Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμβιβαστική πρόταση Michel για το Ταμείο Ανάκαμψης

Πώς επιχειρεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου για την πρόταση των 750 δισ. ευρώ της Κομισιόν. Το σχέδιο τμηματικής διάθεσης των κονδυλίων και η αυστηροποίηση των όρων χορήγησης των κεφαλαίων. Αβέβαιη η συμφωνία στις 17-18 Ιουλίου.

Συμβιβαστική πρόταση Michel για το Ταμείο Ανάκαμψης

Διχασμένη παραμένει η Ευρώπη αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ που προτείνει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ετσι, οι προοπτικές για συμφωνία στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής 17-18 Ιουλίου δείχνουν αβέβαιες, σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο Bloomberg.

Στη Σύνοδο Κορυφής ο επικεφαλής Σαρλ Μισέλ σκοπεύει να παρουσιάσει μια συμβιβαστική πρόταση που θα αποβλέπει στο να γεφυρώσει τις διαφορές. Σύμφωνα με το πρακτορείο θα διατηρεί σταθερό το ύψους του Ταμείου. Αγνωστο, όμως, είναι αν θα αλλάζει το μείγμα μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων. Στην πρόταση της Κομισιόν τα ποσά είναι 500 δισ. και 250 δισ. αντίστοιχα.

Ως γνωστόν βόρειες χώρες όπως η Ολλανδία επιθυμούν έως και μηδενισμό των επιχορηγήσεων. Ο Σαρλ Μισέλ αναμένεται να προτείνει στις πλούσιες χώρες rebates τα οποία θα μειώνουν το ποσό που διαθέτουν για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό σε μια προσπάθεια να τις πείσει να συμφωνήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την πρόταση της Κομισιόν η Ελλάδα «δικαιούται» 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 22 αφορούν σε επιχορηγήσεις.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της συμβιβαστικής πρότασης το 70% του πακέτου θα διατεθεί με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν, ενώ το 30% από το 2023 ανάλογα με το βάθος της ύφεσης σε κάθε χώρα την επόμενη διετία. Συνολικά προτείνει να έχουν οι χώρες συνολικά τρία χρόνια να δεσμεύσουν τα ποσά σε projects και άλλα τρία για να τα ξοδέψουν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παράλληλα θα ενισχυθεί το πλαίσιο των όρων που αφορούν στις εκταμιεύσεις για να εξασφαλιστεί ότι τα χρήματα διατίθενται για να βοηθήσουν την Ευρώπη στην μάχη της κλιματικής αλλαγής και την ψηφιακή μετάβαση. Ταυτόχρονα, με το βλέμμα σε Ουγγαρία και Πολωνία θα μπαίνουν δικλείδες ασφαλείας σε ότι αφορά τα δημοκρατικά στάνταρντ, αν και δεν είναι ξεκάθαρος ο μηχανισμός με τον οποίο θα επιτευχθεί αυτό.

Με μια ακόμα παραχώρηση προς τον πλούσιο Βορρά, ο Μισέλ θα προτείνει ήπιες μειώσεις στον 7ετη προϋπολογισμό της ΕΕ. Αυτό, όμως αναμένεται να προκαλέσει αντίδραση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που επωφελούνται περισσότερο από τις αγροτικές επιδοτήσεις. 

Εν τω μεταξύ προκειμένου να υπάρξει επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το πακέτο ανάκαμψης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συγκάλεσε συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουλίου. «Σύμφωνα με το άρθρο 324 της Συνθήκης, προσκάλεσα τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Ντάβιντ Σασόλι και τη Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου, καθώς και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ σε σύσκεψη στις 8 Ιουλίου για να κάνουμε απολογισμό της ως τώρα προόδου και να προετοιμάσουμε τις επικείμενες εντατικές πολιτικές διαπραγματεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v