Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας για αναδρομικά: Το πρώτο μέτρο του «τέταρτου μνημονίου»

Προχωράμε σε θετικά μέτρα, γιατί η οικονομία ανακάμπτει και βγήκαμε από τα μνημόνια, τόνισε ο πρωθυπουργός. Καταλόγισε αμηχανία στη ΝΔ. «Με βαριά καρδιά θα έλθετε να ψηφίσετε σύντομα και τη μη περικοπή των συντάξεων» είπε.

Τσίπρας για αναδρομικά: Το πρώτο μέτρο του «τέταρτου μνημονίου»

Για μία “σπουδαία ημέρα για το Κοινοβούλιο” έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως η επιστροφή των αναδρομικών είναι “η πρώτη από μια σειρά θετικών νομοθετικών διατάξεων που θα έρθουν το επόμενο διάστημα”. Μιλώντας στην Ολομέλεια έκανε λόγο για μία “συμβολική συνεδρίαση” του Κοινοβουλίου και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε πως έρχονται νέες παρεμβάσεις και θα λέτε “ναι” σε όλα.

Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσα πυρά στην αντιπολίτευση για τα όσα έχει πει σχετικά με “τέταρτο μνημόνιο”. Χαρακτηριστικά είπε “ξεκινάμε να φέρνουμε ένα προς ένα τα μέτρα του τετάρτου μνημονίου που το αφιερώνω στον κύριο Μητσοτάκη” και πρόσθεσε πως “το πρώτο είναι η επιστροφή των αναδρομικών και έρχονται όσα εξήγγειλα στη ΔΕΘ"

Συνέχισε τα... βέλη προς τα γαλάζια έδρανα, επισημαίνοντας “φαντάζομαι ότι με βαριά καρδιά θα ψηφίσετε την μη περικοπή συντάξεων που εμείς καταφέραμε”. Υπογραμμίζοντας πως ακολουθεί μια σειρά ευνοϊκών διατάξεων για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 10% το 2019 (30% για τα λαϊκά στρώματα) και 30% το 2020 (50% για τα λαϊκά στρώματα).

“Κατανοώ την αμηχανία σας αλλά καλύτερα να ψηφίζατε τα θετικά μέτρα και να μην κουνάγατε το δάχτυλο” σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας πυρά στην αντιπολίτευση. “Εμείς ερχόμαστε να αποκαταστήσουμε τις αδικίες των προηγούμενων ετών” τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας “αρχίζουμε να αποκαθιστούμε τις πληγές που εσείς δημιουργήσατε στα πρώτα χρόνια της μνημονιακής λαίλαπας”.

Σημείωσε μάλιστα πως “εσείς επενδύετε στην κινδυνολογία και στην καταστροφολογία. Τι θα κάνετε από εδώ και στο εξής χωρίς το αφήγημα της καταστροφολογίας;” Για να προσθέσει “κάποιοι από εσάς θα υποκύψουν στο αφήγημα της παραδοξολογίας”.

Σε υψηλούς τόνους ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως το πολιτικό αφήγημα της αντιπολίτευσης στερείται συνοχής και στρατηγικού στόχου για την πορεία της χώρας. Για να προσθέσει “εμείς με την υπεραπόδοση της κοινωνίας για τρεις συνεχόμενες χρονιές μπορούμε και δίνουμε μέρισμα σε όσους έχουν περισσότερο ανάγκη”.

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο τόνισε “σταματήσαμε τη ρεμούλα, τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά. Το όργιο διαφθοράς που έγινε στην υγεία, στο φάρμακα στις εξοπλιστικές δαπάνες και μας οδήγησε στη χρεοκοπία”.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η ανάκαμψη της οικονομίας και η έξοδος από τα μνημόνια ανοίγει το δρόμο για τις θετικές νομοθετικές διατάξεις, που θα έρθουν το επόμενο διάστημα. Και πρόσθεσε πως οι διατάξεις έχουν μετρηθεί και έτσι μπορεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ευνοϊκές ρυθμίσεις όπως αυτή της μη περικοπής των συντάξεων χωρίς να χάνει την αξιοπιστία της.

Αναφερόμενος στο κυβερνητικό έργο ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως μειώθηκε η ανεργία κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες και εστίασε στις νέες θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί. “ Αυτά είναι τα λόγια που μετράνε δεν είναι λόγια του αέρα. Είναι πράξεις. Έχουμε όραμα να αλλάξουμε την Ελλάδα και θα το καταφέρουμε” επεσήμανε.

Όσον αφορά στα αναδρομικά στους ενστόλους, στους δικαστικούς, στους γιατρούς και στους πανεπιστημιακούς επανέλαβε πως είναι “ηθική υποχρέωση” και όχι νομική.

Κλείνοντας ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως “το να χρεώνεις τα πάντα στους πολιτικούς αντιπάλους είναι εύκολο. Το δύσκολο είναι να είναι έχεις αφήγημα, σχέδιο, πρόταση για την επόμενη ημέρα. Και εμείς έχουμε”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v