσιόδρας εξακολουθεί να είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού, δεδομένου ότι του «έκρυψε» για έξι μήνες μια έκθεση. Απάντησε ότι «ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι ο πιο στενός και ο βασικός συνεργάτης του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά την ομάδα επιστημόνων. Η κυβέρνηση τιμά τη συνδρομή και τις γνώσεις του». 

Β) «Η έρευνα επαναλαμβάνει γνωστές διαπιστώσεις για αυξημένη θνητότητα, όταν το σύστημα δέχεται πίεση» ισχυρίστηκε. «Τα στοιχεία αυτά αξιολογούνται συνεχώς. Ο Κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει για τη διαφορά στην ποιότητα υπηρεσιών υγείας ανά την Ελλάδα».

Γ) «Η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ γίνεται από ανάγκη, ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα μέχρι να μπουν σε ΜΕΘ. Προφανώς σε περιβάλλον ΜΕΘ υπάρχει καλύτερη αντιμετώπιση. Ο πρωθυπουργός ποτέ δεν ισχυρίσθηκε το αντίθετο». Με αυτό τον τρόπο υπερασπίστηκε τον Κ. Μητσοτάκη για την αναφορά του στη Βουλή για το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε πει απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα: «Υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν, Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Ναι είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε υψηλότερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς που είναι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας; Όχι δεν έχω».

Τα συμπεράσματα για τη θνητότητα εντός και εκτός, όπως αναφέρει η μελέτη, συνδέονται με διάφορες παραμέτρους» συμπλήρωσε.

Δ) «Σκόπιμα ο Αλ. Τσίπρας επικεντρώνει στις ΜΕΘ. Η κοινωνία ξέρει τι παρέδωσε ο κος Τσίπρας και τι παρέδωσε η κυβέρνηση», είπε επιτιθέμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. Σημείωσε δε ότι το ζήτημα είναι πώς δεν θα φτάνει ο κόσμος στις ΜΕΘ. «Το ζητούμενο είναι να έχουμε λιγότερες διασωληνώσεις. Αυτό γίνεται μόνο με μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη». 

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «αυτονόητο το γεγονός ότι όσο περισσότερες διασωληνώσεις και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται στις ΜΕΘ, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να χάσουν τη ζωή τους όλο και περισσότεροι. Το βλέπουμε να συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Ο μοναδικός τρόπος να θωρακιστούμε για να μη φτάσουμε εκεί, είναι ο εμβολιασμός. Από την πρώτη στιγμή πήγαμε σε σκληρό lockdown για να δώσουμε χρόνο στο ΕΣΥ να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Αν είχαμε καταφέρει να εμβολιάσουμε περισσότερους ανθρώπους, θα ήταν πολύ λιγότερες οι απώλειες».

Ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας καταψήφισαν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ηλικία άνω των 60, καταψήφισαν τις αυστηρές ποινές για τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία, καθώς και τα υψηλά πρόστιμα σε όσους χρησιμοποιούν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού. «Ο κ. Τσίπρας στέρησε από τη χώρα στον κρίσιμο χρόνο το ενιαίο μέτωπο που χρειαζόταν. Οι θάνατοι, ως ένα βαθμό, είναι και αντανάκλαση της ασύμμετρης συμπεριφοράς του κ. Τσίπρα και έρχεται να μιλήσει για την επιστήμη που μέχρι τώρα ευτελίζει. Ούτε η συκοφαντία, ούτε η χυδαιότητα, ούτε η προσπάθεια διχασμού της κοινωνίας θα μας μετακινήσει από τις θέσεις και την προσπάθειά μας».

Νάσος Ηλιόπουλος: Συνεχίζουν τα ψέμματα

"Ο κ. Οικονόμου με δυο μέρες καθυστέρηση βγήκε σήμερα να πει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε την μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα, η οποία όμως έγινε γνωστό από τον κ. Λύτρα παραδόθηκε «σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο»", σχολιάζει ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η αξιοπιστία του φαίνεται όταν ταυτόχρονα λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης ποτέ δεν υποστήριξε ότι είναι το ίδιο να είσαι εντός και εκτός ΜΕΘ. Μπροστά στον πανικό τους για να καλύψουν τις εγκληματικές ευθύνες Μητσοτάκη συνεχίζουν τα ψέματα και υποστηρίζουν ότι ο Σύμβουλος του πρωθυπουργού και επικεφαλής της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την πανδημία απέκρυψε μια τόσο σημαντική μελέτη. Ψεύτες και επικίνδυνοι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v