Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάλυση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για την Flexopack

Τιμή στόχο τα 5,44 ευρώ θέτει η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για την Flexopack σε ανάλυσή της, όπου εκτιμάται ότι ο ενοποιημένος τζίρος την επόμενη 5ετία θα ενισχυθεί κατά μέσο όρο 8% σε ετήσια βάση, ενώ σημαντική αύξηση εκτιμάται ότι θα καταγράψουν τόσο τα EBITDA όσο και τα κέρδη προ φόρων.

Ανάλυση της Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ για την Flexopack
Τιμή στόχο τα 5,44 ευρώ σε δωδεκάμηνη βάση, θέτει για την μετοχή της Flexopack, σε σχετική της ανάλυση η Φάσμα ΑΧΕΠΕΥ (Οκτώβριος 2002).

Στην ίδια ανάλυση μεταξύ άλλων εκτιμάται ότι για το 2002, οι ενοποιημένες πωλήσεις θα σημειώσουν οριακή υποχώρηση κατά 0,37%, ενώ για την ερχόμενη πενταετία ο ενοποιημένος τζίρος αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση της τάξεως του 8%, σε ετήσια βάση.

Η μείωση του κύκλου εργασιών στην τρέχουσα χρήση οφείλεται, σύμφωνα με την Φάσμα, αφενός στην μη ενοποίηση (για πρώτη φορά) της θυγατρικής Σπόρος, αφετέρου στους βραδείς ρυθμούς αποκατάστασης του αρνητικού κλίματος που έπληξαν την αγορά κρέατος σε διεθνές επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των πωλήσεων της Flexopack κατά την επόμενη πενταετία, η Φάσμα εκτιμά ότι θα προέλθει από: την προώθηση νέων σύνθετων προϊόντων κυρίως στην διεθνή αγορά, την ενίσχυση του δικτύου πωλήσεων της εταιρίας στο εξωτερικό, μέσω νέων συνεργασιών ή την ισχυροποίηση των τωρινών, οι οποίοι αναμένεται να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50% του συνολικού κύκλου εργασιών του ομίλου, στην αύξηση της ζήτησης για πλαστική συσκευασία με ρυθμούς της τάξεως του 1-2% ετησίως και τέλος, στην συνεισφορά της Αφοί Δημητρακόπουλοι, η οποία εκτιμάται ότι θα αντιπροσωπεύει περίπου 10% του συνολικού κύκλου εργασιών στο τέλος της πενταετίας.

Τα EBITDA της εισηγμένης εκτιμάται, σύμφωνα με την ανάλυση, ότι θα σημειώσουν σημαντική αύξηση κατά 50,7% το 2002, καθώς θα διαμορφωθούν σε 4,4 δισ. ευρώ, ενώ για το 2003 προβλέπεται ότι θα σημειώσουν άνοδο κατά 1,9% και θα ανέλθουν στα 4,51 δισ. ευρώ, ενώ για το 2004 η αύξηση στα EBITDA προβλέπεται να είναι της τάξεως του 10% καθώς αυτά αναμένεται να ανέλθουν σε 4,98 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τα κέρδη προ φόρων της Flexopack, η Φάσμα εκτιμά ότι στο σύνολο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης θα ανέλθουν σε 1,7 δισ. ευρώ έναντι 294 εκατ. ευρώ του 2001. Για το 2003 η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα κέρδη προ φόρων θα φτάσουν στα 1,92 δισ. ευρώ, ενισχυμένα ήτοι κατά 12,18%, ενώ ανάλογες είναι και οι προβλέψεις για το 2004 καθώς αφορούν σε αύξηση των προ φόρων κερδών κατά 12,7%.

Αναφορικά με τα λειτουργικά κόστη του ομίλου, σύμφωνα με την ανάλυση εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν με ρυθμό ελαφρώς χαμηλότερο συγκριτικά με τον κύκλο εργασιών, βελτιώνοντας ως εκ τούτου τα λειτουργικά περιθώρια του ομίλου. Επιπροσθέτως, η βελτίωση των λειτουργικών περιθωρίων εκτιμάται ότι θα ενισχύσει και την καθαρή κερδοφορία του ομίλου, καθώς αναμένεται να συμβάλλουν και (μετά από περίπου 3-4 έτη) στα έσοδα συμμετοχών και οι θυγατρικές Αφοί Βλάχου και Σπόρος.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από την χρηματιστηριακή στο γεγονός ότι η τεχνογνωσία που έχει αποκομίσει η Flexopack αποτελεί το συγκριτικό της πλεονέκτημα σε διεθνές επίπεδο, ενώ έχει ήδη εξασφαλίσει άδειες αποκλειστικής εκμετάλλευσης για τα προϊόντα που παράγει, καθώς και πολλές για τα νέα που προγραμματίζει να προωθήσει στο επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι η εταιρία διευρύνει τη γκάμα των προϊόντων της με νέα.

Σχετικά με τις αγορές του εξωτερικού, η Φάσμα αναφέρει ότι η Flexopack δίνει έμφαση στην επέκταση των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό διαβλέποντας σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε αρκετές χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρία σχεδιάζει τη σταδιακή της είσοδο σε νέες αγορές του εξωτερικού. Επιπλέον, η εταιρία επιζητά την εδραίωσή της στις χώρες που ήδη δραστηριοποιείται με επιτυχία, εξαγοράζοντας ή ιδρύοντας σταδιακά δικά της υποκαταστήματα.

Σχολιάζοντας το επενδυτικό πρόγραμμα της Flexopack, η ανάλυση σημειώνει ότι η εταιρία προχώρησε σε σημαντικές επενδύσεις με σκοπό την διατήρηση υψηλού επιπέδου και ποιότητας παραγόμενων προϊόντων και ανάπτυξη σύγχρονων μεθόδων παραγωγής, με στόχο την διείσδυση στις διεθνείς αγορές και την προσφορά προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρίας το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε, ύψους 17,6 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτήθηκε κυρίως μέσω της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε το 2000.

Βάσει του ισολογισμού της εταιρίας, συνεχίζει η ανάλυση, του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης και τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα για το σύνολο του 2002, η εταιρία διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τη δανειακή της επιβάρυνση, γεγονός που της παρέχει την ευκαιρία να αντλήσει άμεσα κεφάλαια προκειμένου να εκμεταλλευτεί την όποια επενδυτική ευκαιρία της προκύψει. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η Flexopack εξετάζει πιθανούς στόχους εξαγοράς.

Σχετικά με τους επενδυτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η εισηγμένη, η Φάσμα αναφέρει ότι ορισμένοι είναι: ο υψηλός ανταγωνισμός στις αγορές του εξωτερικού, το υψηλό μεταφορικό κόστος σχετικά με την αξία του προϊόντος, την εξάρτηση από προμηθευτές πρώτων υλών, καθώς και τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.

Τέλος, σε ότι αφορά τις θυγατρικές εταιρίες, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η Flexopack συμμετέχει με 40,12% στο μετοχικό κεφάλαιο της Σπόρος που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και διάθεση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό θερμοπλαστικών και συναφών προϊόντων.

Παράλληλα συμμετέχει κατά 50% στην Αφοί Δημητρόπουλοι, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή, επεξεργασία και περαιτέρω διάθεση και εμπορία προϊόντων και εξαρτημάτων από σίδερο καθώς και στην εισαγωγή και εμπορία θερμοπλαστικών πολυμερών και κατά 40% στην Αφοί Βλάχου, που δραστηριοποιείται στην επεξεργασία υλικών συσκευασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v