Οι ρωσικές αρχές επιβεβαιώνουν τον θάνατο Πριγκόζιν

O επικεφαλής της Wagner φέρεται να ήταν στη λίστα επιβατών αεροπλάνου που έπεσε κοντά στη Μόσχα. Εχασαν τη ζωή τους δέκα άτομα. Κύκλοι της οργάνωσης μιλούν για κατάρριψή του σκάφους.

Οι ρωσικές αρχές επιβεβαιώνουν τον θάνατο Πριγκόζιν

Το αεροπλάνο που φέρεται να μετέφερε τον επικεφαλής της ομάδας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν συνετρίβη σε πτήση από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία.

Σύμφωνα με τους Financial Times, και τα 10 άτομα που βρίσκονταν στο αεροπλάνο, μεταξύ των οποίων τρία μέλη του πληρώματος, έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή. Στηρίζονται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου εκτάκτων αναγκών, που αναμετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο RIA Novosti.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένας άνδρας με το όνομα του Πριγκόζιν ήταν στη λίστα των επιβατών, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Λίγο αργότερα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία αερομεταφορών της Ρωσίας (Rossaviatsia) ανακοίνωσε ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν επέβαινε στο ιδιωτικό αεροσκάφος τύπου Embraer-135. Μεταξύ των επιβαινόντων, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήταν και ο στενός συνεργάτης του Πριγκόζιν και ηγετικό στέλεχος της Ομάδας Βάγκνερ, ο Ντμίτρι Ούτκιν.

Στην ανακοίνωση της Rossaviatsia αναφέρονται επίσης τα ονόματα των Σεργκέι Προπούστιν, Γεβγκένι Μακαριάν, Αλεξάντρ Τότμιν, Βαλέρι Τσεκάλοφ και Νικολάι Ματιούσεφ, μεταδίδει το TASS.

Σημειώνεται ότι ο Γεβγκένι Πριγκόζιν είχε ηγηθεί του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ιούνιο. 

Μια ανάρτηση του Gray Zone, ενός καναλιού μέσων κοινωνικής δικτύωσης που συνδέεται με την Wagner, ισχυρίστηκε ότι η ρωσική αεράμυνα κατέρριψε το αεροπλάνο στην περιοχή Τβερ κοντά στο χωριό Κουζένκινο.

Ανέφερε ότι οι κάτοικοι άκουσαν «δύο ήχους χαρακτηριστικούς πυρών αεράμυνας» πριν από την πτώση του αεροπλάνου, «και αυτό επιβεβαιώνεται από ίχνη αναστροφής στον ουρανό σε ένα από τα βίντεο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες ήταν προκαταρκτικές.

Το δυστύχημα συνέβη ακριβώς δύο μήνες αφότου ο Πριγκόζιν ηγήθηκε της ανταρσίας που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη απειλή για τη διακυβέρνηση του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Ο Πούτιν είχε καταγγείλει την εξέγερση ως «προδοσία», αλλά ο Πριγκόζιν γλίτωσε τα αντίποινα του Κρεμλίνου, στο πλαίσιο συμφωνίας για τον τερματισμό της εξέγερσης ενώ οι μαχητές του είχαν φτάσει σε απόσταση 200 χιλιομέτρων έξω από τη Μόσχα.

Έκτοτε ο Πριγκόζιν είχε εμφανιστεί στην Αγία Πετρούπολη, τον περασμένο μήνα, σε συνάντηση μάλιστα με Αφρικανούς αξιωματούχους που φιλοξενούσε ο Πούτιν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής Ρωσίας-Αφρικής.

Η Wagner διατήρησε τη δυνατότητα να επιχειρεί στην αφρικανική ήπειρο, όπου έχει εκτεταμένες δραστηριότητες, παρά την ανταρσία Πριγκόζιν.

Οι ρωσικές αρχές ερευνούν τις συνθήκες συντριβής του αεροσκάφους, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της περιφερειακής κυβέρνησης του Τβερ σε ξεχωριστή δήλωση στην ιστοσελίδα της, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την ταυτότητα των θυμάτων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο RΙΑ, έχουν βρεθεί οκτώ σοροί στον τόπο συντριβής του αεροσκάφους, αλλά δεν έχουν δοθεί ονόματα στη δημοσιότητα.

ΗΠΑ: Δεν είναι έκπληξη

Ο θάνατος του επικεφαλής της εταιρίας μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν «δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν» εάν επιβεβαιωθεί, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

«Έχουμε δει τις σχετικές αναφορές. Εάν επιβεβαιωθεί (ο θάνατος του Πριγκόζιν), δεν θα προκαλούσε έκπληξη σε κανέναν», δήλωσε η Έντριεν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, επισημαίνοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει ενημερωθεί.

Ουκρανία: Μήνυμα στις ελίτ

Η συντριβή αεροσκάφους στη Ρωσία, με το όνομα του αρχηγού της Βάγκνερ Γεβγκένι Πριγκόζιν να περιλαμβάνεται στη λίστα επιβατών, είναι ένα "μήνυμα" που στέλνει ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν στις ρωσικές ελίτ, δήλωσε σήμερα σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.

"Η θεαματική εξόντωση του Πριγκόζιν και της διοίκησης της Βάγκνερ δύο μήνες μετά την απόπειρα του πραξικοπήματός (τους) είναι ένα μήνυμα του Πούτιν προς τις ρωσικές ελίτ ενόψει των εκλογών του 2024", δήλωσε σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, εκτιμώντας ότι ο "Πούτιν δεν συγχωρεί κανέναν". "Προσοχή! Προδοσία ίσον θάνατος", αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v